L’abadejo, reclam del turisme cultural tortosí

Fins el 9 d’abril als restaurants de la ciutat
Surtdecasa Ebre
,
13/04/2012
Menjar i beure
Com cada hivern, ja tenim aquí les jornades de l’abadejo. Del 29 de febrer al 9 d'abril, els restaurants de Tortosa – també a Campredó, Jesús, Els Reguers i Bítem- centraran la seua atenció a l’abadejo, un plat tan nostre que fins i tot té un nom que costa de pronunciar més enllà del coll de Balaguer.
 
Si fem una mica d’història, trobem que el bacallà va arribar als Països Catalans a través del País Basc i Portugal, ja que no és un peix que es pugui pescar al mar Mediterrani. El bacallà salat deixat assecar va suposar una manera de conservar-lo i, al seu moment, de popularitzar-lo. El catolicisme, com prohibeix menjar carn durant la Semana Santa, va provocar que a les cases s’adaptéssen les salses de la carn al bacallà.  A casa nostra és molt típic l’abadejo a la llauna, l’abadejo amb mel o l’abadejo amb allioli o amb samfaina. Els binomis bacallà i oli d'oliva i bacallà amb all són molt habituals a les cuines tradicionals de tota la península ibèrica. També els arrossos amb bacallà, amb llegums i col són molt nombrats a les Terres de l'Ebre.
 
Enguany, les jornades de l’abadejo, que arriben a la seua cinquena edició, incorporen una novetat important: un pack cap de setmana per fer una visita turística a Tortosa i aprofitar l’ocasió per gaudir d’aquests plats fets amb abadejo. Des de 59 euros per persona es pot gaudir d’una nit d’hotel, més esmorzar, visita turística i menú degustació d’abadejo. 
 

A

També et pot interessar