L’aparador de la garnatxa blanca

Aquest diumenge 10 d’abril, a Batea, els amants dels productes de qualitat de les Terres de l'Ebre tenen una cita indispensable
Surtdecasa Ebre
,
24/04/2011
Menjar i beure
Sabieu que una tercera part de la producció mundial de la varietat de vins blancs fets a partir de ceps de garnatxa blanca s'elaboren aquí, a casa nostra, a la Terra Alta? No cal ser un expert en vins per adonar-se'n que això és tot un tresor que cal saber cuidar i difondre en una època en la qual s'està tornant als valors del “slow food”, dels productes de proximitat, de qualitat i, sobretot, que es poden associar amb un territori i un paisatge determinat. Tota una garantia de prestigi davant l’ascens meteòric dels vins del nou món que difícilment podran dir quelcom com “en aquesta terra hem cultivat vins des de fa 1.000 anys de la mateixa varietat”.
 
Per si això no fos prou, els vins de la Terra Alta, i no només els de Garnatxa Blanca, han experimentat una sublim transformació en els darrers 10 anys, evolucionant des d’aquells vins aspres i rancis que bevien els nostres iaios en bota cap a vins de qualitat que disparen cap endalt les puntuacions dels experts més reconeguts en el món del vi com Peñín, a Espanya, o Parker, als Estats Units. Tot això gràcies a l’espenta d’una nova generació de joves enòlegs que han aportat un valor afegit considerable als vins que es fan en aquest “terroir” proper al tram baix del riu Ebre.
 
A Batea, des de fa 5 anys, se celebra la fira de la DO Terra Alta, per mostrar els nous productes que surten cada any al mercat. Un espai idoni on trobar junts tots els cellers, tastar els vins nous que surten al mercat i poder parlar directament amb els viticultors i enòlegs.
 
Enguany la fira, que se celebrarà aquest diumenge 10 d’abril al pavelló poliesportiu de Batea i a partir de les 11 del matí, servirà com a aparador del nou distintiu de qualitat que presenta la DO Terra Alta, precisament al voltant de la singularitat que suposa tenir una concentració tan elevada de garnatxes blanques en un territori tan petit. El Consell Regulador de la DO Terra Alta acaba de treure el distintiu “Terra Alta Garnatxa Blanca” que identificarà l’exclusivitat d’aquests vins blancs mediterranis.
 
Napa Valley? Chile? Chianti? Saint Emilion-Bordeaux? Segur que són bons, però què tindran ells que no tinguem nosaltres? Qui ho vulgui descobrir, que faci cap a Batea.
 
Més informació:

A

També et pot interessar