Sirga Festival

Foto: 

Cedida
Els SOUYZ 21 de Zurich

Els 6 imperdibles del festival de música experimental Sirga

Hi ha programades diferents activitats fins al 16 de juliol
Anna Zaera
,
06/07/2016
Música
Un dels festivals més estimulants del panorama català torna a les Terres de l'Ebre. El director del Sirga Festival, Joan Bagés, ha remarcat la participació de músics i compositors, però també d'alumnes, de 14 nacionalitats diferents com ara d’Austràlia, el Japó, Mèxic, Holanda o Canadà. "Aquesta és la nostra marca, fer interactuar gent de fora amb els músics que tenim aquí a Catalunya i a les Terres de l’Ebre, i sempre al voltant de la música instrumental i de l’anomenada 'música de creació' o contemporània. El nostre festival crea xarxes a través de diverses poblacions i, fins i tot, administracions per a posar en valor la idea de creació al servei de tothom. No és un projecte exclusiu, tot i que reconeixem que és una música que necessita una escolta molt activa, però ens interessa fer-ho arribar a la gent i que cadascú utilitzi aquest festival com una eina per gaudir, aprendre, descobrir coses noves o passar una bona estona”. Dotar a les Terres de l'Ebre d'un certamen internacional que dinamitzi, a diversos nivells, el territori i potenciar la creació sonora i musical d'arreu del món com un valor i un motor de progrés són els objectius del festival. Hem fet una selecció d'allò que no pots perdre't.

1. Soundinitiative
Amb 10 músics, un pianista i un cantant, aquest projecte, ubicat a Paris, compta amb músics d'Austràlia, Bèlgica, la Xina, França, Anglaterra, Itàlia i Polònia que fan música contemporània. Des del 2011, la formació explora pràctiques col·laboratives treballant amb compositors joves i desenvolupant llaços entre la música i les arts visuals. Els seus concerts estan plens d’escenografies potents i interactuen amb l’espai, el públic, el vídeo o l’expressió. Al Sirga Festival, faran una classe magistral i un concert amb alguns dels alumnes de la màster class d’Hanna Hartman.
Quan? El dissabte 9 de juliol a les 22:30h
On? Castell de Flix.

2. Electrònica i saxo amb Joshua Hyde
El saxofonista australià Joshua Hyde farà un concert de vídeo, electrònica i saxo amb obres que navegaran en la improvisació. Pianista que viu a París des del 2008, és un intèrpret actiu de la música contemporània, que treballa amb joves compositors però també amb compositors de renom d’arreu del món, d’Europa, Amèrica, Austràlia i Àsia. 
Quan? Dimecres 6 de juliol, a les 22h.
On? Plaça dels Peixos de Flix.

  • imatge de control 1per1

3. Soyuz1 i el disseny de la llum
És un grup de música contemporània de Zurich, fundat el 2011 pel compositor Gary Berger i el guitarrista Mats Scheidegger. En un principi, es va crear com un conjunt flexible centrat en diferents projectes, ara s’ha especialitzat en el disseny de la llum i vida-electròniques. El seu projecte es basa en la fusió de la música instrumental, l’electrònica i la llum. Els seus nou components busquen noves formes i estils de concerts en el camp de la música contemporània.
Quan? El 7 i el 8 de juliol a les 19 i 20 hores respectivament.
On? El 7 a l'Hotel Casino de Flix i el 8 a l'Escola de Música de Flix.

4. Passar la nit amb Emma Lloyd al Castell
També és una oferta novedosa el concert-performance per a viola de la violista i violinista Emma Lloyd que es farà al castell. L’espectacle, de música, de sorolls i “d’errors tècnics”, tindrà quatre hores de durada. Sota el títol de 'Kiss', l'artista escocesa oferirà una actuació d'instal·lació/composició de durada perllongada per a violí de Matthew Sergeant, amb un passatge de la música en el sentit contrari a l'anterior. Un diàleg entre absència, innocència i so. És un concert per a portar coixins i sacs de dormir. Per a passar la nit al castell.
Quan? Dissabte 9 de juliol.
On? Castell de Flix.

5. La fusió d'allò local amb allò universal
La sessió prevista a Garcia inclou les actuacions de l’Ensemble d’Arts, del violinista Takao Hyakatome i de les bandes de música de Benissanet, Ginestar i Rasquera. Ensemble d'Arts té com a finalitat la promoció i divulgació de la música de nova creació, de manera especial la que fa ús de les noves tecnologies. Ensemble d'Arts compta en la seva formació amb solistes de dilatada trajectòria professional en la interpretació de la música de nova creació i té la seva seu a l'Auditori Rafel bunyol, del qual és grup resident.  A més, cal dir que el japonès Takao Hyakatome és un prestigiós intèrpret, però també realitza investigacions sobre tècniques esteses de violí i sobre violins/violes de cinc cordes. Sovint se’l convida a fer classes magistrals i tallers, donant conferències sobre aquests temes. A més, és membre del grup de recerca en perspectiva al Conservatori d'Anvers.
Quan? Diumenge 10 de juliol a les 19h
On? Casal de la Cultura de Garcia.

6. Cotxe, electrònica i percussions
Pel que fa a la sessió que es realitzarà a Amposta, aquesta acollirà l’estrena mundial d’una composició d’Alberto Bernal per a cotxe, electrònica i percussions. Una performance musical on diversos músics arrossegaran amb una sirga un cotxe i el faran sonar. Això serà juntament amb “reConvert Project”, un duo de percussions format per Roberto Marqueda i Victoria Barceló, que es basa en un procés de creació com a única finalitat de la seva existència. Les bases de "reConvert" són una crítica constructiva referent a l’estètica i a l’ús de la percussió, on el discurs musical s’analitza i s’adapta a les necessitats creatives de la formació. És per això que, en els seus concerts, es poden trobar moltes obres per a instruments no convencionals o bé on els instruments són posats en escena en context diferents de l’originari, així que la posada en escena esdevé de gran importància.
Quan? Dissabte 16 de juliol a les 20h. 
On? Centre d'Art Lo Pati d'Amposta.

  

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Sirga Festival 
Del 2 al 17 de juliol 
Fitxa d'agenda Surtdecasa

 

A

També et pot interessar