Foto: 

Marcos Pacheco
Treballs de neteja comunitària al barri.

Transformant el barri des de l’activisme social

El barri del Convent ha experimentat una gran transformació gràcies a la implicació dels veïns
Paula Pairó
,
19/02/2018
Activa't
Amb el pas dels anys s'ha fet més i més evident que hi ha zones de les ciutats i dels pobles grans que es van pensar per acollir gran part de la població treballadora i on, situats a la perifèria, es van anar oblidant poc a poc pels governs municipals respectius. A la capital baixempordanesa existeix un barri que complia el perfil, i on alimentat per la impotència dels veïns que hi vivien va sorgir el col•lectiu que ho ha canviat tot: l'Associació de veïnes i veïns del barri del Convent de la Bisbal d'Empordà.

Marcos Pacheco n'és un dels integrants i la persona que ha accedit a relatar-nos el dia a dia de l'Associació. Tot va començar amb una petita colla de gent que es va mobilitzar motivats per la impotència que els produïa veure com el barri es degradava. “El barri era una zona que havia de créixer amb infraestructura pública al mateix temps que les altres però que per motius polítics va quedar arraconat i oblidat per sempre”, explica. Els primers passos els van fer un grup de veïns que amb la intenció de fer saber als polítics la situació en què es trobava el barri van començar a reunir-se en assemblea per veure que hi podien fer.

Des dels inicis fins ara ja han passat quatre anys. Quatre anys de treball lent però intens, fent pressió a les institucions i conscienciant a la gent. Després d'aquests primers anys de picar pedra, ara ja poden presumir d'impulsar alguns projectes socials que segons el nostre protagonista “poden canviar d'arrel els problemes del barri i del poble”.

  • imatge de control 1per1

Arreglar el Local Social de La Talaia per gestionar-lo posteriorment entre els veïns ha sigut un dels principals projectes d'aquests primers anys. Ara, aquest espai és un punt de trobada amb funcions de biblioteca i amb un punt de lectura, encara que la gent també hi assisteix a classes de costura, a ioga o fins i tot a arreglar els ordinadors. A més, a través del treball en equip amb l'àrea de Joventut de l'Ajuntament han aconseguit obrir-lo com a Espai Jove un cop a la setmana. Nits en el barri del Convent ha estat un altre dels projectes d'èxit que ha liderat l'associació veïnal amb l'Àrea de Cultura i la Fundació Acollida i Esperança i que ha permès fer un cicle de cafè-teatre.

Per si això fos poc també organitzen accions veïns que ajuden per una banda a crear una identitat de barri i per l'altre a millorar la consciència ambiental. Les accions veïnals de neteja, la reutilització de zones comunes, els mercats d'intercanvi i el reciclatge de roba són alguns dels espais que han impulsat i que han tingut una millor acollida.

I pensant amb un futur, sense deixar de ser ambiciosos, ens confessa que alguns dels projectes que tenen pensants són els horts familiars o la cessió de zones comunes per centenars de famílies que viuen en blocs de pisos del Sector Sud. I afegeix: “aquesta és una problemàtica eterna, esperem que s'arregli aquesta legislatura tal com havia promès l'actual govern local, per la nostra part nosaltres ajudarem a què es faci realitat”.

La gent de l'associació, majoritàriament implicada en altre entitats i amb esperit activista, són conscients que aquests projectes surten d'una petita minoria i es creen per tal que ho aprofiti tothom. El projecte de créixer, ampliar la base i deixar de ser una petita minoria és un objectiu encara més ambiciós que els anomenats anteriorment: “si aconseguíssim que aquest petit cercle de ciutadans i ciutadanes sense ànim de lucre pogués augmentar de persones, canviaríem el món en pocs anys, ja que en implicació, solidaritat i treball no ens guanya ningú”.

A

També et pot interessar