Foto: 

Cedida

La prehistòria empordanesa a un clic

Les E-Rutes Megalítiques de les Gavarres conjuga patrimoni, entorn i tecnologia
Arnau Margenet
,
28/11/2016
Entorn
Ja és una evidència dir que ens trobem en una nova era marcada per la tecnologia i les noves formes de comunicació. La realitat ha fet arrel en l'espai digital i avui dia res escapa de les urpes del 2.0, les apps i els gadgets, un idioma que fa no masses anys haguéssim atribuït a alguna tribu ignota de l'Amazones i que avui formen part del vocabulari quotidià. L'àmbit d'aplicació de les noves tecnologies és infinit, tan com ho és el radi d'acció humà. Inclús, ja condiciona la nostra manera d'aproximar-nos i entendre la prehistòria.

Les E-Rutes Megalítiques de les Gavarres és un projecte impulsat a principis d'aquest any pel grup de recerca GRAMPO (UAB) juntament amb el Consorci de Les Gavarres i pretén posar en valor el patrimoni megalític del massís baixempordanès. La particularitat és que ho fa oferint al visitant una experiència cultural i natural nova, on la tecnologia té un paper funcional i divulgatiu.

El projecte ens proposa dos recorreguts circulars guiats pels monuments més significatius de la Serra de Cals i de Fitor i que es podran recórrer amb l'ajuda d'un GPS, un smartphone o un ordinador. Els itineraris es  poden descarregar des de la pàgina web, on s'ofereix una gran quantitat d'informació sobre el megalitisme en general i la seva presència a la zona, així com també informació sobre com vivien els seus constructors en època prehistòrica. Cadascun dels monuments megalítics que s'inclouen en les excursions proposades estan degudament senyalitzats i disposen d'un codi QR, des del qual es pot descarregar la seva fitxa d'identificació.

Pel que fa als itineraris, la ruta de Fitor és la més curta (1,62 km i 45 minuts de durada) i està pensada per als més petits. La de la Serra de Cals és de dificultat moderada (10,38 km i 4 hores de durada) i permet visitar 10 elements patrimonials, entre els quals, alguns dels dòlmens més importants de les Gavarres.

Forallac, terra megalítica
Forallac acull la concentració de dòlmens més important de les comarques gironines. Un important nombre d'ells es troben encara en bon estat de conservació i mantenen ben visible bona part de la seva estructura original. Al terme de Fitor s'hi coneixen quinze dòlmens, un menhir i diverses pedres dels sacrificis. Els més coneguts estan emplaçats a la Serra de Cals, on hi trobem el dòlmen dels Tres Peus, el de Tres Caires i el de la Serra de Cals, des dels quals es tenen unes vistes del massís i de la plana del Baix Empordà de gran bellesa.

Més informació: 

Megalitisme a les Gavarres
 
A

També et pot interessar