Foto: 

Cedida

La Bisbal d'Empordà tornar a alçar la veu contra la infàmia d'Altsasu

Tal com ja va fer l'any passat, el municipi acollirà una gran jornada de suport organitzada pel col·lectiu Poble Solidari el proper dissabte 21 de setembre
Adrià Cortadellas
,
19/09/2019
Activa't
‘La solidaritat és la tendresa dels pobles’. Així de taxatiu era l'any passat el titular del comunicat de suport del poble bisbalenc en solidaritat amb el jovent d’Altsasu. El document explicava com «Altsasu s’ha convertit, avui, en sinònim d’infàmia, però també de solidaritat». Un any més tard, aquesta premissa torna a ser el punt de partida a través de la qual el col·lectiu bisbalenc Poble Solidari s’ha bolcat amb l’organització d’una jornada de suport i solidaritat amb el jovent navarrès empresonat. Entitats, empreses, l’Ajuntament de la Bisbal, l’Ajuntament de Corçà i un gran nombre de persones també si han llençat de caps. Cercavila, concerts, arrossada, espectacles, xerrades, vermut solidari i molt més. Tindrà lloc aquest proper dissabte 21 de setembre a diversos espais de la capital baixempordanesa.
Cercavila, concerts, arrossada, espectacles, xerrades i un vermut solidari transcorreran a diversos espais de la capital baix empordanesa

Altsasu és una població navarresa similar a la Bisbal d’Empordà. (un xic més petita). La matinada del 15 d’octubre de l’any 2016 el poble navarrès d’Altsasu va viure una petita trifulga en un bar, «com se’n deurien produir tantes altres aquella mateixa nit en tants altres bars d’aquí i arreu», explicava el comunicat de Poble Solidari. «La particularitat del cas radica en el fet que les suposades víctimes d’aquesta discussió eren agents de la Guàrdia Civil fora de servei, i que Altsasu forma part d’una zona catalogada com d’Especial per part de l’Estat espanyol: una zona dissident al Règim que qüestiona d’arrel els fonaments del nacionalisme espanyol que ens domina i s’imposa per la força de les armes», afegia. Ras i curt.

I és que, tal com detalla l’organització, van saltar tots els ressorts repressius estatals per emmudir qualsevol tipus de dissidència: «Magnificant i exagerant els fets produïts, l’Estat va aixecar una causa general en la que la Guàrdia Civil va acabar exercint de denunciant, investigador i jutge del cas». La resta de la història es tristament coneguda: acusacions de terrorisme contra el jovent imputat, demanant un conjunt de penes que sumen fins a 400 anys de presó. Un judici farcit d’irregularitats i penes que oscil·len entre els 2 i els 13 anys, una jutjesa casada amb un coronel de la Guàrdia Civil i condecorada amb la màxima distinció del cos. Per acabar-ho d’adobar, durant el judici no es van admetre proves documentals tant contundents i irrefutables com un enregistrament amb vídeo fet per un dels condemnats. «A Altsasu van ser vuit joves, però demà els empresonats podem ser tu o jo, o qualsevol de nosaltres, com ahir van ser moltes altres», advertia el col·lectiu Poble Solidari.

Ja ho van fer l'any passat i, enguany, sant tornem-hi! La jornada arrencarà a les 10 h del matí amb l’arribada dels familiars dels joves davant de l’Ajuntament de la Bisbal i es farà lectura d’un manifest. Serà cap a les 11h quan sortirà una cercavila (amb Geganters, Dracs i Voltors) amb el bestiar popular, a més d’una concentració de motos scooters. El recorregut culminarà al passeig Marimon Asprer. 

A les 13h es farà una xerrada al Teatre Mundial, a càrrec de Altsasu Gurasoak, amb la participació de Quico Sallés, Laia Serra i Cristina Garés. Seguidament hi haurà un vermut solidari i una arrossada popular, a càrrec de Cuiner/es Solidaris/es i l’Associació Cultural del Riff. Serà a partir de les 17h el Passeig Marimon Asprer acollirà els espectacles i concerts de Les Presentables, Mireia, Mazoni, Pau Blanc, Sanjosex, Último Veneno, El Toubab i Covers Rock (Miquel Abras). La jornada culminarà a partir de les 23 h, a la sala L’Alternativa, amb les actuacions musicals dels grups Illnoise i Los Liantes. 

«Així, Altsasu s’ha convertit, avui, en sinònim d’infàmia. Però, també, de solidaritat. A la Bisbal d’Empordà un grup de persones hem decidit donar-los suport; ens fem dir Poble Solidari i, amb el suport de l’ajuntament i moltes altres entitats i associacions culturals de la nostre vila i pobles dels voltants, volem fer veure als joves d’Altsasu presos, així com a les seves famílies i amics, que no estan soles, que elles som nosaltres, que contra totes no podran». Cal ser-hi! 

Més informació: 

Llibertat Joves d'Altsasu
Jornada Solidària

Dissabte 21 de setembre 
A partir de les 10h
La Bisbal d'Empordà, diversos espais
Més informació

A

També et pot interessar