Marina Pallás
,
15/07/2017
Fires i festes

La guia per viure el segle XVI com un autèntic contemporani

Pautes per endinsar-nos a la Festa del Renaixement de Tortosa com ciutadans de l’època
Festa del Renaixement - Tortosa

Foto: 

Cedida
Ja és aquí la Festa del Renaixement de Tortosa que, com cada tercer cap de setmana de juliol, traslladarà la ciutat al segle XVI en un gran i espectacular viatge en el temps. Ara bé, podem ser visitants qualsevol i conèixer la festa mirant-la a través de la pantalla del mòbil o ens podem convertir en exemplars ciutadans de l’època i formar part de la mateixa festa. Què hem de fer per convertir-nos i viure la festa com un autèntic contemporani del segle XVI? Aquí tenim la guia definitiva.

Festa del Renaixement

Prepara el teu vestuari

Ens aixequem pel matí i el primer que fem és vestir-nos. Però no fer-ho amb qualsevol roba sinó amb una d’especial: amb roba del Renaixement. Si no disposem d’un vestit elaborat amb temps i expressament per a l’ocasió, podem improvisar, però compte, no tot s’hi val, i no convé confondre els vestits de l’Edat Mitjana. Haurem de ser rigorosos històricament. Un vestit llarg fins els talons, unes malles o una corona de flors ens podran ajudar. Per inspirar-nos, algunes botigues de Tortosa ja tenen fins i tot exemples i recomanacions. I per què vestir-se d’època? Doncs perquè d’aquesta forma la immersió a la festa és més completa que no pas amb shorts i bambes, i només has de mirar-te a tu mateix per veure que, definitivament, estàs al segle XVI.

Festa del Renaixement

Passeja i compra pel mercat d’època

Una ciutat... és un gran mercat. I Tortosa, porta d’entrada de molt de comerç a la Península Ibèrica pel seu riu, és un enorme mercat de productes vinguts de països llunyans que han portat mercaders i viatjants. Al mercat sorprenen les olors intenses arreu: a formatges, espècies, sabons artesanals... Podem fer una compra de tot el que podem necessitar d’aliments i condiments i també de regals i artesania dels fusters, orfebres...

Festa del Renaixement

Fes un àpat del segle XVI i ves-te’n de marxa amb la Ruta de la Saboga

Com seria una festa sense menjar? Impossible imaginar-ho. Alguns restaurants de la ciutat ofereixen menús inspirats en el segle XVI perquè fins i tot la digestió durant aquests dies siga renaixentista. Les tavernes repartides per tot el nucli antic i especialment creades i decorades amb inspiració renaixentista també ofereixen al vespre àpats i carn a la brasa en taules de fusta i bancs de palla i refrescants begudes per combatre la calor. Podem fer la nostra particular ruta del Bakalao i no dormir en tota la nit amb el circuit de tavernes de la Ruta de la Saboga, el peix de l’època, molt apreciat a la Tortosa del segle XVI. El mateix Cristòfol Despuig l’elogia en la seua obra 'Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa'. I què millor que regar l’àpat amb un bon vi? Però no amb qualsevol. Al Renaixement es beu Joconut, un vi fermentat en nous.

Festa del Renaixement

Viu a un campament i visita els espais emblemàtics de la ciutat

Durant tot el dia, repartits pels barris de Santa Maria i Sant Jaume, Vilanova, les Avançades... hi ha campaments on viure endinsats a l’època, tal com feien els tortosins de fa quatre segles. També pot ser el moment ideal per conèixer o redescobrir els impressionants Reials Col·legis, la joia del Renaixement a Tortosa i a tot Catalunya, i en els quals també trobem l’Església de Sant Domènec, amb l’armari-arxiu de la ciutat.

Festa del Renaixement

Ves al teatre i gaudeix dels espectacles vinguts d’altres regnes

El teatre, clar: fonamental per entretenir-nos en un moment que proliferen dels patis de comèdia. És el segle de Shakespeare! Enguany es gaudirà d’'El mercader de Venècia' al Palau Episcopal. Cors i espectacles de dansa i foc vinguts d’arreu de la monarquia i d’altres regnes són altres opcions per gaudir d’una tarda. La Confraria de Sant Jordi oferirà un gran torneig, ja que és l’encarregada a la ciutat d’entrenar els joves per si venen guerres. Una altra opció és veure onejar les banderes dels abanderats o fer un tomb en llagut per la façana fluvial de la ciutat. En algunes ocasions, pels carrerons de la ciutat ens podrem topar amb un munt d’oques o, fins i tot, amb uns altres conciutadans: les famílies nobles, que es mostres ufanoses i passegen amb senyoriu pels carrers de la ciutat que governen.

Festa del Renaixement

No dormis i balla a les Avançades

Sopar i gaudir de l’ambient de nit és tota una experiència. A la llum del foc, els carrerons estrets i tortuosos de Tortosa semblen uns altres. De nit, la Festa del Renaixement és encara més especial i se sent com si just comencés aleshores, o hagués sigut ideada expressament per gaudir-ne quan el sol es pon. Per ser un bon ciutadà del segle XVI de nit només cal tenir ganes de divertir-se i pujar a les Avançades de Sant Joan ja de matinada. Compte: el ball també ha de ser del segle XVI.

Més informació: 

També et pot interessar