Festival Ebre Música & Patrimoni

Foto: 

Cedida

La música passada pel sedàs de la poesia i viceversa

Arrenca el festival Ebre, Música & Patrimoni, que posa en valor la capacitat inspirativa del territori
Judit Monclús
,
13/07/2017
Música
Ebre, Música i Patrimoni. Tres elements que conflueixen en el festival del mateix nom. Perquè no calen grans títols per designar allò que és evident: que l’art surt del territori, de la seva gent i de la seva història, més gran o més petita. L’univers ebrenc emmarca aquesta proposta que enguany arriba repartint 10 espectacles poètico-musicals per diferents escenaris que projecten la personalitat dels seus intèrprets i que val la pena descobrir.

Amposta, Móra d’Ebre, Tortosa, Masdenverge, la Ràpita, Godall, Alcanar, la Galera, Mas de Barberans i Santa Bàrbara. Cada espai s’ha reservat com un embolcall perfecte per a l’espectacle que acull, en una perfecta simbiosi cultural i artística. Així, la Galera, un dels epicentres de la terrissa a les nostres terres, serà l’escenari de ‘Camins de fang i paraules’ (10 d’agost a les 20h), en què el pianista i compositor finlandès de jazz i blues Ville Tolvanen i Laura Altarriba interpretaran poemes d’amor i desamor i de compromís social escrits per Antonio Altarriba. Els textos estaran relacionats amb la mostra del mateix nom de ceràmica i poesia finlandesa ubicada a l’espai d’exposicions temporals del Centre Terracota.

Gairebé tots els espectacles del festival Ebre, Música & Patrimoni estan elaborats especialment per a l’ocasió, de manera que cada proposta es converteix en una oportunitat única per descobrir la música i la poesia que els encapçalen, fils conductors indiscutibles d’aquesta edició. Mentre en algunes actuacions els versos s’acompanyaran de diferents estils musicals, en altres es convertiran en composicions que formacions i cantautors transmetran segons les seves percepcions i interpretacions més personals. Amb aquesta lògica, la formació A Quiet Man presenta l’espectacle ‘Aiguabarreig’ (19 de juliol a les 20h, a la plaça Agustí Vizcarro de la Ràpita) a partir d’una selecció de creacions de poetes ebrencs del segle XX amb què ha construït un concert per rememorar la navegació fluvial pel riu i el seu nexe amb el món mariner a partir del Canal de Navegació. La proposta de Fabio Vega i els homes tranquils uneix els orígens de l’espai que l’acull amb la modernitat a partir de les composicions musicals amb tonalitats pop amb els records de temps de llaguts i vells mariners.

Els espectacles d’Ebre, Música & Patrimoni es podran gaudir de manera gratuïta durant els mesos de juliol, agost i setembre. L’organització del festival –el Departament de Cultura i el Servei d'Atenció als Museus de les Terres de l'Ebre, encapçalat pel Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre– destaca la capacitat d’aquesta cita multidisciplinària per obrir espais de col·laboració entre artistes de diferents pobles. Justament arran d’aquest treball en comú, Mas de Barberans gaudirà del quart aplec poètico-musical ‘Escales que pugen al cel’ (13 d’agost a les 17h), que s’emmarcarà dins del festival. Consistirà en un recorregut per les diferents escales emblemàtiques que comuniquen els carrers del poble i on hi tindrà lloc la lectura de poemes per part de diferents rapsodes i on la música també hi tindrà el seu protagonisme. La proposta anirà a càrrec de l’Associació Rimaterrània, Poetes al Vent i Poetes de l’Ebre.

A

També et pot interessar