Adrià Cortadellas
,
18/09/2018
Activa't

La Bisbal d'Empordà, contra la infàmia d'Altsasu

El municipi acollirà una gran jornada de suport organitzada pel col·lectiu Poble Solidari el proper dissabte 22 de setembre

Foto: 

Cedida
‘La solidaritat és la tendresa dels pobles’. Així de taxatiu és el titular del comunicat de suport del poble bisbalenc en solidaritat amb el jovent d’Altsasu. El document explica com «Altsasu s’ha convertit, avui, en sinònim d’infàmia, però també de solidaritat» i ja es pot llegir sencer a través del web del consistori. I és que aquesta premissa és el punt de partida a través de la qual el col·lectiu bisbalenc Poble Solidari s’ha bolcat amb l’organització d’una jornada de suport i solidaritat amb el jovent navarrès empresonat. Entitats, empreses, l’Ajuntament de la Bisbal, l’Ajuntament de Corçà i un gran nombre de persones també si han llençat de caps. Cercavila, concerts, arrossada, espectacles, xerrades, vermut solidari i molt més. Tindrà lloc aquest proper dissabte 22 de setembre a diversos espais de la capital baixempordanesa.
Cercavila, concerts, arrossada, espectacles, xerrades i un vermut solidari transcorreran a diversos espais de la capital baix empordanesa

Altsasu és una població navarresa similar a la Bisbal d’Empordà. (un xic més petita). La matinada del 15 d’octubre de l’any 2016 el poble navarrès d’Altsasu va viure una petita trifulga en un bar, «com se’n deurien produir tantes altres aquella mateixa nit en tants altres bars d’aquí i arreu», explica el comunicat de Poble Solidari. «La particularitat del cas radica en el fet que les suposades víctimes d’aquesta discussió eren agents de la Guàrdia Civil fora de servei, i que Altsasu forma part d’una zona catalogada com d’Especial per part de l’Estat espanyol: una zona dissident al Règim que qüestiona d’arrel els fonaments del nacionalisme espanyol que ens domina i s’imposa per la força de les armes», afegeix. Ras i curt.

I és que, tal com detalla l’organització, van saltar tots els ressorts repressius estatals per emmudir qualsevol tipus de dissidència: «Magnificant i exagerant els fets produïts, l’Estat va aixecar una causa general en la que la Guàrdia Civil va acabar exercint de denunciant, investigador i jutge del cas». La resta de la història es tristament coneguda: acusacions de terrorisme contra el jovent imputat, demanant un conjunt de penes que sumen fins a 400 anys de presó. Un judici farcit d’irregularitats i penes que oscil·len entre els 2 i els 13 anys, una jutjesa casada amb un coronel de la Guàrdia Civil i condecorada amb la màxima distinció del cos. Per acabar-ho d’adobar, durant el judici no es van admetre proves documentals tant contundents i irrefutables com un enregistrament amb vídeo fet per un dels condemnats. «A Altsasu van ser vuit joves, però demà els empresonats podem ser tu o jo, o qualsevol de nosaltres, com ahir van ser moltes altres», adverteix el col·lectiu Poble Solidari.

I dit i fet. Dissabte la jornada arrencarà a les 10 h del matí amb una rebuda institucional a l’Ajuntament de la Bisbal, des d’on a les 11h sortirà una cercavila (amb Geganters, Dracs i Voltors) que culminarà al passeig Marimon Asprer. A les 13h es farà una xerrada al Teatre Mundial, a càrrec de Altsasu Gurasoak, amb la participació de David Fernández, Benet Salellas i Laia Serra. Seguidament hi haurà un vermut solidari i una arrossada popular, a càrrec del Casal Estel Roig i Cuiner/es Solidaris/es. Serà a partir de les 17h el Passeig Marimon Asprer acollirà els espectacles i concerts de La Sirena Afònica, Mazoni, Pau Blanc, Sanjosex, El Toubab, Último Veneno i Miquel Abras.

«Així, Altsasu s’ha convertit, avui, en sinònim d’infàmia. Però, també, de solidaritat. A la Bisbal d’Empordà un grup de persones hem decidit donar-los suport; ens fem dir Poble Solidari i, amb el suport de l’ajuntament i moltes altres entitats i associacions culturals de la nostre vila i pobles dels voltants, volem fer veure als joves d’Altsasu presos, així com a les seves famílies i amics, que no estan soles, que elles som nosaltres, que contra totes no podran». No s’hi pot faltar!

Més informació: 

Llibertat Joves d'Altsasu
Jornada Solidària

Dissabte 22 de setembre 
A partir de les 10h
La Bisbal d'Empordà, diversos espais
Més informació

També et pot interessar