D’ONES: (R)evolució

Foto: 

Cedida
Imatge del cartell

Les 5 raons per no perdre't 'D’ONES: (R)evolució de les dones en la música' a Tortosa

La mostra es podrà veure al Palau Oliver de Boteller
Surtdecasa Ebre
,
14/06/2018
Música
Aquesta exposició vol fer sentir la veu de les dones, en el sentit més literal del terme. L’exposició, que es va presentar el 2017 al Palau Robert, reivindica l’aportació del talent femení en l’àmbit musical al llarg de cent anys i proposa una immersió sonora i documental en l’univers musical femení dels Països Catalans en els diferents gèneres musicals. Després de Tortosa, la mostra anirà a Vic, Girona i Lleida. Us hem destacat les 5 raons per no deixar-vos perdre aquesta mostra.

1. Més de 1000 artistes documentades
La mostra, que té com a comissària Helena Morén, proposa una immersió sonora i documental en l’univers musical femení dels Països Catalans, protagonitzada per més de 1.000 artistes femenines al llarg del darrer segle a través de composicions, cançons i videoclips. Part de la gràcia d'aquesta mostra és que parteix d'un gran treball de documentaciço, que s'escapa de la jerarquització imposada molts cops pels mitjans de comunicació o el reconeixement d'alguns artistes que han estat icònics. És una mostra amb certa voluntat d'inventari i de democratitzar.

2. Diferents gèneres musicals
S'inclouen tots els gèneres musicals, un altre cop sense mostrar diferències o jerarquitzacions. Per primera vegada al nostre país es planteja un recorregut pels diferents gèneres musicals amb veu de dona a través de cantants, compositores i instrumentistes, un reconeixement a l’empoderament de les dones en tots els espais socials, polítics i culturals. Entre les veus ebrenques, destaca la presència a la mostra de la cantautora, Montse Castellà.

3. Vista i oida
Es poden veure les cares de les artistes i també sentir-hi la seva veu. L’exposició ofereix un trajecte compromès, sonor i gràfic, per deu estils on ressonen les principals veus de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. És un viatge vital que neix de les cançons de bressol, s’educa en la clàssica i beu de la música d’arrel, s’endinsa per la cançó i el jazz, esclata amb el pop, el rock i el punk i desemboca ple d’energia en les músiques urbanes dels nostres carrers.

4. Els vincles amb el moviment feminista actual
Tal com versa el poema referencial de Maria-Mercè Marçal, el títol 'D’ONES: (R)evolució de les dones a la música' remet a la revolta sonora del panorama femení, que no s’ha gestat en un sol dia, sinó fruit d’una evolució de segles. Aquest és el discurs que es vertebra en l’exposició i que els darrers anys s’ha accelerat i amplificat amb nous formats i horitzons.

A

També et pot interessar