Jump to navigation
Aquesta és la segona part de dos reportatges dedicats a recollir alguns dels millors llocs on fer un esmorzar de forquilla a les Terres de l'Ebre. Conscients que les noves dinàmiques fruit de la pandèmia han obligat a unes aficions més diürnes, els esmorzars de forquilla han tornat a ressorgir amb força. Aquí el brunch no es gasta, ja sigui per la proximitat amb el País Valencià i els seus esmorzarets, o perquè som terra de gent que es passa moltes hores al camp o fent altres feines a l’aire lliure. Tradicionalment s’ha esmorzat plats contundents a la vora de l’Ebre, una tradició que es va perdre parcialment, en part, degut a l'abandonament de les feines més físiques i l'adaptació a la vida d'oficinistes. Recuperem aquesta tradició local perquè sabem que mai no es van fer grans amistats només amb un cafè en llet i croissant.
Esmorzar a l'antiga estació d'Aldover | Foto: Surtdecasa1. L’estació d’Aldover Via VerdaSituació: Antiga estació ferroviària d’Aldover al costat de la via verda del Baix Ebre.L’estació d’Aldover és la primera parada que es troba al llarg de la via verda sortint de Tortosa i Roquetes en direcció nord, si vas en bicicleta hi arribes en poc menys d’una hora, és un lloc ideal doncs per als que tenen remordiments de consciència d’esmorzar massa sense el consegüent desgast calòric, si aneu fins allí sense agafar el cotxe us ho haureu guanyat. El menú és molt extens i com a gairebé tot arreu en aquest llistat de bars es canvia cada dia segons disponibilitat de producte fresc. En tot cas aquí el que crida l’atenció és la seva brasa encesa durant bona part del dia a l’aire lliure, des d'on es desprenen aromes que se senten quan encara falta mig quilòmetre per arribar a Aldover. Asseguts a la seva terrassa, mentre veieu els ciclistes i caminadors que van amunt i avall, rodejats de la flaire de la brasa, es veu el món d’una altra manera, definitivament.Plat estrella: Qualsevol que estigui fet a la brasa.Quan està obert: En temporada baixa tanquen els dilluns, en temporada alta cada dia. Al gener només oberts en cap de setmana.Aneu-hi si: Viviu a Tortosa i Roquetes i necessiteu una excusa de cremar calories abans o després de seure a taula.
Esmorzar al Bar Esther al Mercat de Tortosa | Foto: Surtdecasa2. Bar Esther - Mercat de TortosaSituació: Dins del Mercat de Tortosa, només entrar per la plaça Barcelona a la dreta.Un bar que sempre ha estat allà s’ha guanyat en els darrers anys ser referència de visitants al mercat, ciclistes i turistes, la seva situació central a Tortosa ajuda, però també el resultat d’una feina ben feta. I no és menys cert que tenir una de les poques terrasses de la ciutat on toca el sol també ajuda, clar. A diferència de la major part dels bars d’aquest llistat aquí no hi ha esmorzars a preu tancat sinó que es cobra pel que consumeixes, així i tot els plats són petits a preu popular i es pot provar una mica de tot, acompanyat d’una bona selecció de vins en copa de la Terra Alta i la DO Montsant. Us ha agradat el servei? Si deixeu propina se n’assabentarà mig mercat, aquí es toca la campana per fer saber que s’ha deixat pot.Plat estrella: El pernil el tallen al moment, però l’entrepà de calamars també és memorable.Quan està obert: Cada dia excepte els diumenges, fins a les 14:30h.Aneu-hi si: Sou fans dels mercats animats.
Esmorzar al Genaro Beltrán | Foto: Surtdecasa3. Genaro BeltránSituació: Al costat de la N-340 a l’entrada de Ligallo entre l’Aldea i Camarles. Per fora té un cert aire de bar del Far West nord-americà, un lloc on només hi van els més intrèpids, les seves banyes de bou penjades darrere la barra un cop sou a dins corroboren aquesta sensació, però la presència de molts cotxes aparcats al seu voltant us dona la seguretat que és un lloc ben conegut i popular. Benvinguts al Genaro Beltrán, entre la garriga i la plana deltaica, possiblement aquí, i no cap altre lloc, sigui ara mateix l’Olimp dels esmorzars de forquilla a les Terres de l’Ebre. Per començar tots els plats disponibles estan visibles a la barra des de cassoles o paelles, l’oferta és enorme, des d’anguila fins a carn de porc al forn passant per baldanes amb tomàquet i ous fregits. A la taula, mentre espereu que us portin el que heu demanat no només tindreu olives, sinó també fruits secs i pa torrat amb allioli. I quan sigui l’hora del cafè us portaran un porró amb mistela per fer-ho baixar tot. Prohibit sortir d’aquí indiferent a tot el que haureu tastat i vist!Quan està obert: Gairebé tot l’any, només durant el matí i migdia.Aneu-hi si: Sou dels que dieu que sortiu dels restaurants sempre amb un budell buit.Plat estrella: Els plats deltaics estan disponibles aquí i a pocs altres llocs, per exemple, l’anguila en suc, el txapadillo (anguila a la brasa), o a carn d’ànec.
Bar La Llotja | Foto: Surtdecasa4. Bar la LlotjaSi hi ha un bar de pescadors per excel·lència, aquest és el bar La Llotja de La Ràpita. Situat a peu de port pesquer, just al costat d'on tradicionalment s'ha fet la subhasta del peix, el seu major atractiu és estar a menys d'un metre del peix fresc que arriba del mar, veure els vaixells pesquers arribar i escoltar el garbuix de les gavines. Per tant, quina és l'avantatge d'aquesta ubicació? Que se sol tenir peix fresc, directament dels pescadors i que la matèria primera és més important que l'espai. Perquè aquest és un bar funcional, no té massa cura de l'estètica i el seu propietari és d'aquelles persones directes que no inverteix en floritures i tacte. Per esmorzar hi trobareu plats com la cavalla txapada, oberta pel mig i cuinada a la planxa, o un dels seus plats estrella, les anguiles guisades. L'esmorzar que inclou un plat, beguda i cafè té un preu d'11 euros, menys si demanes el plat d'anguiles que val 13 euros.Situació: Al port pesquer de La Ràpita.Quan està obert: Tots els diesAneu-hi si: Voleu gaudir d'un autèntic ambient mariner i veure els vaixells arribar a port.Plat estrella: Cavalla txapada.
Esmorzar al Càmping Cases | Foto: Surtdecasa5. Càmping CasesSituació: Just abans d'arribar a les Cases d'Alcanar.Si vols experiències autèntiques, et recomanem una visita a una vella glòria del turisme daurat dels setanta. El càmping Les Cases, que encara manté l'aire vintage d'aquells bars que veien entrar turistes i tenien una cabina telefònica per les trucades internacionals i un supermercat petitet, s'ha convertit en la nova sensació dels esmorzars de forquilla a les Terres de l'Ebre. Fa cinc anys que va començar a oferir-los, per poder allargar la temporada, i poder obrir tot l'any. I si d'alguna cosa té el rècord aquest espai és de l'abundància. Quan arribes no cal demanar, t'asseus en una taula, i comencen a aparèixer els més de quinze plats que t'acabaran servint. Sí, com ho sents. Quinze plats per 10 euros. Una autèntica bacanal de menjar que et deixarà per terra si no vas ben conscienciada. I què hi sol haver? Embotits, seitons, truita en patata, sípia, carxofa rostida, llagostins, peix fregit, caldereta de xai, potes de porc, callos, i de postres, et porten el cafè i dos tallets de coc. El gran dubte: com els pot sortir a compte oferir-te tot això per només 10 euros? La resposta no admet massa dubtes, la qualitat d'algun dels plats. Així com hi ha plats que aproven amb un notable, com podria ser la carxofa o el peix, els embotits gairebé no arriben al cinc. Potser l'excel·lent se l'emportaria el pa, de barra fresca del dia. Ara bé, us aconsellem trepitjar aquest espai en perill d'extinció.Quan està obert: Tots els dies, diumenge inclòs.Aneu-hi si: Fa una setmana que no mengeu i voleu quedar-vos tips per 10 euros.Plat estrella: Peixet fregit.
Esmorzar al Restaurant l'Estany Casa de Fusta | Foto: Surtdecasa6. Restaurant l'Estany Casa de FustaSituació: Enmig dels arrossars del Delta de l'Ebre.Aquest clàssic restaurant del Delta, especialista en plats de la ribera, com arrossos, anguiles o txapadillo, també ofereix tota la varietat de producte deltaic a l'hora d'esmorzar. També hi trobaràs altres imprescindibles dels esmorzars forquilla i ganivet com per exemple els callos, i en versió ebrenca only, les anguiles guisades amb all i pebre. El Restaurant l’Estany Casa de Fusta, va néixer l’any 1988 quan uns amics van quedar un dia per fer un dinar al Mas de la Cuixota i es plantegen que a la zona no hi ha cap mena de servei de restauració per als visitants que començaven a arribar al Delta de l’Ebre. Amb el pas dels anys i l’arribada de més turisme a la zona, el restaurant comença la seva primera transformació, ampliant el menjador i la cuina i obrint una terrassa amb vistes a la Llacuna de l’Encanyissada, baix mateix d’un eucaliptus centenari. Regentat per un activista del Delta, Lluís, trobaràs bon producte i proximitat a cada mos.Quan està obert: Tots els dies, diumenge inclòs.Aneu-hi si: Teniu ganes de veure com canvien de color els camps d'arròs.Plat estrella: Txapadillo i callos.