Paula Pairó
,
08/10/2018
Activa't

L’esperit cultural de Torroella de Montgrí, més viu que mai!

Festivals, fires i festes s’han consolidat al municipi, on cada any hi passen milers de visitants

Foto: 

Ajuntament de Torroella de Montgrí
Temps era temps, Torroella ja era considerada una terra d'artistes. Un espai on convergien gent amb interessos cap a la cultura, la música, l'art i el patrimoni. Allà van néixer formes d'expressió cultural que han perdurat amb el temps i que, avui en dia, són tot un orgull pels habitants de la vila. Festes, fires, arquitectura, festivals, sales d'exposicions, museus i espectacles omplen tot l'any el municipi del Baix Empordà del bo i millor de la cultura catalana. Si busqueu un lloc on passar el cap de setmana i viure més que mai la tradició, aquest és el vostre poble!
Fires i festes de segles passats
El municipi baixempordanès té una rica tradició al voltant de les fires i festes. Aquestes, han perdurat entre la societat durant segles i segles, i avui en dia segueixen duent-se a terme, en part, gràcies al teixit associatiu de la població, que s'implica i reivindica la importància de mantenir aquestes festivitats. Entre elles, la Fira de Sant Andreu, que se celebra l'últim cap de setmana de novembre, és la fira agrícola, ramadera i comercial més antiga que se celebra a Catalunya. Al llarg de l'any, també se celebra Sant Genís, moment en què el municipi viu la seva Festa Major, o Santa Caterina. Tampoc hem d'oblidar la Festa del Carme, la Revetlla de Sant Joan o Santa Anna, moments de protagonisme pel nucli costaner de l'Estartit.
 
Patrimoni cultural i arquitectònic de gran valor
Si Torroella fos un palau de comptes i comtesses, de ben segur que la joia de la corona seria el Castell del Montgrí. Aixecat dalt del massís que dóna nom al castell, aquest ha esdevingut tot un emblema per la vila i per l'Empordà. A banda de la icona arquitectònica, pocs en coneixen la història que evoquen l'entramat de carrers del seu casc antic. Palaus i cases senyorials del segle XIV, XV, XVI i XVII rememoren l'època de més esplendor de la vila. També l'església de Sant Genís, el claustre del Convent dels Agustins o l'església de Santa Anna conformen aquest magnífic itinerari de descoberta del patrimoni cultural i arquitectònic de Torroella de Montgrí.
 
Identitat d'un poble amb la música
El municipi té una llarga tradició musical, que es remunta a l'edat mitjana. Al llarg de la història del poble, ha quedat demostrat que Torroella és un poble de música. Aquesta ha estat marcada per la Capella de Música de Torroella lligada al culte del municipi i documentada al segle XIV, les cobles històriques de Benet Julià, Anselm Viola, Vicenç Bou, Josep Costa, Josep Ferrer i Pep Ventura, entre d'altres, i el Festival Torroella de Montgrí, creat el 1981 i encara en actiu, declarat Festival d'alt interès cultural per la Generalitat de Catalunya i Premi Nacional de Música al promotor de 1992. El municipi, a més, és un punt neuràlgic per on passen esdeveniments i espectacles de diversos gèneres i procedències. Gràcies a l'Espai Ter, l'auditori del Baix Ter inaugurat el 2013, els veïns poden gaudir cada temporada de la cultura, la música i les millors arts escèniques del moment. Una de les entitats que s'ha basat en difondre i fomentar el coneixement de la música clàssica ha estat les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí. Nascudes l'any 1980, són els responsables de l'èxit del prestigiós Festival Internacional de Música i organitzadors del cicle de concerts de tardor i hivern.
 
Manifestacions culturals en forma de festival
El prestigiós Festival Internacional de Músiques –anomenat actualment Festival de Torroella– , el Jazz l'Estartit, el Festival Ítaca, el Fringe Festival i la Coral Anselm Viola són expressions culturals que tenen lloc cada any a la vila que, entre tots, aconsegueixen que centenars de persones s'apropin al poble. Nits de concerts, espectacles, música clàssica, humor i molt més omplen el municipi i exporten el nom de Torroella i l'Empordà arreu del país. Un dels esdeveniments claus és, sense dubte, la Fira de Màgia de Torroella de Montgrí, impulsada per l'associació cultural FIMAG i que s'ha convertit en referència al sud d'Europa. Després d'iniciar les seves passes el 2011, els artistes, les funcions i els espais de representació no han parat de créixer. En cada nova edició hi passen més de 20.000 persones amb ganes de gaudir de les diferents especialitats de la màgia.
 
Espais on conèixer el passat i imaginar el futur
Amb l'objectiu de promoure el coneixement sobre les Illes Medes i facilitar la seva visita, al port de l'Estartit prepara el projecte de l'Espai Medes. Aquest serà el centre de referència per a la difusió de les illes i la sensibilització ambiental. S'hi realitzaran activitats de descoberta del part i s'hi podrà conèixer la històrica de l'Estartit i el paper que han tingut en la pesca i el medi marí. Per altra banda, també Torroella acull l'anomenat Museu de la Mediterrània, un equipament destinat al coneixement del massís del Montgrí, la plana del Baix Ter i les Illes Medes. Una de les accions que organitza el museu és les Trobades de Música Mediterrània, que des de l'any 2002 s'han convertit en trobades úniques a Catalunya on posar en comú diferents experiències d'arrel tradicional, presents en l'espai cultural musical d'aquest àmbit.
 
Cultura tradicional de la mà d'entitats locals
Tots coincidirem en dir que la cultura tradicional ajuda a mantenir vius els pobles i ciutats. A avivar aquest sentiment de pertinença i a sentir-nos més propers als nostres orígens. Torroella de Montgrí-l'Estartit és la seu de nombroses entitats i agrupacions que mantenen vives les diverses expressions culturals, tradicionals i innovadores, i que porten a terme una important tasca de manteniment i difusió del pòsit del municipi en aquesta matèria. Entre elles, avui en dia, trobem l'Agrupació Sardanista Continuïtat, els Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí, l'Associació de música popular Grallers del Montgrí, l'Associació d'Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí, l'Associació de Teatre Medes Montgrí, l'Associació Teatre Musical Montgrí, el Cine Club Torroellenc, la Colla Gegantera Xicu i Remei de l'Estartit, la Coral els Passarells i Els Ducs del Foc.
 
Terra de pintors, escultors, escriptors i fotògrafs
Fundacions privades i galeries d'art han decidit establir les seves seus al municipi. Al costat del museu que té el municipi i el projecte de l'Espai Medes, Torroella és el bressol de fundacions i una xarxa completa de sales d'exposicions i galeries d'art. Entre elles, no podem descuidar la Fundació Vila Casas-Palau Solterra, la Fundació Mascort-Casa Galibern i les sales Traç d'Art, Atrium Roca Sans o els espais com la Capella de Sant Antoni de Torroella, la sala d'exposicions del Consell Municipal de l'Estartit o el Claustre de l'Hospital.

També et pot interessar