Galera - Jornades gastronòmiques de la galera de L'Antic Molí 2016

Foto: 

Neus Barberà
Un dels plats del menú de les Jornades de la Galera de l'Antic Molí

Road trip a l'essència de la galera

Un viatge iniciàtic per les Terres de l'Ebre amb destí a l'Antic Molí
Anna Zaera
,
22/02/2016
Menjar i beure
Em passes a buscar? Sí! Fa temps que no sortim de l'oficina juntes. Disposades a redescobrir per enèsima vegada unes terres de les que fa cinc anys que en parlem. Milers de persones i projectes després, l'adrenalina ens torna a posar a la carretera. A hores d'ara ja hem comprès que la vida corre i canvia, i posar-nos a fer quilòmetres ens ajuda a atrapar-la. O com a mínim, ens manté en aquesta sensació. A fora, sol i fred d'un febrer primaveral. Veiem córrer per la finestra les seqüències primer d'arròs, acte seguit, d'oliveres, als dos costats de les carreteres buides de dimarts. Avui anem de l'est a l'oest. Després d'una visita a l'ajuntament de Deltebre, enfilem la carretera de Freginals cap a Ulldecona, i després de serpentejar entre places rodones, agafem la carretera direcció el barri del Castell. En aquesta barriada, a tocar amb la frontera del País Valencià, un artista ha aixecat un temple del gust: L'Antic Molí.
"En un lloc on aparentment només volen el estornells i les fulles bandegen pel vent, hi ha un geni que entén de poesia. Vicent Guimerà té el caràcter d'un revolucionari, la constància d'un pagès i el tracte d'un fill modèlic"

En un lloc on aparentment només volen el estornells i les fulles bandegen pel vent, hi ha un geni que entén de poesia. Vicent Guimerà té el caràcter d'un revolucionari, la constància d'un pagès i el tracte d'un fill modèlic. Va ser un dels primers en apostar per la galera com a producte d'alta cuina a les Terres de l'Ebre. Amb les revelacions pròpies de qui està tocat per algun gen visionari, va veure que la melositat de la carn d'aquest crustaci no podia quedar reduïda als sopars de fregitel·la familiar de les cases vora mar. Per això, va decidir emportar-se-la terra endins per revisar-la i convertir-la en objecte d'un monogràfic sibarita.

Quan arribem a l'Antic Molí, comprenem de seguida que es tracta d'un projecte sòlid. El pàrquing ampli, els jardins, l'entrada ben cuidada. Una avantsala de restaurant exitós ens dóna la benvinguda. Caminem cap a la sala orientada cap a l'est on dinarem. El sol impacta en la nostra taula rodona coberta per unes estovalles de cotó. Un quadrat de paper ens mostra un mapa del Delta de l'Ebre, sobre el que transcorrerà la nostra ruta del gust. El Delta en pla zenital totalment atrapable. La cambrera ens explica que farem un viatge. Un altre? Sí, un altre. Perquè sí, la gastronomia també és un viatge. I Guimerà ho ha volgut plantejar així als comensals. Encara que sigui un viatge per mar. 'Naveguem amb la galera' és el títol d'aquest estudi en forma de menú. Amb més d'una desena de capítols que juguen amb el gust primari del mar, i el confonen amb les aromes cítriques d'interior. El llistat de plats ens anticipa un full de ruta que llegim i re-llegim. Déu meu! 

  • imatge de control 1per1

Anna i Neus degustant el menú de la galera de l'Antic Molí

Adoro aquest instant tan fugaç en què tot està a punt de començar. Tot és potència fins que algú diu "ja!". I només dura uns segons. Per darrere, s'apropa la primera sorpresa. Impaciència. Per veure. Per mirar. Un cop de vista contempla el quadre. Xarxes i potes de galera atrapades entre un garbuix de filferros. L'explicació de la cambrera em ressona com una llegenda llunyana. Crec que no vull entendre res. Només deixar d'escoltar i començar a produir les meves pròpies fabulacions. Aixeco la forquilla i arriba l'acció. Per l'esquerra, un braç s'allarga per omplir-nos les copes de cava. És un Cava AT Roca Brut Reserva 2013, de la DO Clàssic Penedès. Molt bo.

Les taules del voltant comencen a omplir-se. Altres viatges individuals estan a punt de començar en aquest menjador col·lectiu. Què curiós. Els comentaris aliens poc a poc s'escolen entre la nostra conversa. - "Saps que fa la Bibiana Ballbé? Crec que es guanya la vida amb el seu Instagram". La nova galeria de la vida hedonista. Les vistes de les oliveres i el blau del cel són el món que es veu des de la finestra. Mentrestant, el ritme de plats que entren i surten segueix un compàs mil·limètric. La galera en el segon acte es converteix en una falsa galera. Una altra cambrera apareix amb un plat que sacsa com si reproduís la manera tradicional de separar l'arròs de la pela. I d'entre el gra s'assoma alguna cosa. També en aquest art hi entren les simulacions. Enganyar a través de la forma, però la vertadera naturalesa es descobreix quan ens la posem a la boca. Es tracta de jugar amb les impressions. Després vindrà el segon, el tercer, el quart, etc. La col·lecció de propostes que anem acumulant ens porten a anar elegint els preferits. -"Quin és el teu? - Jo perdona, però encara que soni malament sóc molt fan de les coses calentes i cuites amb oli".

Jornades de la galera de l'Antic Molí 2016

Ara ens acompanya un blanc molt mediterrani, del Penedès, en raó es diu Floral 2015. Arriba un cebiche de galera amb taronja i moniato. Després un espectacular disseny de verds que es descriu com un sandvitx d'àpit amb tàrtar de galera, poma i caviar d'arengada. Com un sol producte pot generar tantes derives? Com un sol poema tantes interpretacions? El viatge per la terra també té notes llunyanes. Uns noodles amb consomé ens transporten a l'Orient, mentre que una patata suflé amb ous i carxofes ens aporten les reminisciències afrancesades de la nouvelle cuisine, i una pizza de galeres amb albergínia, pesto i parmesà ens tornen a fer aterrar al mediterrani italià. Fan falta unes sorpreses finals. Un xurro de galera amb xocolata marí, que sembla un berenar mesetari però és un joc. Una vegada més. 

Poc a poc anem veient que el viatge s'està acabant. I voldríem aturar-nos, però, com sempre, no es pot. S'ha d'arribar fins al final. El postre, que porta per nom 'Alta Mar', arriba com un desitjat epíleg dolç. Una vegada més, el xef ens narra amb la composició coses molt íntimes. En forma d'escumes, de coralls i de pedres. Si la cultura i l'art és la manifestació d'aquest re-pensar-nos contemporani, també ho és el que fa Vicent Guimerà i el seu equip. Estètica i paisatge en una esfera de plat.

  

Més informació: 

Restaurant L'Antic Molí
www.anticmoli.com

Jornades gastronòmiques de la galera 2016 
www.anticmoli.com/la-galera

 

A

També et pot interessar