Delta Birding Festival

Foto: 

Delta Birding Festival

Els sis imperdibles del Delta Birding Festival

Del 20 al 22 de setembre, MónNatura Delta acull la sisena edició de la cita ornitològica de referència
Judit Monclús
,
16/09/2019
Entorn
El Delta Birding Festival és l’únic festival dins l’àmbit ornitològic que se celebra a Catalunya. Enguany, la sisena edició -del 20 al 22 de setembre- omplirà una vegada més les instal·lacions de MónNatura Delta amb activitats per a tots els públics que giraran al voltant de l’apassionant món de les aus. Però no només l’ampli ventall de propostes que presenta fa que l’esdeveniment s’hagi convertit en un espai de trobada i referència, també ha assolit un gran prestigi per la categoria dels ponents que s’hi congreguen, per la quantitat d’expositors que acull, per la participació de les principals marques d’òptica i fotografia i per, òbviament, el territori que l’allotja: el Delta de l’Ebre. A Surtdecasa, us proposem un tast de les moltes activitats que s’hi desenvoluparan al llarg d’aquests tres dies i que, si sou uns enamorats del món de les aus i de tot el que l’envolta, no us podeu perdre de cap manera!

Nina O'Hanlon ens oferirà una conferència sobre els problemes que causen els plàstics en els ocells

1. Descoberta amb xerrades participatives
Com és el procés de generació d’un ou? Us ho heu preguntat mai? L’ornitòleg britànic Tim Birkhead ho explicarà d’una forma divertida i amena que permetrà que el gran públic conegui totes les implicacions que tenen les característiques d’un ou d’ocell. Serà una de les moltes xerrades i conferències que formaran part del festival en la seva vessant més divulgativa, com la dels plàstics i la problemàtica que suposen pels ocells marins, que serà el tema al voltant del qual girarà la xerrada que oferirà Nina O’Hanlon. L’especialista britànica en ecologia d’ocells marins parlarà sobre aquest impacte natural des d’una perspectiva analítica però també amb l’objectiu de resoldre un problema que ens afecta a tots. A més, enguany, la cita ornitològica per excel·lència a les Terres de l’Ebre comptarà amb representants de Lechuzas Pajareras - Women Birders Group, un grup de dones ornitòlogues que explicarà perquè és necessari promoure l’ornitologia en clau femenina.
 

  • imatge de control 1per1

2. Les aus a la gran pantalla
Heu sentit a parlar mai de Pale Male? A Nova York el coneixen bé: és un falcó de cua vermella que viu a prop de Central Park des dels anys noranta. Allà el va descobrir el jove belga Frederic Lilien quan va establir-se a la ciutat dels gratacels per trobar sentit a la seva vida. En certa manera, ho va aconseguir gràcies a Pale Male i el documental que va fer sobre l’ocell al llarg de 15 anys. El dissabte 21 podreu veure el documental ‘La llegenda de Pale Male’ a la Plaça de la Font del Poblenou del Delta. Serà una de les projeccions estrella del festival, que també n’oferirà d’altres com ara ‘Les aus, un gresol de colors’, un mosaic de totes les que habiten al Delta de l’Ebre en algun moment de l’any i que mostren, encara més, la bellesa d’aquest territori.
 

L'exposició 'Pingüinos' d'Iñaki Relanzón és podrà visitar durant el festival | Foto: Iñaki Relanzón

3. Art per reflexionar
Els tallers i les exposicions al voltant del món de les aus també estaran presents al Delta Birding Festival. Caldrà descobrir els ardeids sorgits de diferents restes de metall que ompliran la zona de les Salines. ‘Aves de metal’ és un cant al reciclatge en forma d’escultures que han creat les mans de Luca García. També serà de visita obligada la mostra ‘Pingüinos’, una selecció d’imatges fetes pel fotògraf de natura Iñaki Relanzón en els seus viatges a les illes Malvines, les Galápagos o l’Antàrtida que exhibeixen la vida d’aquestes aus i les problemàtiques que causa el canvi climàtic a les seves poblacions. Al llarg del festival, Relanzón farà tres visites comentades a la mostra. I si preferiu l’art de carrer que trenca fronteres, el Delta Birding Festival us demostrarà que la tècnica del grafiti també es pot aplicar a la temàtica ornitològica. Ho descobrireu amb Graffbirds i la participació de l’artista tot terreny Roc Blackblock i la pintura d’un mural en directe al final de la carpa d’expositors generals.
 

4. Tallers rere l’objectiu fotogràfic
Per fer un pas més enllà en l’observació de les aus i posar a prova la destresa rere l’objectiu, el Delta Birding Festival ha programat un seguit de tallers de fotografia impartits per fotògrafs de renom. Dissabte i diumenge al matí podreu fer una ruta fotogràfica per diferents espais del parc natural guiada per Iñaki Relanzón i Xavier Curto, que us ajudaran a millorar les diferents tècniques aplicades al món de l’ornitologia i del paisatge. Però si el que voleu és practicar la fotografia en vol, no dubteu en apuntar-vos als tallers de Quim Ferrando. A través d’unes sortides guiades per observar passeriformes, limícoles i rapinyaires, els participants podran observar i practicar les tècniques de localització i preparació per fotografiar ocells. A més, si teniu entre 12 i 18 anys, no dubteu a participar al taller de Luca García. Amb ell podreu aprendre les millors tècniques fotogràfiques de paisatge i ornitofauna. Consulteu l’agenda i descobriu la gran varietat de tallers que, en aquest àmbit, ha programat el Delta Birding Festival.
 

5. Experiències quan es pon el sol
Si la dansa que tracen els ocells al cel durant les hores de llum ja és captivadora, no us ve de gust descobrir com viuen la nit? Dins d’un ampli ventall de sortides nocturnes, el festival us proposa una ruta de la mà de Jordi Baucells per aprendre els cants i reclams d’ocells nocturns, com trobar-los i comptar-los. Algú s’anima a sortir a cercar mussols, òlibes, mussols banyuts i sibocs? O si us apeteix més conèixer els sons de la migració, també podeu reservar plaça en la sortida per gravar els reclams que emeten de nit els ocells que estan de pas pel Delta. Ho podreu fer de la mà dels experts Magnus Robb i José Luis Copete, que han descobert sons d’ocells comuns que mai no havien estat enregistrats. I en aquesta ocasió, tampoc podia faltar una sortida per descobrir els animals nocturns per excel·lència: els ratpenats. La sortida anirà a càrrec de Xavier Puig, Maria Mas i Carles Flaquer, tècnics experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
 

6. El festival, també sobre l’aigua
Si voleu deixar de tocar de peus a terra una estona, el Delta Birding Festival us ofereix la possibilitat de gaudir-lo també a bord d’un vaixell. Amb l’activitat ‘Un riu d’ocells’, podreu navegar des de la desembocadura de l’Ebre fins a l’illa de Gràcia per observar les aus del Delta que habiten a les illes del riu i on, en època de migració, s’hi pot descobrir qualsevol espècie. A més, si voleu fer-vos a alta mar, diumenge al matí podeu embarcar-vos a l’activitat ‘Les aus pelàgiques del Delta’. Es tracta d’una sortida a 10 o 15 milles mar endins per observar les aus marines de la costa mediterrània: la baldriga balear, gavines, xatracs, etc. Qui sap si, sortint enguany des de l’Ampolla, també s’hi podrà albirar algun cetaci.

*Bonus track: El projecte de conservació, a les vostres mans
Un dels objectius principals del festival és la recaptació de diners per destinar-los a projectes d’investigació i conservació. En els darrers anys, s’han recollit més de 20.000 euros per dedicar-los a iniciatives com l’Atles d’Ocells Nidificants Europeus o a estudis sobre la tórtora eurasiàtica. Els objectius del festival no han canviat però aquest any l’organització ha decidit que siguin els mateixos assistents els encarregats d’escollir el projecte guanyador amb la voluntat d’implicar-los encara més en el món ornitològic i de dotar de més ressò els projectes presentats. El comitè organitzador del Delta Birding Festival ha seleccionat quatre propostes entre totes les que s’han presentat en aquesta edició i que giren al voltant de l’ocell de tempesta carablanc, la baldriga balear, la gavina corsa i l’aufrany. Serà diumenge quan, després de rebre el veredicte del públic, es doni a conèixer el projecte guanyador d’aquesta edició.

Més informació: 

A

També et pot interessar