Eufònic

Foto: 

Cedida
Albert Barqué-Duran

Eufònic Terra i la teca DO de les Terres de l'Ebre

Del 4 a l'11 de juliol, un seguit de propostes artístiques posaran la gastronomia al centre
Surtdecasa
,
25/06/2024
Menjar i beure
Enguany l'Eufònic presenta un nou projecte que penja del festival matriu i que s'anomena Eufònic Terra. Aquesta proposta uneix paisatge, context, patrimoni al voltant de l'art i la gastronomia. La idea beu, en part, del projecte de Montsònica al voltant de la concepció de ruralitat i arts contemporànies inserides en el context. Tot això en el punt on es troba la interrelació entre les músiques d’arrel, el patrimoni material i immaterial, la memòria històrica i la singularitat paisatgística i aprofundint en la comunicació territorial entre les poblacions. Ho farà vinculant-les a dos elements molt propis de les comarques de l’Ebre a través de dues produccions protegides i les seves indústries i espais relacionats: l’oli D.O.P. Baix Ebre/Montsià i la I.G.P. Clementines de les Terres de l’Ebre. L’oli, una font de saviesa i un motor de l’economia de les dues comarques, compta amb un teixit de cooperatives, productors, camps d’oliveres i marques que es reparteixen entre poblacions com Ulldecona, La Sénia, Paüls i Campredó, del 4 al 7 de juliol, i Tortosa i Roquetes els dies 10 i 11 de juliol. Amb l’objectiu de crear i difondre des de l’especificitat ebrenca, Eufònic Terra reuneix un repertori de veus, productes i pràctiques artístiques a través d’actuacions, performance, tallers i tastos entorn de les diferents maneres d’imaginar, difondre i fer cultura en el medi rural i agrícola, establint un diàleg entre la tradició i la contemporaneïtat. Us hem destacat les propostes que formen part d'aquest cicle.

1. Cuina creativa i Aida Oset
Què millor que combinar art culinari i art musical? Dos plaers pels sentits que conjuguen perfectament. Després d’haver format part de projectes com Lady in Black o Nuu i d’haver compost bandes sonores per a cinema, teatre i dansa, Aida Oset es va estrenar en solitari amb l’àlbum “'Les Evasions Mínimes' (Hidden Track, 2023) la passada tardor. Un projecte entre el pop d’autora i l’electrònica que per primera vegada ha compost íntegrament en català i que suposa un viatge íntim i personal de caiguda i d’ascensió. Les seves cançons estan concebudes com a espais d’intimitat en què se sincera amb ella mateixa i ens parla de sanació, salvació i relacions en un to alhora cru, visceral i elegantment minimalista.
Quan? Divendres 5 de juliol a les 21:00h al Restaurant Les Moles (Ulldecona).

2. Botifarrada i Mar Pujol / Dj Goodfellah
Dins de la programació d’Eufònic Terra, la cantant de Prats de Lluçanès presentarà a Campredó el disc 'Cançons de rebost' (Hidden Track Records, 2024), el seu primer llarga durada. Després d’estar gairebé un any sencer de gira amb l’EP 'Trepa' –Cantilafont, Aphònica, Fira Mediterrània de Manresa, sala Apolo, i també obrint pels Mishima– torna amb un treball d’ingredients essencials (veu i guitarra) i de lletres sensorials. Música per baixar les pulsacions, per prendre aire i tastar la pausa i el silenci, feta per una artista versàtil i convincent que ha trobat una veu pròpia sense perdre de vista referents seus com Maria del Mar Bonet, Maria Arnal, Sandra Monfort o Magalí Datzira -també present a Eufònic Terra-. Ens parla de sensacions quotidianes per mirar d’extreure’n aprenentatges, d’aquelles coses petites que poden arribar a ser les més transcendentals si en sabem extreure l’essència.
Quan? Dijous 4 de juliol a les 21:30h a plaça de Bous de Campredó.

  • imatge de control 1per1

 

Sara Zozaya | Foto: Cedida
3. Berenar i Sara Zozaya
Cantant, compositora i multiinstrumentista, la donostiarra Sara Zozaya té una curiositat sense límits, capaç d’arribar a l’ànima de les persones a través de les seves creacions íntimes, amb un deix nostàlgic. L’artista combina les sonoritats contemporànies amb els sons propis de la tradició musical basca. Així, crea un singular univers on conviuen el pop i el folk amb l’electrònica i el lo-fi, connectant dos universos sonors. Amb una producció molt cuidada, les seves cançons són pura fantasia, cosa que deixa palès que no entén d’etiquetes, i que prefereix donar via lliure a la seva imaginació per emocionar a qualsevol.
Quan? Dijous 4 de juliol a les 19:30h a l'Antic Molí d’Oli (Ulldecona).

4. Acció sonora amb Albert Barqué-Duran
En el marc d’Eufònic Terra, la línia de programació que reforça el caràcter paisatgístic del festival, hem incitat aquest artista i investigador de tecnologies creatives, a realitzar una acció sonora directament relacionada amb les clementines. Amb Barcelona com a centre d’operacions, en la seva recerca artística l’Albert se centra en les interaccions entre humans i algoritmes, en la percepció i l’estètica en situacions de conflicte sensorial, i en la transformació de les pràctiques artístiques en contexts virtuals eu què artefactes digitals intervenen en el procés cognitiu. Actualment coordina el nou Màster en Arts Digitals i Tecnologies Creatives de La Salle Campus Barcelona / Universitat Ramon Llull i treballa sota la seva identitat sintètica Albert.DATA. Va ser artista resident a Sonar+D x Factory Berlin (2020) i ha rebut guardons com el Re:Humanism Prize i el We are Equals – MUTEK Music Academy en reconeixement del seu treball en la relació entre art, ciència i IA.
Quan? Dissabte 6 de juliol a les 12:00h a Corros de Sant Roc (Paüls).

5. Carlos Martorell en un camp d'oliveres
Martorell és un artista sonor i visual instal·lat a Torelló. El seu treball gira principalment al voltant de la relació entre éssers humans i tecnologia i de la interacció entre moviment i so. Un dels seus elements destacables és la investigació i desenvolupament d’instruments, que últimament es basen en sensors de moviment i equips MIDI no habituals. Els últims anys també ha desenvolupat el seu llenguatge visual experimentant amb llenguatges digitals, motors de joc i tècniques 3D com l’escaneig o la fotogrametria. Amb el seu projecte principal en solitari, Shoeg, ens proposa per a aquesta primera edició d’Eufònic TERRA un apropament a través de la computació a la complexitat i la configuració d’un camp d’oliveres. Elements com els nusos de l’escorça, els òvuls de la soca o l’esclop al principi del tronc, així com els efectes d’un llamp en un arbre, poden desafiar la nostra manera racional i utilitària d’entendre el temps i l’espai. Shoeg ha presentat anteriorment treballs a Sónar+D, MIRA Festival, SONICA Glasgow, LEV Festival, Keroxen i també a Eufònic.
Quan? Diumenge 7 de juliol a les 11:30h a la Finca del Pla de la Bassa (La Sénia).

 

Sònia Gómez | Foto: Francesc Meseguer
6. Sònia Gómez al Mercat de Tortosa
Gómez és una ballarina, performer i coreògrafa de La Sénia (Montsià). Va estudiar Dansa Contemporànea i Coreografia a l’Institut del Teatre (Barcelona) i a P.A.R.T.S. (Brussel·les, Bèlgica). Des de l’any 2004, treballa en projectes que tenen com a eixos temàtics la construcció identitària, però també el descobriment de certes impostures socials a través de l’art i de les impostures de l’art a través del cos i la performance. Ha actuat per tot l’estat espanyol i al Regne Unit, Itàlia, Alemanya, França, Estònia, Portugal, EUA, Brasil, Mèxic, Holanda, Colòmbia, Xile, la Xina, la República Txeca i el Canadà. Entre els seus múltiples guardons, trobem el Premi Butaca a Millor Coreografia per 'The Black Body' (2022) i el Premi Butaca al Millor Espectacle de Dansa per 'A vore' (2018).
Quan? Dimecres 10 de juliol a les 19:00h al Mercat de Tortosa.

7. lāminal
El duet de pop electrònic format per Carles Querol (Experiment Zero, First Aid Kit, 4hiverns) i Ramon Aragall (Els Amics de les Arts, Dorian, Outer Space, Cepeda) va néixer el 2020, en plena pandèmia. La seva música és un mosaic d’artesania sonora, on es barregen samples de l’entorn quotidià, veus modificades digitalment, programacions, sintetitzadors i bases rítmiques. A La Sénia presentaran els temes que van enregistrar sota la producció de Miquel Cuixart i que formaran part d’un primer disc, “(In)tacte”, emocional i ple de contrasts, amb paisatges sonors plens de capes tant d’optimisme com d’abisme.
Quan? Diumenge 7 de juliol a les 12:30h a la Pista (La Sénia).

Més informació: 

A

També et pot interessar