Museu de l'Escala
Museu de l'Escala

17130 - L'Escala
  • 972 776 815
  • museu@lescala.cat
Alfolí de la Sal
Alfolí de la Sal (Carrer Alfolí, 6)

L'any 2017 es va inaugurar com a equipament cultural a partir del qual es dóna a conèixer el patrimoni de l'Escala. L'Alfolí de la Sal acull actualment el Museu de l'Escala, amb l'exposició permanent 'L'Escala i la Mar d 'Empúries', l'Arxiu Històric de l'Escala i l'Espai Víctor Català-Alfolí de la Sal, centre de difusió de l'obra d'aquesta escalenca universal, gran escriptora de les Lletres Catalanes.

L'Alfolí de la Sal de l'Escala és un edifici construït prop de la platja de l'antic port, al carrer Alfolí, número 6. Malgrat que la llinda del balcó principal porta la data 1697, la seva funció com a Alfolí o magatzem de sal comença el 1716.

Museu de l'Anxova i de la Sal
Museu de l'Anxova i de la Sal (Av. Francesc Macià, 1)

L'Escala ha conservat, al llarg dels segles, una indústria que li ha donat fama arreu del món: la salaó d'anxoves. El Museu de l'Anxova i de la Sal, inaugurat l'any 2006 a l'antic escorxador, mostra la història de la pesca i de la salaó de peix blau, des del segle XVI fins a l'actualitat, i submergeix al públic en un temps, un patrimoni i uns coneixements únics a la costa catalana.

En el Museu de l'Anxova i de la Sal, a més de conèixer l'evolució de la pesca i de la salaó, ofereix al visitant exposicions temporals de gran format de temàtica etnològica, com han estat 'El Fluvià, tres comarques i un riu', o les anteriors 'El conreu de l'arròs' i 'Una mar de vinyes' o 'La salaó de peix a Empúries i l'Escala'.

Can Cinto Xuà
Casa de pescadors Can Cinto Xuà (Carrer de la Torre, 35)

Can Cinto Xuà és un dels pocs exemples de casa de pescadors que es conserven intactes a Catalunya oberta al públic.

Datada al segle XVIII, conserva l'estructura típica de la casa de pescadors de l'Escala, juntament amb els estris de pesca i objectes de vida quotidiana. La casa de pescadors i corallers de can Cinto Xuà, donava a dos carrers, el de la Torre i el de les Sorres (actual Sant Pere) i va pertànyer a la família Pascual, tal com apareix al cadastre de Patiño de 1716. 

L'últim propietari registrat es deia Jacint Callol i Joana, conegut com en Cinto Xuà i es va casar amb Emília Colomer i Curós.

Més informació

El Museu de l'Escala ofereix un ampli recorregut per la recuperació, la conservació i la difusió del patrimoni cultural material i inmaterial de l'Escala, en especial de la important tradició saladora del poble.

El museu gestiona els espais Museu l'Alfolí de la Sal, el Museu de l'Anxova i de la Sal i Casa Pescadors 'Can Cinto Xuà'.

A través del projecte 'El Fil de la Memòria' es treballa per preservar i difondre la història oral de l'Escala. Edita regularment la revista Fulls d'Història Local, catàlegs d'exposicions i vídeos d'enregistraments a persones grans.

Horaris

Del 15 de març al 15 d'octubre:
De dimarts a dissabtes: de 10 a 13h i de 17 a 20h
Diumenges: e 10 a 13h

Del 16 d'octubre al 14 de març:
De dimarts a diumenge: de 10 a 13h

Tancat: dilluns (excepte festius) i diumenge tarda

Leaflet | © OpenStreetMap contributors CC-BY-SA,