plat combinat

Foto: 

Jordi Arrufat
Plat combinat del restaurant Pous de la Neu

Els 5 àpats rural chic a les Terres de l'Ebre

Propostes de terrasses en entorns rurals, zones de muntanya i en ple Delta de l’Ebre
Jordi Arrufat
,
11/08/2020
Menjar i beure
Aquest article us vol recomanar algunes terrasses que s'han pogut visitar durant les darreres setmanes i que són molt aptes per als temps que corren, ja que totes elles es troben fora de nuclis urbans o als límits d'aquests, en espais naturals, on podreu gaudir tant del sol i de l'aire, tan necessaris després de tantes setmanes tancats a casa. Terrasses de bars i restaurants en entorns rurals, en zones de muntanya i en ple Delta de l'Ebre, on degustar els plats més típics.

1. Hostal Restaurant Pous de les Neu
La terrassa situada a més altitud sobre el nivell del mar de totes les d'aquest llistat és la que es troba a l'hostal restaurant Pous de la Neu, a la part alta del massís dels Ports pujant des de Roquetes, molt a prop del refugi de Caro de la UEC. Sol ser un lloc molt concorregut a la tardor en plena època de bolets, o a l'hivern, quan ha nevat que és quan cal reservar segur perquè està molt ple. Quan les temperatures pugen, o fins i tot en dies de bon temps de primavera o tardor, fa goig seure a les taules que hi ha just fora del restaurant, fetes de pedra. Podreu degustar ja sigui un vermut amb unes olives trencades després de caminar pels Ports o entaular-se i demanar algun dels seus plats a la brasa mentre contempleu l'espectacle complex, calcari i capritxós de les muntanyes dels Ports. Per cert, aquí veniu amb gana, perquè les racions dels plats de carn són considerables. I si esteu fugint de la calor estiuenca, heu de saber que de mitjana s'hi està a cinc graus menys de temperatura que a Tortosa. Si voleu, us podreu quedar a dormir si us agrada el lloc en els seves modestes però ben equipades habitacions.
Situació: Dalt al Port, en plena muntanya, rodejat de boscos.
Ves-hi si: T’agraden els plats amb grans quantitats de menjar i vols fugir de la calor.
> Més informació

2. Sa Terrassa
Sota un nom de reminiscències balears es troba una de les poques terrasses de les Terres de l’Ebre per a noctàmbuls que estarà oberta aquest peculiar estiu de 2020 fora de nuclis urbans. Es troba sortint de Tortosa per la carretera de la Simpàtica abans d’arribar a l’ermita de Mig Camí. És un entorn de muntanya, on tindreu la vall de l’Ebre a un costat i el bosc de pi mediterrani que s’escampa muntanya amunt a l'altre. Seguint les indicacions sanitàries, tot i ser una terrassa més per noctàmbuls que per esmorzadors i vermutaires, s’hi ha de reservar taula. Quan hi entreu trobareu sovint música de DJ i una llarga llista de cocteleria, així com una selecció limitada de menjar per qui arribi en gana.  Sens dubte un lloc del qual se’n parlarà un cop hagi passat l’estiu.
Situació: Just abans de l’ermita de Mig Camí de Tortosa pujant a l’esquerra, on es troba el restaurant “Lo racó de mig camí”. 
Ves-hi si: Ets de sortir més de nit que de dia. 
> Més informació

 

Temps de Terra I Foto: Jordi Arrufat
3. Temps de Terra
Difícil qualificar aquest lloc com una terrassa en el sentit estricte. Penseu en un hort tradicional ebrenc mesclat amb un ranxo texà o argentí. Bàsicament perquè el terreny on esteu és extens i amb moltíssims animals, des de bous que ens donen la benvinguda des de les seves terrasses quan arribem, a ànecs que neden despreocupats a les basses, passant per gossos que dormen tranquil·lament ignorant els visitants, així com galls i gallines. Però Temps de Terra no és un zoològic, aquí s’hi ve a menjar, i es menja molt bé. La cuina és la tradicional que es feia un temps enllà. La lenta, la del xup xup, la que et fa netejar els plats amb pa i no deixar-ne ni una engruna. Veniu per esmorzar, per dinar o per fer un vermut, i si teniu fills petits, porteu-los, aquí hi ha espai de sobres per córrer i esbargir-se.
Situació: Als afores d’Amposta, a la falda del Montsianell, en plena natura.
Ves-hi si: Si tens nens petits i voleu passar un dia al camp redescobrint la vida campestre tal i com era abans.
> Més informació

4. Agrobotiga de la bassa de les Olles 
Un altre lloc difícil de classificar. Podria ser un xiringuito perquè no està gaire lluny de la platja de l’Arenal, però pel mig hi ha uns canyissos i dunes que dificulten la visió del mar des d’aquí. Podria ser un centre de turisme actiu perquè us poden llogar bicicletes o caiacs per poder arribar fàcilment fins a les muscleres de la badia del Fangar o l’immens mar de sorra de la punta del Fangar. De fet, l’agrobotiga és tot això a la vegada i també és, amb les seves taules exteriors de fusta protegides del sol, una terrassa deltaica on prendre un cafè o un refresc acompanyat d’una torrada d’anxoves o pernil. Un lloc pensat per al turista que ens visita, però també per als residents a les Terres de l’Ebre que ens pensen que ho coneixem tot. A l’agrobotiga de la bassa de l’Olles us esperen tot el dia, a partir de les 9 del matí, i estan oberts des d’aproximadament els voltants de la Setmana Santa fins a finals de setembre.  
Situació: Entre la platja de l’Arenal i la bassa de les Olles, a l’Ampolla, en ple Parc Natural del Delta de l’Ebre.
Ves-hi si: Vols visitar l’hemidelta nord, en bicicleta, a peu o en caiac de mar i a la vegada no vols estar gaire lluny de la platja.
> Més informació

5. La Casa de Fusta - L’Estany
Un dels pioners de la restauració per a turistes al Delta de l’Ebre i un dels llocs que segurament acabareu visitant tant si ens visiteu des de fora de les Terres de l’Ebre com si teniu la sort de ser residents a l’extrem meridional de Catalunya.  Amb la llacuna de l’Encanyissada a un costat i amb els immensos camps d’arròs a l’altre, compartint espai amb una granja d’animals de ploma, amb la simbòlica casa de fusta pintada de color verd intens construïda a principis del segle XX i amb una torre d’observació d’aus de l’Encanyissada, el restaurant l’Estany també és un agradable lloc on fer un descans per prendre una beguda o esmorzar si esteu descobrint el Delta de l’Ebre amb bicicleta. Si us animeu a quedar-vos a dinar, la seva selecció de plats de la cuina de les Terres de l’Ebre és ben extens, des de les anques de granota i les anguiles a una gran selecció d’arrossos. Us recomanem que, de tant en tant, aixequeu la vista del plat i de la taula, són molts i molt variats els ocells que es desplacen pels cels d’aquestes contrades.
Situació: Al costat de la llacuna de l’Encanyissada, prop de Poblenou del Delta.
Ves-hi si: Estàs buscant un ambient 100% Delta de l’Ebre i vols visitar l’hemidelta sud.
> Més informació

A

També et pot interessar