Anna Zaera
,
13/03/2016
Família

Mercè Bonet: "Volem fomentar el joc entre pares i fills"

Un equip del Perelló treu una guia turística enfocada tant als pares com als infants
Berelluga

Foto: 

Cedida
Els integrants de l'equip
Turisme pedagògic. Aquesta és la definició del concepte que volen potenciar l'equip de la Berelluga. Tres mestres, un fotògraf i un informàtic del Perelló són els impulsors d'una guia de les Terres de l'Ebre que ofereix la possibilitat de conèixer el territori amb ulls de nen. Un viatge de cap de setmana per Europa amb els fills va ser el detonant per a que aquest grup de pares joves format per Judit Benavent, Óscar Mateu, J. Antoni Gonzalvo, Jordi Lleixà, Noemí José i Mercè Bonet es llencessin a la piscina i amb estalvis propis editessin aquesta guia traduïda a quatre idiomes. "No teníem cap guia a les Terres de l'Ebre que estigués feta tenint en compte als infants" van pensar de tornada a casa. Cal fer-la. Una prospecció sobre el terreny i una consulta amb els patronats turístics de les diferents localitats els ha servit per fer una text sintètic i atractiu que, a més, integra un quadren d'activitats per a que l'aprenentatge sigui interactiu. Un dels atractius d'aquest llibret són les il·lustracions que es contagien de la fantasia desenfadada de l'ampostí Hernán en H. En total, se n'han editat 500 unitats que es podran trobar tant en oficines de turisme com en llibreries del territori. Hem parlat amb una de les mestres del col·lectiu, Mercè Bonet, per a que ens expliqui més detalls d'aquesta aventura que neix amb més encàrrecs d'ajuntaments a l'esquena.
"La passió i l’estimació per la terra mai es podrà copiar: es té o no es té"

- Com sorgeix aquest projecte? 
Com a pares que som volíem conjugar la necessitat que les vacances puguin ser tan lúdiques com pedagògiques. Es tracta de saber una mica més sobre què veiem i fomentar l’interès dels nens. El turisme familiar és un turisme en alça.

- De seguida vau tenir clar que havieu de fer una guia de les Terres de l'Ebre?
Tot i que hagués estat més rendible fer-ho de zones turístiques més emblemàtiques del nostre país, vam creure que les nostres terres necessitaven ser més conegudes i valorades. Començant pels que hi vivim, fins a totes les persones que ens visiten. 

- Quins punts voleu donar a conèixer amb més èmfasi? 
Hem volgut donar protagonisme central als dos parcs naturals i la seva fauna. També hem tingut en compte donar tanta presència a la costa com a la muntanya, sense oblidar-nos de la nostra gastronomia i productes alimentaris de primer ordre.

- Quina manera de fer turisme proposeu?
Volem fomentar el joc pedagògic entre pares i fills; mentre uns gaudeixen jugant i aprenent, els altres complementen la informació mitjançant tots els enllaços i pàgines web publicats a la guia. Aprendre a través de l'experiència és molt millor. Els pares acaben implicant-se en el coneixement dels seus fills.

- Què és el que més t'ha agradat re-trobar o re-conèxier de les Terres de l'Ebre?
La passió i l’estimació per la terra mai es podrà copiar: es té o no es té. A més, estem d’acord amb una tipologia de turisme sostenible que perpetuï els nostres valors.

- Algun lloc desconegut? 
En general no, les propostes de la guia són ben representatives del nostre territori. No oblidem que és sobre els nostres petits que volem incidir i implicar-los.

- Si haguessis de descriure en una paraula o frase el nostre territori quin/a seria? 
La nostra terra és una terra per descobrir-la poc a poc, és la terra on el sol descansa. 

- Com descriuries les il·lustracions d'Hernán? 
Treballar amb Hernán és com vestir el teu fill amb les millors teles. Qui millor que ell per dibuixar les Terres de l’Ebre? 

- Em podries aconsellar tres plans per fer a les Terres de l'Ebre amb xiquets? 
Proposaria una visita a les Coves Meravella de Benifallet i el Castell Medieval de Miravet.  

Més informació: 

Turisme pedagògic 'La Berelluga'
www.facebook.com/laberelluga

També et pot interessar