El Circ de La Mandràgora

Màgia en equilibri en una escola de valors
Surtdecasa Ebre
,
26/08/2011
Família
Us fascinen les acrobàcies? Sou destres en els jocs malabars? Us agradaria dominar el trapezi? Si heu respost afirmativament totes les preguntes, hem trobat la resposta que necessiteu: El Circ de La Mandràgora! Recentment instal·lat a Roquetes, a la falda dels Ports, té tot el que busqueu si el món del circ us fascina o us encurioseix.
 
La companyia del Circ de La Mandràgora es va crear el 2009 al Vallès Oriental, amb la Berta Dias i Dani Carbonell Sánchez al capdavant. Una part d’aquest equip s’ha format a l’Escola de Circ Rogelio Rivel on, juntament amb l’Ateneu Popular de Nou Barris (Barcelona), es va preparar per ser formadors en circ social.
 
Al costat dels trapezis, el maquillatge o els jocs malabars, la companyia ofereix un aprenentatge que pot ser molt útil en el desenvolupament físic, mental i emocional dels seus alumnes. I és que el circ té uns valors amagats, que van més enllà del pur espectacle, que us sorprendran. Berta Dias, cofundadora, directora i artista del Circ de La Mandràgora ens els explica.
 
- Tècniques de circ i valors socials, com combineu l’ensenyament d’aquestes dues vessants?
L’ensenyament del circ amb la intenció de transmissió d’uns valors educatius ve donada de manera natural degut a la formació que hem rebut el membres de l’equip. Creiem fermament en la capacitat transformadora i educativa del circ a nivell humà i això és un tret que caracteritza la nostra companyia. Hem treballat i seguirem treballant per transmetre valors físics, mentals i emocionals que permetin créixer com a persona, amb col·lectius desfavorits, escoles, esplais, centres de menors i gent en general.
 
- Assegureu que les tècniques circenses ajuden al desenvolupament mental i emocional. Com s’aconsegueix?
Cada tècnica de circ aporta la possibilitat de treballar alguns valors socials i gairebé totes en tenen alguns en comú. En els nostres tallers de combinat de circ, amb exercicis desenvolupats per aquesta finalitat i sempre a través del joc, toquem valors com l’autoestima, fent sempre un reforç positiu de l’alumne amb l’aplaudiment del grup en finalitzar l’exercici. En veure que és capaç de fer coses “extraordinàries”, experimenta una sensació de seguretat, reforçant la confiança en el grup i en ell mateix. També treballem la confiança en els companys a través d’exercicis en els que ens cuidem els uns als altres, per protegir i donar seguretat al company. La capacitat de superació i sacrifici és un altre exemple dels valors que transmet el circ. S’aconsegueix treballant amb un mateix ja que no és un esport competitiu, sinó un repte de treball constant i superació diària. Els nens aprenen que darrere de l’esforç hi ha una satisfacció quan s’aconsegueix l’objectiu.
 
- El crític d’art Sebastià Gasch afirmava que en el circ ‘tot posseeix una elegància, una puresa de línies i una harmonia que rarament trobem en altres diversions’. Quin és el secret per aconseguir aquesta perfecció?
Entrenament, entrenament i entrenament. El que el circ brinda, a diferència d’altres tècniques, la barreja. Dins del circ hi ha implícit el teatre, la dansa i el virtuosisme en la tècnica concreta. Això fa sigui un art molt complet.
 
Trapezi, malabars, acrobàcies... Quins són els tallers més sol·licitats a La Mandràgora?
Els més sol·licitats són el de trapezi i teles, també en format de curs. La gent del carrer pot gaudir per un dia convertint-se en artista de circ. D’això, nosaltres en diem tallers a la carta perquè pots escollir el que vulguis (cable, malabars, acrobàcia...) i té molta sortida. Tot i així, aquests són tallers més esporàdics i localitzats a l’estiu, durant l’any el que funciona més són els cursos de trapezi i teles i els combinats de circ com a activitats extraescolars per a centres educatius.
 
- Quines habilitats o coneixements previs demaneu a qualsevol persona que s’interessi per assistir als vostres tallers?
Ganes d’aprendre. No calen habilitats prèvies, ens adaptem a les necessitats del grup i normalment els iniciem amb uns coneixements bàsics que anem evolucionant al mateix ritme que l’alumne els adquireix.
 
- Quin és el perfil de la gent que aprèn l’art del circ a La Mandràgora?
No hi ha un perfil definit, ve gent de tot tipus. Potser dins dels cursos sí que es van fent diferents perfils, per exemple, en els combinats de circ venen més nens, i en els cursos de trapezi hi sol venir gent d’entre 20 i 40 anys. També fem un taller de circ en família on es barregen tots els estils i totes les edats. Molt sovint la diferencia d’edat fa que pares i adolescents no trobin activitats per poder fer en comú, i el circ els aporta aquest marc lúdic perquè es puguin apropar.
 
- Creieu que el circ és un art poc conegut o que està poc valorat?
Des de fa uns anys, el món del circ està vivint un ressorgiment amb una altre manera d’entendre’l, gràcies a persones que han cregut amb els seus somnis fins fer-los realitat, és el circ contemporani que se’n diu, un circ sense animals, més emotiu i transgressor. Tot i així, a nivell polític i estatal no s’inverteix prou o gens en cultura i encara menys en circ, doncs es la germana pobra de totes les arts i això és un greu error, doncs té infinites possibilitats a nivell cultural, educatiu i lúdic. Els regidors de cultura en primera instància, els ajuntaments i el Govern haurien de donar més facilitats per al meravellós ressorgiment del circ i totes les coses bones que pot aportar.
 
- El estudis de circ s’haurien de reconèixer com una disciplina educativa reglada?
 Bé, això és un gran tema a discutir. Actualment, s’estan fent unes reunions amb artistes i professors de circ, juntament amb l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) i el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (coNCA), per debatre aquest tema i crear propostes de recorreguts formatius. En altres països els estudis de circ són considerats estudis universitaris. Lamentablement, a l’estat espanyol ens queda molt recorregut per arribar fins aquesta fita.
 
- Quins són els vostres projectes més immediats?
El més immediat és donar-nos a conèixer, doncs fa molt poc que ens hem establert a les Terres de l’Ebre. De moment, hem tingut una bona acollida. Aviat començarem  a fer cursos a la Lira de Roquetes i he de dir que han tingut força demanda. Més  endavant, el nostre somni és crear una escola de circ, als peus del Parc Natural dels Ports, on es realitzin cursos de diferents tècniques i on companyies de circ en  procés creatiu vinguin a crear el seu espectacle en un entorn tranquil, condicionat per aquestes finalitats i al bell mig de la natura. D’aquesta manera, obriríem una oferta cultural, educativa i original en aquestes terres.
 
Més informació: El Circ de la Mandràgora

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar