Rap

Foto: 

Anna Zaera
Enric Rehues i Bogdan

El rap, el nou cant improvisat de les Terres de l'Ebre

Les Festes de la Cinta de Tortosa apleguen la primera concentració de Batalles de Galls del territori
Anna Zaera
,
31/08/2016
Música
Des de fa poc més de cinc anys, Tortosa s'ha convertit en un nucli important de la cultura del rap a Catalunya. Diversos adolescents s'han apuntat a l'art de la improvisació de carrer i han anat sumant adeptes a aquest estil musical. El que fins ara eren concentracions espontànies s'han convertit, poc a poc, en un gènere musical institucionalitzat que a hores d'ara ha trobat el seu lloc en la programació de les tradicionals Festes de la Cinta. Concretament, el proper dijous 1 de setembre, el Parc Teodor Gonzàlez aplegarà el primer concurs de rapers, un art que pren el nom de 'Batalla de Galls', ja que consisteix en que dos joves inicien un diàleg cantat en el qual van inventant, sobre la marxa, les estrofes. L'origen de les batalles de galls es remunta a finals dels 70, als barris marginals de Nova York. El gènere musical del rap sorgeix a partir d'aquestes baralles que ajudaven a canalitzar l'odi i la violència dels enfrontaments al carrer. A poc a poc, aquesta competició s'ha anat expandint i consolidant, fins convertir-se en un espectacle apte pels grans escenaris tant a nivell internacional com a les Terres de l'Ebre.

Tortosa, un feu raper a la demarcació de Tarragona
Són molts els adolescents que darrerament s'han apuntat a l'afició per aquesta música urbana a Tortosa, una ciutat que juntament amb Tarragona, Reus i Cambrils ocupa els primers llocs en aquesta tendència, i que també ha vist sorgir tres grups de música de rap. De fet, els joves Enric Rehues i Bogdan Stefan Gurgu, ambdós tortosins de 17 anys, han estat els organitzadors d'aquest esdeveniment que es preveu que aplegui més de 300 persones. ​“Fa dos anys que vaig començar a improvisar”, diu Rehues, que explica que va conèixer el seu company al Col·legi de la Consolació de Tortosa, i que va ser anys després quan es van trobar units per la mateixa afició. Normalment els joves s'inicien repetint les frases que utilitzen els seus referents, però poc a poc s'arrenquen amb les seves idees pròpies. “El rap és expressió”, diu Bogdan, “és la poesia dels macarres”. De fet, aquest estil musical continua mantenint el seu caràcter de crítica social. "Nosaltres intentem parlar d'allò que ens preocupa, de les nostres coses...", asseguren. "Aquesta música va salvar molts d'adolescents dels Estats Units de les drogues o la delinqüència", diu Rehues, que assegura que el rap li ha permès conèixer moltes persones i que tots ja formen una gran família. "Fa un any era impensable que l'Ajuntament ens hagués deixat organitzar un esdeveniment així", diuen fent referència a aquest acte que aplegarà un total de 16 participants arribats de tot Catalunya. "Aquesta competició del dijous serà una de les més importants a nivell de la demarcació de Tarragona", assegura Rehues, fet que celebren, ja que demostra la capitalitat tortosina en aquesta matèria. "Els actes de festa han de progressar, s'han d'adaptar als gustos dels joves", comenta Bogdan.


Enric Rehues i Bogdan Stefan Gurgu                                                                                            Foto: Anna Zaera

  • imatge de control 1per1

Originalitat i ritme, el que més valora el jurat
De fet, molts d'ells ja es coneixen perquè van coincidint en diferents trobades i comparteixen uns mateixos referents. Com tota tendència nascuda en els ambients urbans, també té el seu vocabulari propi, moltes de les paraules manllevades òbviament de l'anglès. El que més valora el jurat en una competició d'aquestes característiques és el flow, que és la forma en què el raper s'acobla a la base musical que sona des d'un ordinador o aparell electrònic. Els rapers considerats millors són els que aconsegueixen no repetir-se en les rimes i utilitzar un vocabulari sempre nou. La capacitat de deixar en ridícul a l'altre contrincant també és quelcom valorat pels avaluadors, ja que aquesta batalla, a part de l'interès musical, també té una bona dosi d'espectacle humorístic. "Quan s'acaba la batalla, tot el que s'ha dit es queda allà", diu Rehues. "És com un combat de boxa", continua Bogdan. "Nosaltres dos ens hem arribat a dir de tot...", afirmen els joves, que asseguren que no veuen cap vincle entre aquest tipus d'improvisació i la que fan els cantadors de jota, una de les músiques tradicionals més arrelades a les Terres de l'Ebre. La jota tortosina dóna pas al rap tortosí.

Més informació: 

Batalla de Galls Tortosa Vol. 1
Dijous 1 de setembre, 21:30h - Tortosa
Fitxa d'agenda Surtdecasa

 

A

També et pot interessar