Foto: 

Cedida

El Museu de la Mediterrània surt a l'aire lliure per Setmana Santa

L'espai proposa 4 sortides per descobrir la història i el territori de Torroella de Montgrí
Surtdecasa Empordà
,
10/04/2019
Activa't
L’hivern va quedant enrere i enfilem el camí de la primavera amb una agenda repleta d’activitats per endavant. Com acostuma a passar, les festes de Setmana Santa són una perfecta treva laboral per gaudir de l’oci i la cultura de la comarca. Un del rovells de l’ou de la cultura a l’Empordà el trobem al Museu de la Mediterrània, al cor de Torroella de Montgrí. Un espai en constant ebullició i que, durant la Setmana Santa obre les seves portes a tothom que vulgui gaudir de l’oci i la cultura tot descobrint el patrimoni municipal i la història que amaguen els racons de Torroella de Montgrí i el seu entorn. Avui desgranem les quatre propostes que ofereix el Museu de la Mediterrània per aquestes festes: molt recomanables!

Una sortida literària a través de 'Solitud'

Si hi ha una figura literària a l’Empordà que brilla amb llum pròpia aquesta és la de Caterina Albert (o Víctor Català). I d’entre la seva bibliografia, Solitud segurament sigui el seu escrit més celebrat, doncs és una de les grans obres de la literatura catalana. El que poca gent sap és que està inspirat al Montgrí i, en especial, a l’ermita de Santa Caterina. Amb aquest afany de descoberta, el Museu de la Mediterrània organitza una sortida literària pel Montgrí per anar resseguint els racons i les paraules d’aquesta gran novel·la de Víctor Català. L’excursió literària començarà al nucli de Torroella, continuarà per la creu i s’acabarà a l’ermita de Santa Caterina, l’escenari principal de la novel·la. Durant l’itinerari podrem gaudir de la incomparable bellesa de l’Empordà i la podrem comparar amb la descripció que en fa l’autora en el primer capítol del llibre: «La pujada», entre altres fragments. També coneixerem una mica millor l’autora escalenca més reconeguda, Caterina Albert, que s’amagava sota el pseudònim de Víctor Català.
Divendres 19 d'abril, a les 10.30 h
> Més informació


La Guerra de l'arròs

L’arròs és un dels productes estrella de l’Empordà i la seva producció a la comarca es remunta a temps enrere, però aquest gra tan preuat no sempre ha estat un patrimoni compartit. A principis del 1899, Torroella de Montgrí i Pals, van viure un autèntic enfrontament social a causa del conreu de l'arròs: enveges, fam, epidèmies i dos personatges enfrontats que van néixer a la mateixa casa. Per un costat, Robert de Robert i Surís, ­fill de l'amo; per un altre, Pere Coll i Rigau, fi­ll del masover. Ara podreu descobrir els secrets d’aquesta "Guerra de l'arròs" amb una visita guiada que us portarà pels seus escenaris principals. ¿La cirereta del pastís? El menú gastronòmic de l'arròs al restaurant del Palau Lo Mirador.
Dissabte 20 d'abril 12:00 h
> Més informació


Fer d'explorador seguint rastres d'animals

Com se segueix el rastre d’una bestiola? Com s’identifiquen les penjades dels animals? Quines pistes ens deixen? Amb l’activitat “Fem d’exploradors” se seguirà un itinerari a través del Parc Natural del Montgrí per rastrejar les pistes que deixen els animals que hi viuen i, a partir de l'observació, ens preguntarem com són, com viuen i què fan. Deduirem a qui pertanyen i descobrirem quins animals viuen al Parc Natural tot fent activitats en grup. La sortida serà des del Museu fins a la falda del Montgrí. 
Diumenge 21 d'abril 10:30 h
> Més informació


Una visita a la Mina d'Aigua

Per acabar-ho d'adobar el Museu de la Mediterrània proposa un viatge subterrani a través de la Mina d’Aigua de Torroella de Montgrí. Sabíeu que existia? Està documentada ja al segle XIV, que descobrirà prop de 130 metres de canalització i portarà als assistents cap a un món amagat per descobrir. Un viatge emocionant que permetrà conèixer una mica més la història de Torroella de Montgrí, sense sortir del nucli antic. Ull viu! És possible que es requereixi l’ús de botes d’aigua segons el nivell freàtic.
Dilluns 22 d'abril 11.00 h
> Més informació

Més informació: 

Setmana Santa al Museu
Museu de la Mediterrània
C. d'Ullà, 27-31
Torroella de Montgrí
www.museudelamediterrania.cat
Tel. 972 755 180 / info@museudelamediterrania.cat

A

També et pot interessar