Montse Castellà i Guiem Soldevila

Foto: 

Cedida
Montse Castellà i Guiem Soldevila

De Nura a Ilercavònia, un viatge musical mediterrani

L'espectacle tindrà lloc el dissabte 7 de novembre al Casal Cultural El Maset de La Ràpita
Anna Zaera
,
04/11/2015
Espectacles
De Menorca a les Terres de l'Ebre, i de les Terres de l'Ebre a Menorca. Dos artistes que comparteixen generació i que han crescut lluny dels grans centres urbans s'han unit per fer un viatge musical a través de la Mediterrània, cantant als seus referents i teixint un diàleg on es posa de manifest la diversitat d'accents i l'autenticitat d'aquells que viuen a les frontisses dels mapes. El cantautor i compositor Guiem Soldevila (Ciutadella, 1980) i la cantautora Montse Castellà (Tortosa, 1976) repetiran a La Ràpita un poètic contemporani basat en poemes musicats o versionats de Zoraida Burgos, Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol, Jesús Massip, Sònia Moll,Jesús Moncada, Ponç Pons, Rosa Regàs, Carles Riba, Màrius Torres i Gerard Vergés, entre d'altres. Després de les bones crítiques rebudes al Festival Nacional de Poesia, celebrat fa dues setmanes a Sant Cugat del Vallès, aquest duet ha decidit començar una breu gira pels Països Catalans. Hem volgut establir un diàleg parlat -a distància- per a que ens expliquin com han arribat fins aquí.
"Dos artistes que comparteixen generació i que han crescut lluny dels grans centres urbans s'han unit per fer un viatge musical a través de la Mediterrània"

- Com va sorgir la idea d'aquest duet que viatja de Nura a Ilercavònia?
Montse Castellà:
D'una manera molt curiosa. Fa uns 4 anys, una noia de Mallorca a qui no coneixia, Susanna, va vindre a remar uns dies per les Terres de l'Ebre, aconsellada per un amic seu. Vam estar un grup de persones d'arreu de l'Estat espanyol fent piragua pel riu. En tornar a l'illa i com agraïment per l'acollida, va enviar-me un regal: un disc. Era 'Nura', de Guiem Soldevila. No el coneixia d'abans i em va impressionar el seu treball. Vaig escriure-li un email per fer-li saber. Des de llavors fins ara, havíem mantingut el contacte per Internet, fins que aquest juny va vindre a cantar al Litterarum de Móra d'Ebre. Va sorgir química, personal i professional, i vam començar a pensar sobre la possiblitat de fer alguna cosa junts. Ens uneix l'amor per la natura, la defensa de la terra i la passió per la poesia, a més d'una estima i respecte profunds a la nostra professió.
Guiem Soldevila: Va ser na Montse qui va fer el primer contacte quan, mitjançant una amiga, va rebre el meu segon disc 'Nura'. Em va enviar un mail molt bonic on expressava el que el disc li havia transmès. Ens vam seguir escrivint esporàdicament fins que aquest juny vaig actuar al Litterarum de Móra d'Ebre, on va assistir al concert juntament amb Laura Borràs i altres persones directament vinculades amb el món de la poesia. Va ser llavors quan vam plantejar la possibilitat d'oferir algun concert conjunt.

- Compartiu generació i haver nascut fora de la gran ciutat. De quina manera el vostre espectacle beu d'aquestes influències dels marges, de les fronteres, dels territoris...?
Montse Castellà:
 Les persones estan marcades per l'entorn, paisatgístic i personal. Per tant, estes influències es filtren en les creacions que fem, que es fan. És com el cicle de l'aigua: plou el que s'evapora i a la inversa. El paisatge de Menorca i de l'Ebre, tot i ser divers i de contrastos, marca la manera de ser de la seua gent i nosaltres no n'estem exempts. Com diria Lluís Llach, hem construït un petit pont de mar blava entre Nura -nom antic que els fenicis van posar a Menorca- i Ilercavònia -denominació que els íbers van donar a les Terres de l'Ebre-.
Guiem Soldevila: Crec que es reflecteix sobretot en l'elecció dels poetes. En el meu cas, l'autor a qui més he musicat és el menorquí Ponç Pons. Pens que també es nota amb els nostres accents. Així i tot, reafirmo el vers de Ponç Pons a la cançó 'Godotus': "Sense trencs fronterers que curtonin cap mapa, fundarem llibertaris la pàtria dels llibres", o aquest altre: "No es pot viure tancat dins l'espai d'un poema". Jo afegeixo ni d'una cançó, ni d'un territori, ni d'un mateix...

- Música i poesia. Poesia i música. Com s'enllacen aquests dos conceptes en el vostre espectacle?
Montse Castellà:Tot, amb música ens arriba millor. Com diria Nietzsche, la vida sense música seria un error. Hi ha poemes, versos, que recordem perquè els cantem. Serrat, Ibáñez, Llach, entre d'altres, n'han sigut mestres. Massa sovint s'associa la poesia a dificultat, llunyania de la realitat, i és ben bé al contrari: la poesia ens apropa a la pròpia existència, a l'autenticitat. Com deia Lorca: 'Poesía es la unión de dos palabras que uno nunca supuso que pudieran juntarse, y que forman algo así como un misterio'. A nosaltres dos ens ha unit la poesia, la música, l'aigua, quan potser mai ho haguéssem imaginat. També és com un misteri...
Guiem Soldevila: Bàsicament dintre de les mateixes cançons. Cadascú primer interpreta quatre poemes musicats en solitari. Hem exclòs en aquest concert les cançons amb lletra pròpia. Com a curiositat, i com a sentit agraïment i reconeixement, versionem dos poemes musicats de dos reconeguts músics que han estat font d'inspiració per a nosaltres.

  

  • imatge de control 1per1

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Concert al Casal Cultural 'El Maset'
La Ràpita, a les 20h.

Preu entrades: 
5€ anticipada 
7€ taquilla
Fitxa d'agenda de Surtdecasa

    

A

També et pot interessar