Activa't
,
2018
Divendres 13 de juliol, 20h
Alfolí de la Sal
L'Escala

Conferència 'Els gitanos catalans de França'

Portalblau dóna un gir a la seva programació amb l'objectiu de potenciar la seva identitat com a festival de música i art a la Mediterrània. Es manté un cartell d'actuacions musicals de qualitat com a eix vertebrador de la seva proposta però amplia les disciplines artístiques programades per incloure teatre, dansa, circ, cinema i reflexió.
 

Programa: 

L’escriptor Eugeni Casanova participarà a les conferències del Festival Portalblau per presentar el seu llibre Els gitanos catalans de França.

En aquest país europeu existeix un col·lectiu format per desenes de milers de persones que parlen català, i que es defineixen a sí mateixes com a “gitanos catalans”, que s’ha mantingut ignorats durant segles. El seu origen se situa al Principat de Catalunya, sobretot a l’Empordà. Van començar a establir-se al Rosselló arran d’una llei del 1783 de Carles III que els va permetre viatjar després de segles de prohibicions. Avui, una dotzena de cognoms com BatistaPatracFerrer, PubillCargol Malla s’escampen per bona part del país fins a la frontera amb Bèlgica en comunitats que han mantingut majoritàriament la llengua i els costums. Parlen un català, que ells anomenen gitano, diferent dels dialectes territorials.
 

Preu: 

gratuït

Més informació: 

Propers esdeveniments del Festival PortalBlau
 
  • imatge de control 1per1