Foto: 

cedida

Les 5 activitats més destacades del Dia Internacional dels Museus a l'Empordà

Presentacions literàries, tallers, visites guiades, portes obertes i música, entre les propostes més destacades
Surtdecasa Empordà
,
13/05/2016
Arts
El 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, una jornada dedicada a recordar que els museus són institucions al servei de la societat. L'ICOM (el Consell Internacional de Museus) va crear aquesta jornada el 1977 i cada any es van incrementant el nombre de museus que ho celebren. Enguany cau en dimecres, així que moltes de les activitats es desplaçaran al cap de setmana del 21 i 22 de maig. Les portes obertes als museus són el punt de partida. A partir d'aquí, es programen un grapat més d'activitats. Per això, avui us deixem les nostres recomanacions, les activitats més destacables que es veuran a l'Empordà!
1. Tour fotogràfic amb el concurs de 'Una Comarca de Museus'
La Xarxa de Museus de l'Alt Empordà, Una Comarca de Museus, torna a convocar per segon any consecutiu el Concurs d'Instagram - Dia Internacional dels Museus #comarcademuseu. Entre el 18 i el 28 de maig tothom qui ho vulgui hi podrà participar etiquetant les seves fotografies relacionades amb museus, exposicions i activitats dels vuit museus de la xarxa amb el hastag #comarcademuseu. Es premiaran les fotografies amb més comentaris i amb més likes. No dubteu en participar i demostrar que sou uns grans fotògrafs, podreu guanyar entrades per veure el grup Manel en el concert que oferiran al Fòrum Romà d’Empúries. 
> Més informació i bases del concurs aquí
 
 
2. L'art i la ciència a la mostra de Luis Camargo
Enguany Castelló d'Empúries es suma al Dia Internacional dels Museus a través de tots els seus espais museístics i d'una programació ben completa. Com és habitual el dimecres 18 de maig hi haurà jornada de portes obertes, es podrà visitar gratuïtament l'Ecomuseu-Farinera, el Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó i el Museu del Tresor de la Basílica de Santa Maria. Però per aquells que prefereixin les visites guiades, la nostra proposta és el dissabte 21 de maig, una visita Guiada conjunta a l'exposició Rosada i blat” de la mà de l'artista Luis Camargo i al Museu d'Història Medieval Cúria-presó. La mostra de Camargo és una de les exposicions més interessants que es poden veure actualment a l'Empordà, es troba a mig camí de l'art i la divulgació científica, l'estètica i l'agricultura. S'hi pot observar el creixement del blat a través de vídeo i fotografia, posant èmfasis en la relació entre la forma i la funció.
 
 
3. Una mirada a les suredes de l'Empordà
A Palafrugell, el Dia Internacional dels Museus arriba amb força gràcies a les activitats que proposen des de el Museu del Suro. Deixant de banda la tradicional jornada de portes obertes al museu, també es podrà visitar gratuïtament el Dipòsit d’Aigua Modernista de Can Mario i a la Torre de Guaita el dimecres 18 de maig i durant el cap de setmana del 21 i 22 de maig. Entre les activitats hi ha una visita guiada al museu i una visita guiada a l'exposició temporal 'La sureda essencial', amb fotografies de Pitu García Batlle. La mostra de Pitu García és un recorregut per les suredes de l'Empordà, des de l’Ardenya fins a l’Albera, sense oblidar el pas pel seu territori, les Gavarres. Un treball que va dur a terme durant un any, mostrant els canvis estacionals del nostres boscos; canvis en els colors, les textures, les formes i els detalls. Finalment també cal destacar la programació nocturna del museu, durant la vetllada del dissabte s'amenitzarà un tast de còctels amb la música de Dj's locals.
 
 
4. Testimonis de l'exili
Durant tot el cap de setmana, el 21 i 22 de maig, el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera obrirà les seves portes gratuïtament a tots aquells que el vulguin visitar i aprendre sobre la nostra història recent. Si voleu aprofundir una mica més, podeu anar a la visita guiada gratuïta que s'oferirà el divendres 20 de maig a les 20h del vespre. Una estona abans, a les 19h del mateix dia, es presentarà el llibre Mémoires non égarées de la Retirada : témoignages, France, Mexique et Afrique du Nord (Universistat de Perpinyà, 2015) de Sofia Medinilla. Es tracta d'un llibre que porta el testimoni de les víctimes del exili republicà i els seus descendents, testimonis sense embuts que parlen de fets desconeguts, ferides obertes i la manca de reconeixement oficial que ha tingut una part de la història. Una part que cal que coneguem, que recordem i que hem de tenir ben present.
 
 
5. Descobrir espais amagats del MAC Empúries
Al MAC Empúries hi haurà una doble celebració. A més del Dia Internacional dels Museus, també celebren el centenari de la construcció del primer museu d'Empúries. Les obres es varen acabar oficialment el juny del 1916. Per aquest motiu proposen una visita guiada per descobrir una de les seves parts més amagades del museu. Al costat d'un dels arqueòlegs del jaciment es podrà conèixer la col·lecció del museu i, el que és més destacable, els magatzems del jaciment. Allà es podrà descobrir tot un llegat que habitualment queda amagat dels visitants, amb l'afegit de tenir el testimoni d'una de les persones que més se'l coneixen. Una oportunitat única que no es pot deixar perdre!
 

A

També et pot interessar