Ramon Muntaner

Foto: 

Cedida
Text de Ramon Muntaner

El gran cronista català Ramon Muntaner arriba a Móra la Nova

L'exposició es podrà visitar a l’Ateneu Cultural moranovenc fins al dia 1 de maig
Surtdecasa Ebre
,
05/04/2016
Llibres
L’Ajuntament de Móra la Nova i l’Institut Ramon Muntaner inauguren aquest diumenge 10 d’abril, a l’Ateneu Cultural de Móra la Nova, l’exposició 'La Crònica de Ramon Muntaner. El temps dels almogàvers”. La mostra es va realitzar l’any passat a iniciativa del Museu d’Història de Catalunya i de la Institució de les Lletres Catalanes per commemorar el 750è aniversari del naixement del gran cronista medieval català, com un al·licient per conèixer-lo i llegir la seva crònica. Des de llavors, l’exposició, que forma part del programa d’activitats de l’Any Muntaner, celebrat el 2015 i promogut entre altres institucions per l’Ajuntament de Peralada i pel Departament de Cultura de la Generalitat, ha anat recorrent diferents poblacions de Catalunya fins a desembarcar ara al municipi riberenc.  
"Muntaner, conscient i agraït d'haver estat un home de sort que ha viscut en primera persona uns esdeveniments històrics irrepetibles i d'haver pogut sobreviure als molts perills que se li havien presentat al llarg de la seva vida"

L’exposició il·lustra moments importants de la història de la Corona Catalanoaragonesa a través del relat que en fa Ramon Muntaner, testimoni i protagonista d'alguns d’aquests esdeveniments, ja que a més de cronista va ser militar i polític. Hi destaca la interpretació que Muntaner fa dels fets, sovint allunyada de la realitat i més acord amb la seva percepció personal, entre novel·la, autobiografia i visió idealitzada de la monarquia. L'exposició dedica un apartat especial a explicar la història de la Companyia Catalana d'Orient, integrada per tropes d'almogàvers o soldats mercenaris d'origen català i aragonès, que, a principis del segle XVI, sembraren el terror i la desolació en terres de l'Imperi Bizantí. L’exposició, comissariada per Stefano Cingolani, es completa amb un document sonor on un poeta recita 10 fragments de la Crònica de Muntaner.

La mostra, que es podrà veure a Móra la Nova fins a l’1 de maig, es complementarà amb la conferència 'Som anats pel món cercant consells. Ramon Muntaner i els seus', que es durà a terme el dijous 21 d’abril a les vuit del vespre al mateix Ateneu Cultural i que anirà a càrrec de l’historiador i professor de la Universitat de Barcelona Josep Maria Gironella.

Muntaner, conscient i agraït d'haver estat un home de sort que ha viscut en primera persona uns esdeveniments històrics irrepetibles i d'haver pogut sobreviure als molts perills que se li havien presentat al llarg de la seva vida, en dóna les gràcies a Déu i escriu les seves memòries per fer-nos partíceps de tot allò que li ha tocat de viure:

E per ço com, entre els altres hòmens del món, jo Ramon Muntaner, nadiu de la vila de Peralada e ciutadan de València, és raó que faça moltes gràcies a nostre senyor ver Déus e a la Verge madona santa Maria e a tota la cort celestial, de la gràcia e de la mercè que m'ha feita, de molts perills que m'ha gitats he escapat, així de trenta-dues batalles entre mar e terra en què són estat, e de moltes presons e turments qui en ma persona són estats donats en les guerres on jo són estat, e per moltes persecucions que he haudes, així en riquees com en altres maneres, segons que avant porets entendre en los fets qui en mon temps són estats.

Més informació: 

Exposició 'La Crònica de Ramon Muntaner. El temps dels almogàvers'
De l'11 d'abril a l'1 de maig - Móra la Nova
Fitxa d'agenda Surtdecasa 

A

També et pot interessar