Bar César Alfara de Carles

Foto: 

Jordi Arrufat
Esmorzar al Bar César d'Alfara de Carles

Els 6 millors esmorzars de forquilla de les Terres de l'Ebre (I)

Aquesta és la primera part de dos reportatges dedicats a recollir alguns dels millors llocs per un àpat matinal
Jordi Arrufat i Anna Zaera
,
08/03/2022
Menjar i beure
Aquesta és la primera part de dos reportatges dedicats a recollir alguns dels millors llocs on fer un esmorzar de forquilla a les Terres de l'Ebre. Conscients que les noves dinàmiques fruit de la pandèmia han obligat a unes aficions més diürnes, els esmorzars de forquilla han tornat a ressorgir amb força. Aquí el brunch no es gasta, ja sigui per la proximitat amb el País Valencià i els seus esmorzarets, o perquè som terra de gent que es passa moltes hores al camp o fent altres feines a l’aire lliure. Tradicionalment s’ha esmorzat plats contundents a la vora de l’Ebre, una tradició que es va perdre parcialment, en part, degut a l'abandonament de les feines més físiques i l'adaptació a la vida d'oficinistes. Recuperem aquesta tradició local perquè sabem que mai no es van fer grans amistats només amb un cafè en llet i croissant.

Esmorzar al Sant Jordi de Rasquera | Foto: Jordi Arrufat
1. Sant Jordi de Rasquera
Situació: Al costat de la carretera C-12 a Rasquera.
"Qui sap menjar, sap esperar" es llegeix a la xemeneia on es preparen els plats a la brasa d’aquest bar restaurant en un punt central de les Terres de l’Ebre. Tothom que, pel motiu que sigui, recorre les Terres de l’Ebre de dalt a baix acaba passant per aquí. Treballadors d’obres públiques, caçadors, jubilats, gent jove, riberencs camí de la platja o deltaics enfilant cap a l’interior i rasquerans, clar, tothom que sap on va sense pressa, però amb les idees clares s’atura aquí. Val a dir, a més, que el Sant Jordi de Rasquera no seria el Sant Jordi si no fos pel Jordi, la seua ànima. El Jordi sembla incansable i allí sempre està amb el seu bon humor, disposat a compartir uns moments de conversa amb tu per molt atabalat que estigui. Potser el plat trigarà, però serà una espera per a qui sap menjar.
Plat estrella: La truita del dia acompanyada de callos (tripa).
Quan està obert? Gairebé tots els dies de l’any, però principalment als matins i al migdia.
Aneu-hi si: Us agrada recórrer les Terres de l’Ebre amunt i avall, estan situats al mig de tot i passareu per allí tard o d’hora.

 

  • imatge de control 1per1

Esmorzar a La Taverna del Port de l'Ametlla de Mar | Foto: Jordi Arrufat
2. La Taverna del Port
Situació: A la llotja de peix de l’Ametlla de Mar.
Temps era temps les llotges de mar de les Terres de l’Ebre bullien d’activitat on pescadors es mesclaven amb compradors i visitants curiosos. Just al costat hi havia bars on els pescadors comentaven després el dia entre cigalons, cerveses i algun plat de peix fresc. Els temps han canviat, les llotges són espais d’accés restringit i els bars han anat tancant. Un lloc de les Terres de l’Ebre, però conserva viu l’esperit d’aquell temps. La Taverna del Port de la llotja de peix de l’Ametlla de Mar no només transmet aquell esperit, també respira aires caleros a tots els seus racons, com la decoració marinera, la verge de la Candelera o l’escut del club de futbol local. Si heu vingut aquí, ho heu encertat, tot i que també tenen plats de carn el que heu de demanar és qualsevol dels plats de peix de temporada que preparen. I més aviat que vingueu aviat, a partir de les 9h, perquè cap a les 11h ja queda poca cosa, tal és l’èxit d’aquest lloc.
Plat estrella: Qualsevol que porti peix de temporada.
Quan està obert? Gairebé cada dia de l’any, però tanquen els diumenges.
Aneu-hi si: Creieu que els esmorzars de forquilla només són a base de guisats i carn a la brasa.

 

Esmorzar al Restaurant Diego de Santa Bàrbara | Foto: Anna Zaera
3. Restaurant Diego
Situació: Als afores de Santa Bàrbara, en direcció a la Galera.
El restaurant Diego és una institució a les Terres de l'Ebre, que no coneixen només els locals. Un restaurant de solera que alguns visiten encara que hagin de recórrer més de 200 quilòmetres. Són famosos els clients que hi venen de lluny per tastar una cuina de producte clàssica però amb tocs innovadors. Els dos germans que regenten el negoci, Diego i Sònia, són la tercera generació d'una saga familiar dedicada a la gastronomia i al negoci hostaler. Els esmorzars de forquilla són un atractiu diari en aquest hotel de carretera que ha aconseguit glamur i sofisticació, tot i respectar l'essència dels cafès d'abans. Taules de jubilats, treballadors del camp, viatjants, turistes, gurmets, artistes. A primera hora del matí es barregen desenes de perfils, alguns habituals, d'altres no tant, per aconseguir el famós plat combinat a elegir entre delícies com les baldanes, el peix fregit, la truita de patata, les potes, la costella, els callos, la samfaina o la llonganissa. Tots els plats estan exposats a la barra i Diego et demana què elegeixis tres coses per muntar-te la teua millor versió. L'elecció és difícil, avisem! Pots fer maridatges habituals o combinacions impossibles, això ja dependrà del teu estòmac. El millor moment és quan comencen a sortir els plats de la cuina, un ritual festiu, equiparable a la sortida dels llagostins als casaments. Si vols poder elegir entre tot el ventall de possibilitats, ves-hi prompte, entre les 8:30 i les 9 hores. El preu de l'esmorzar són 10€, triïs el que triïs.
Plat estrella: Peus de porc amb salsa.
Quan està obert? Cada dia de la setmana.
Aneu-hi si: Podeu triar i fer-vos un plat combinat amb el que us cridi per la vista.

 

Esmorzar al Restaurant Machí a Campredó | Foto: Anna Zaera
4. Restaurant Machí
Situació: Al costat de la via del tren, a Campredó.
El Restaurant Machí de Campredó és un dels clàssics dels esmorzars del terreno. Marta Machí és la tercera generació dedicada al negoci familiar que ja és centenari. Més de cent anys servint menjars i el mestratge ja registrat a l'ADN. Ella ha heretat les receptes de la seua iaia i les continua fent de la mateixa manera que es feia a l'antiga taverna Machí als anys vint i trenta. Caragols, pop, callos, morro, potes, juntament amb el peix fresc de la llotja són algunes de les especialitats d'aquest indret ubicat just al costat de la via del tren a l'altura de Campredó, on la velocitat dels combois fa moure les taules i tot. "Aquest va ser un bar famós a la postguerra perquè aquí hi havia molt estraperlo" comenta un del habituals, cosí de la propietària, i lligat a la nissaga restauradora. El divendres normalment és el dia més fort, però entre setmana també tenen molta clientela. A les set del matí ja és obert i a diferència d'altres locals que cobren un preu únic per esmorzar, en aquest cas, el preu depèn d'allò que et demanes, i així és més ajustat. Normalment, tots els plats van acompanyats d'una torrada d'allioli i una carxofa a la brasa. També fan dinars i en cap de setmana, sopars i tot. Al mateix poble hi ha altres bars com el Grèvol o Can Joan que també s'han fet famosos pels esmorzars de forquilla. Campredó, nou reclam turístic per esmorzar!
Plat estrella: Pop a la brasa.
Quan està obert? Cada dia de la setmana.
Aneu-hi si: Un ambient familiar i un preu adaptat a què et menges.

 

Esmorzar al Cafè La Bassa a l'Horta de Sant Joan | Foto: Jordi Arrufat
5. Cafè La Bassa
Situació: A la Plaça de Catalunya d’Horta de Sant Joan.
Si hi ha un poble amb una ràtio elevada de bars amb esmorzars de forquilla per habitant a les Terres de l’Ebre aquest és Horta de Sant Joan. Ciclistes, excursionistes i motoristes de pas per la comarca passen per aquí de camí als Ports o abans d’enfilar la Via Verda cap a Xerta i Tortosa, així que no és estrany que l’oferta sigui gran. De tots els bars d’Horta nosaltres us proposem la Bassa, per la seua terrassa sobre la plaça on toca el sol fins i tot els mesos d’hivern al matí; per la contundència i gran varietat de plats guisats que van des de l’abadejo fins a la cua de bou, sempre variant segons la setmana; i també, en cas de mal temps, per l’aire de cafè de poble de tota la vida on no sembla que hagi passat el temps, on es mesclen residents al poble, ciclistes i turistes vinguts de totes les parts d’Europa buscant la inspiració que va trobar aquí cert pintor malagueny, que, si estigués viu, sens dubte passaria llargues estones en aquest bar.
Quan està obert: Gairebé tot l’any.
Plat estrella: Tots els plats aquí són consistents en consonància amb el clima local, qualsevol plat guisat no us defraudarà.
Aneu-hi si: Busqueu una terrassa on toqui el sol els mesos de fred.

 

Esmorzar al Bar César a Alfara de Carles | Foto: Jordi Arrufat
6. Bar César
Situació: A la Plaça major d’Alfara de Carles.
Si hi ha un poble de les Terres de l’Ebre amb tradició taurina fora de la zona del Delta de l’Ebre aquest és sens dubte Alfara de Carles. Aquí, a la falda dels Ports, hi ha hagut sempre tradició ramadera, també és terreny on s’hi fan bolets a la tardor i on venen caçadors buscant senglars. Per tot això no ens hauria de sorprendre que la carn de bou i de senglar guisada amb bolets siguin plats estrella entre els quals venen a esmorzar a aquest poble. Un bar on provar aquests plats és el César, on s’hi arriba navegant pels estrets carrers d’aquest poble arraconat de les Terres de l’Ebre que ha mantingut el seu aire de quan s’hi passejava el bandoler Panxampla. Poques coses han canviat, tant al poble com al bar, que amb la seva col·lecció de clauers penjant de totes les parets, el seu gran quadre d’un llagut navegant per un riu i les seues taules de fornica ens recorda tot com eren les cases a l’Ebre fa algunes quantes dècades. El tracte del matrimoni que gestiona aquest bar també us farà sentir com a casa.
Quan està obert: Gairebé tot l’any, però només en cap de setmana tenen selecció àmplia de plats guisats i a la brasa.
Plat estrella: La cua de bou i el guisat de porc senglar.
Aneu-hi si: Busqueu un lloc on rememorar els anys 70 i 80 del segle passat.

A

També et pot interessar