Submarinisme

Foto: 

Plàncton
Classe d'iniciació al submarinisme

L'Estació Nàutica Costa Daurada: un paradís per descobrir el submarinisme

Les seves aigües tranquil·les, clares i riques en posidònia la fan ideal per iniciar-se en aquesta pràctica
Marina Pallás
,
12/07/2017
Entorn
Pocs podran negar que darrerament no s’hagi percebut una major demanda de la pràctica del submarinisme i de l’snorkel. Aquests esports s’han popularitzat també en part perquè es poden fer en família, ja que els menors sols han de tenir més de 6 o 8 anys. La Costa Daurada s’està convertint en un destí ideal per fer submarinisme. Descobrim per què.
"En acabar, la gent comenta que sembla com estar dins d’un aquari"

El fet que la Costa Daurada s’estigui situant com un dels millors destins per a la pràctica del submarinisme es deu essencialment a dos motius: d’una banda, les característiques de l’aigua i, de l’altra, la rica biodiversitat del seu fons marí. Tal com explica l’oceanògrafa Eli Bonfill, la Costa Daurada és una zona molt tranquil·la, sense temporals forts durant l’època de bon temps. “És una mar calmada. L’únic que hi ha per les tardes és el vent de mar, que afecta a l’snorkel, però no al submarinisme. Des de les Terres de l’Ebre fins el cap de Salou són platges molt afavorides per aquest mar tranquil”, explica.

La temperatura de l’aigua, a més, acostuma a estar un parell de graus per sobre de la de la Costa Brava. Així, a l’hivern se situaria sobre els 13 ºC i a l’estiu, sobre els 26 ºC. Tota la Costa Daurada té en general les aigües molt transparents i molt bona visibilitat.

  • imatge de control 1per1

Fons marí

L’oceanògrafa reconeix que s’ha percebut un increment en la demanda del submarinisme, que també s’ha promocionat molt bé. “La veritat és que Decathlon també ha popularitzat molt els esports d’aigua. Abans costaven més diners, i ara els preus són assequibles per tothom. Veiem molts nens amb samarretes protectores, amb els seus propis vestits de neoprè... Crec que d’alguna forma comença a deixar d’estar tant de moda les vacances de sol i platja i la gent comença a voler vacances més actives, amb més coses a fer”, detalla.

Més enllà de que sigue un mar tranquil, també hi ha una altre motiu de pes que fa que la Costa Daurada sigui idíl·lica per aquesta pràctica: la seva biodiversitat. El submarinisme és sobretot observació, i el fons marí d’aquesta costa és molt ric en posidònia. La posidònia és una planta de color verd brillant, amb arrels, flors, fruits i unes fulles molt llargues, que viu sota l’aigua. Per tota la Costa Daurada hi ha posidònia, i l’Ametlla de Mar alberga l’extensió més gran de prats de posidònia i més ben conservats de tot Catalunya. Pel que fa a la resta de flora que es pot observar, també hi ha la corretjola, molt semblant a la posidònia però amb les fulles més estretes i curtes.

Posidònia

El fons de la Costa Daurada també conté barres de roca, és a dir, roques dins dels mar en paral·lel a la costa i a diferents fondàries). “El bussejador el que busca és la roca, que és l’amagatall de moltes espècies”, apunta la científica. Així, dins d’aquestes roques es poden trobar un gran nombre de peixos que hi van a alimentar-se i molts invertebrats com esponges, ascídies o cucs marins. Fins i tot hi ha un cuc marí, l’espirògraf, que sembla una flor.

Bonfill apunta que la posidònia ajuda a fixar els sediments i la sorra de l’aigua, i per això la Costa Daurada té molta claredat i bona visibilitat. “Aquesta és una zona molt bona per iniciar-se i per agafar rodatge quan no tens molta pràctica i també hi ha poca fondària. Els bussejadors professionals sí que busquen més fondària i aquí per exemple poden arribar als vaixells enfonsats que hi ha davant la costa de l’Ametlla de Mar. Però ja és un altre perfil”, detalla Bonfill.

Snorkel

Des de l'Estació Nàutica Costa Daurada s'ofereixen diverses sortides guiades d’snorkel, en activitats aptes a partir de 6 anys. Abans, els instructors ofereixen un seminari de biologia marina amb les espècies que els participants veuran dins l’aigua. “És important explicar què hi trobaran perquè molta gent ho descobreix i, si t’ho diuen abans, es tripliquen les coses que hi veus, al fons marí. En acabar, la gent comenta que sembla com estar dins d’un aquari!”, detalla Bonfill.

Per iniciar-se al submarinisme també hi ha el bateig, apte a partir de 8 anys. Després de les explicacions, es realitza una immersió de 45 minuts fins a quatre metres de fondària. L’empresa facilita tot el material. L'Estació Nàutica Costa Daurada també ofereix cursos de busseig i sortides guiades per a bussejadors amb experiència. Encara que sigui per fer submarinisme recreatiu (d’observació) i no professional (persones que treballen fent tasques concretes sota l’aigua), per ser instructor calen un mínim de 140 immersions i moltes hores sota l’aigua.

A

També et pot interessar