Pebre Negre

Foto: 

Cedida

Anna Tomàs: “El Food truck et permet sortir de la cuina, on no pots interactuar amb el teu client, i dur la teva gastronomia on vulguis”

Parlem amb Anna Tomàs, de Pebre Negre, sobre els Food trucks i els nous models de gastronomia sobre rodes
Núria Olivé Montrabeta
,
25/07/2017
Menjar i beure
L’Anna Tomàs, de Sant Martí de Tous, i l’Òscar Rueda són els propietaris de Pebre Negre, un dels dotze millors Food trucks de l'Estat segons el llibre especialitzat 'Foodtrucks. Comida de autor sobre ruedas'. Des del 2015, l’Anna i l’Òscar tenen un negoci de cuina sobre rodes que els ha dut a viatjar per tot l’Estat treballant en festivals i esdeveniments privats. La seva especialitat és l’Entrepà de Calamars amb salsa tàrtara i la seva cuina, senzilla, gustosa, desenfadada i mediterrània. Des de la seva caravana ofereixen menjar d’autor per a tots els gustos i paladars i reivindiquen l’Street food com a model de restauració que ha d’arribar lliurement als carrers de les ciutats.
"Per nosaltres els restaurants són aliats. Ara cada cop ens accepten més, inclús alguns restauradors han pujat al carro"

- Fa molts anys que us dediqueu a la gastronomia?
L’Òscar més de 30! Porta a la cuina des dels 14 anys i ara en té 46. Des ben petit els seus pares ja tenien negocis de restauració. Va fer els 15 anys a la cota 2.200 de les pistes d'Arinsal d'Andorra, on només tenia una planxa per fer entrepans i un menú diari de 3 plats que li pujaven pel telecadira. En té molts bons records.

- I tu?
Jo ara fa 6 anys. Tot va començar per ell també, va ser qui em va posar dins el cuc de la cuina quan feia d'extra en el càtering on ell n'era el xef.

  • imatge de control 1per1

- Com heu arribat al món dels Food trucks?
Realment tot és cosa de l'Òscar. Ell feia temps que ho veia als programes americans que feien a la televisió, com 'Crónicas Carnívoras'. Sempre deia "jo vull fer això!" i jo el seguia amb un "estàs boig, això aquí no funcionaria".

- I sí que funciona!
Està clar que estava equivocada. Potser no funciona de la mateixa manera que en altres països: al carrer i lliurement, però funciona.

- Com descriuríeu la vostra cuina?
Una cuina senzilla però gustosa, desenfadada i molt marcada per la gastronomia mediterrània. Tot i això, no ens tanquem a res.

- El plat més famós?
L'Entrepà de Calamars amb salsa tàrtara, sense dubte. És l'entrepà que ens va donar a conèixer. Fem altres entrepans però sense ell no aniríem enlloc, és el rei de la casa.

- Quin és el secret de cuinar sobre rodes?
L'organització. La logística és el més complicat, crec jo. Nosaltres tenim sort que la caravana és de les més grans que hi ha, però d'altres són molt petitones. És un espai molt reduït d’on ha de sortir molt menjar. Tens un espai petit per emmagatzemar producte i estris, així que ho has de dur tot molt calculat en funció d’on vagis.

- Adapteu el tipus de menjar que oferiu als festivals on aneu?
Alguna vegada sí, però el nostre menjar és apte per a tots els públics. Si que adaptem la gastronomia als esdeveniment privats i ho fem al gust dels clients. En el cas dels festivals, la veritat és que pràcticament agrada a tothom: grans i petits i des del paladar més exigent fins al nen que no li agrada res i només vol pollastre arrebossat.

El Pebre Negre al Rec Street Food a Igualada

- A quants festivals participeu en un any?
Aquest any passat vam estar a 45 esdeveniments públics. Això més o menys és un per cap de setmana tot i que alguna setmana ens hem doblat.

- No pareu!
Des que va començar el juny ens ho estem prenent una mica més relaxadament. Tenim altres projectes en marxa i no podem arribar a tot.

- Quants països heu visitat amb Pebre Negre?
Només Espanya però l'hem visitat gairebé tota. Ens falta la comunitat de Madrid i Galícia.

- Com ha sorgit la moda dels Food trucks?
Jo crec que de la necessitat de molts cuiners joves o no tant joves de fer alguna cosa diferent. El Food truck et permet sortir de la cuina on no pots interactuar amb el teu client i dur la teva gastronomia on vulguis. A més, pots emprendre amb una inversió no gaire gran comparada amb el que costa muntar un restaurant.

- Com han arribat els Food trucks aquí?
D’emprenedors que viatjant i veient mercats i llocs de Street food d'altres països s'han preguntat "perquè no fem això a casa nostra?". Espanya va una mica més lenta que la resta d'Europa. Catalunya s'hi ha adaptat molt més ràpid que altres comunitats autònomes. A molts llocs encara no entenen el concepte Food truck i només et demanen frankfurt, amb tots els respectes pel frankfurt.

- Són compatibles els conceptes ‘menjar ràpid’ i ‘gourmet’?
Totalment compatibles! Moltes caravanes en són la prova. Hi ha propostes molt elaborades i molt cuidades, producte de proximitat i km0, carn de veritat, verdures eco etc. Tot això ho pots trobar als Street Foods. No dic que totes les caravanes siguin súper gourmet però n’hi ha de molt potents.

- Arribaran els Food trucks als carrers de les ciutats?
Esperem que sí! Sevilla i Vitoria ja deixen estar al carrer en uns punts marcats. Però aquí a Catalunya crec que encara falta. Ara mateix depèn de cada Ajuntament. Pots demanar permís i a alguns llocs n'han donat. Crec que encara queda camí per córrer.  

- Seria positiu?
La majoria dels footruckers pensen que seria positiu. Nosaltres també, sobretot per un tema de cannons (el que hem de pagar per poder treballar en festivals) i per podar treballar tota la setmana.

- Els Food trucks són competència o aliats dels restaurants?
Hi ha de tot. Per nosaltres els restaurants són aliats. Ara cada cop ens accepten més, inclús alguns restauradors han pujat al carro. Però ens hem trobat en casos on l’esdeveniment ha estat molt criticat i inclús gairebé cancel·lat per l'oposició dels restauradors de la zona. Alguns han canviat d’opinió a l'acabar l’esdeveniment. Al final, la gent porta a la gent.

Foto: Plateselector

- Alba Yánez de Plateselector us ha considerat un dels 12 millors Food trucks de l'Estat, en el seu llibre 'Foodtrucks. Comida de autor sobre ruedas'. Felicitats! Com ho valoreu?
Uf, doncs estem molt contents! Ho valorem molt positivament. Hem lluitat molt per tirar endavant aquest projecte i que t'ho valorin et dóna forces per seguir apostant.

- Reptes de futur?
Suposo que el repte és poder obrir un local Pebre Negre a Barcelona. Tot i això, des de fa un parell de mesos, l'Òscar està de xef al nou projecte del Restaurant Can Martí, a Sant Cebrià de Vallalta. Aquest restaurant té una zona de bar on des de fa un mes hem començat a servir la nostra gastronomia a les nits. Així que això és el primer pas per saber si la nostra gastronomia funcionaria en un local, i de moment esta funcionant!
 

A

També et pot interessar