Andreu Caralt

Foto: 

Anna Zaera
Andreu Caralt i Maite Hernández

Redescobrint el passat en primera persona

'Terra Enllà' ofereix visites guiades pels espais de la Batalla de l'Ebre
Anna Zaera
,
05/06/2014
Entorn
“Fou la batalla més gran de totes les que hi va haver durant la Guerra Civil. Un drama que va deixar un solc molt profund”, va dir el Catedràtic d'Història de la UAB, Josep M. Solé i Sabaté en el manifest institucional del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre. Dècades després dels fets als quals es referia, encara en queden vestigis a la fisonomia dels carrers, les vivendes, les escultures i també les construccions de guerra i els refugis, sobretot a la comarca de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, on van tenir lloc els combats més cruents.
El projecte 'Terra Enllà', impulsat pel periodista del Diari de Tarragona i autor del diari digital Diari de Guerra, Andreu Caralt, i l'antropòloga, educadora i experta en drets humans, Maite Hernández, traça un recorregut que inclou visites comentades a diferents indrets per comprendre les claus bèl·liques i humanes d'aquest conflicte i les seves conseqüències.
 
1. Espais inèdits: La ruta permet descobrir espais que encara no han estat senyalitzats per part de l'administració. Aquest fet permet als visitants descobrir en primera persona històries personals de la Guerra Civil que habitualment ningú havia posat a la llum. Al llarg de la ruta, descobriràs des de tombes d'aviadors alemanys de la Legió Condor, fins a pintades “No pasaran" de resistència republicana que passen desapercebudes enmig dels carrers d'algunes poblacions de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.
 
2. Comentari amb fotografies: El treball de documentació de 'Terra Enllà' que, entre altres tasques, ha consistit en recuperar fotografies d'arxiu de la Batalla de l'Ebre, permet fer una comparativa entre la imatge d'alguns espais l'any 1938 i el seu estat actual. Els ponts volats sobre el riu Ebre, els hospitals de sang, els amagatalls, els hostals i les principals vies de comunicació vistes tal com eren llavors ens facilita el viatge al passat i una ubiqüitat que et trasllada per un instant a l'època en què tot això va ocórrer. Els guies porten una tableta des d'on mostren als usuaris aquestes imatges.
 
3. Informació d'actualitat: El fet que un dels experts sigui periodista local facilita la contextualització actualitzada dels espais. Així, el relat està permanentment connectat amb les últimes informacions sobre les polítiques de Memòria Històrica dutes a terme per la Generalitat. Això permet saber quins són els partits polítics que més inversions han dedicat a la recuperació de la memòria històrica. Aquesta informació ens ajuda a comprendre els vincles polítics entre les ideologies del 1938 i les actuals.
 
4. Experiències en primera persona: Les visites als museus de la Batalla de l'Ebre, gestionats pel COMEBE, també inclouen els comentaris d'alguns dels responsables del museu. Per exemple, el Museu de la Trinxera de Corbera d'Ebre compta amb les explicacions d'un dels col·leccionistes d'objectes bèl·lics de la Batalla de l'Ebre més importants de les Terres de l'Ebre. Entre els quals hi ha cartes de soldats, roba i objectes personals com motxilles, carmanyoles o ulleres.
 
5. Paisatges de la Batalla de l'Ebre: Aquesta ruta pels espais de la Batalla de l'Ebre permet, també, redescobrir el paisatge de les Terres de l'Ebre des d'un altre punt de vista. Les explicacions sobre els combats, les zones de refugi o les zones protegides ens atorguen informació sobre la geologia i la fisonomia de muntanyes, turons i planes. També dels cultius i dels recursos naturals que van ser clau a l'hora d'abastir les tropes d'ambdós bàndols durant la batalla.
 
6. Recreació històrica: Últimament, les recreacions històriques, on les persones poden vestir-se amb els uniformes de l'excèrcit republicà o el falangista, possibiliten que el viatge al passat es torni una mica més realista. Concretament al Museu de la Trinxera de Corbera d'Ebre, el seu propietari, Pere Sanz, un dels majors col.leccionistes de la Batalla de l'Ebre, dóna la possibilitat al visitant d'enfundar-se un casc i un fusell i veure com se sentien els milicians de l'època. També és interessant veure les eines i l'avituallament que es feien servir tant al front com a la vida domèstica.
 
7. Itineraris guiats amb noves tecnologies: La ruta pensada per 'Terra Enllà' es realitza amb cotxes particulars que circulen en comitiva pels diferents espais elegits per a l'explicació. A través de les noves tecnologies, i més concretament gràcies al servei de missatgeria gratuïta de whatsapp, els guies van enviant missatges de veu per indicar informació rellevant durant el trajecte amb el vehicle. Això permet que hi hagi una continuïtat entre la informació que proporcionen en cada espai on ens aturem.
 
8. Punts de vista alternatius: A l'hora de relatar què va passar, és important deconstruir els discuros dels guanyadors i les visions androcèntriques. Des de 'Terra Enllà', es posa especial èmfasi en donar valor al punt de vista de la dona. Elles també van ser militants, llluitadores, víctimes o refugiades, al mateix temps que cuineres, infermeres o treballadores de fàbrica. Així, l'antropòloga Maite Hernández ofereix explicacions sobre la vida quotidiana de l'època, la concepció de la figura de la dona tant en l'època de la República, com el posterior tractament de la dona durant el franquisme. També s'ofereixen interessants comentaris sobre les reporteres de guerra internacionals, que van quedar eclipsades pels relats dels seus companys masculins.
 
9. Context històric internacional: La Batalla de l'Ebre no va estar deslligada dels fets polítics i ideològics que tenien lloc en aquells temps a Europa i a la resta del món. Des de les explicacions més locals, es fan abstraccions al context internacional del moment, que va desembocar en la Segona Guerra Mundial. També s'ofereixen explicacions sobre la recuperació de la memòria històrica en altres països veïns, anys després de la segona gran Guerra. Els guies ofereixen bibliografia d'interès per si es vol ampliar la informació un cop a casa.
 
10. Pedagògic: L'estil de les explicacions és amè i senzill. Lluny d'arguments tediosos i feixucs, les explicacions s'adapten al públic i als interessos del grup. En el cas que en el grup hi hagi menors, els responsables de la iniciativa intenten motivar la curiositat dels més joves, fent preguntes senzilles sobre les seves inquietuds. Una  manera didàctica i interactiva de promoure l'interès per uns coneixements que, d'una altra manera, podrien ser del tot inaccessibles.
 
--
*Per sol·licitar més informació podeu enviar un correu electrònic a terraenlla.guiatges@gmail.com.
   
  

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar