'Temps i llegenda', tradició, fantasia i dansa a Torroella de Montgrí

El Grup Montgrí Dansa mostrarà el seu innovador espectacle de dansa tradicional catalana a l'Auditori Teatre Espai Ter
Surtdecasa Empordà
,
20/12/2013
Arts

Després de l’èxit sense precedents de l’estrena de l’espectacle “Temps i llegenda” a l'agost per la Festa Major de Torroella de Montgrí, el Grup Montgrí Dansa, de l'Associació Sardanista Continuïtat, torna a oferir el proper 21 de desembre la oportunitat de viure una representació màgica i única a l’Auditori Teatre Espai Ter de Torroella de Montgrí. Acompanyats per la Cobla Jovenívola de Sabadell, el grup torroellenc proposa un espectacle nadalenc que transforma i actualitza el concepte de dansa tradicional catalana, i que fusiona tradició i fantasia.


Si busquem al diccionari la paraula “esbart”, la definició que trobem és: “Associació de persones dedicades a la pràctica de les danses tradicionals”. Però el Grup Montgrí Dansa no té res a veure amb aquesta definició. Bé, tant com ‘res’, tampoc. Però és cert que s’allunya de la imatge que tenim dels grups d’esbart que ballen danses tradicionals catalanes. A Temps i Llegenda, un espectacle dirigit pel llibretista i coreògraf Sebastià Vilanou que s’ofereix dins la programació del Festival de Música i Arts Escèniques Harmonies de Torroella de Montgrí, el Grup Montgrí Dansa aposta per trepitjar diversos camps alhora i, per tant, reunir tradició i dansa, i interpretació i coreografia.


L’espectacle té més punts de connexió amb la dansa clàssica i contemporània que no pas amb les danses tradicionals catalanes. El director de l’espectacle matisa que la gent no va a veure un esbart ballant danses tradicionals catalanes, sinó que “la gent va a veure un espectacle de dansa”.


Temps i Llegenda està dinamitzat per trenta balladors, d’una mitjana d'edat de 20 anys. I, la copla que els acompanya és la Copla Jovenívola de Sabadell, dirigida per Jordi Nuñez i Joan Lluís Moraleda. Ja només per això, l’ingredient de la joventut i la frescor està assegurat.


La primera part de l'espectacle és la que forma "Temps", una sèrie de danses del territori català coreografiades. En aquesta part destaca A temps de Bolero, un bolero imaginari d'arreu dels països catalans, creat exclusivament per Joan Lluís Moraleda per al GMD i coreografiada per Sebastià Vilanou. A la segona part, el Grup Montgrí Dansa interpreta Les Goges del Motgrí, una llegenda mil·lenària de les goges, uns éssers fantàstics de la mitologia catalana. Sebastià Vilanou i Joan Lluís Moraleda han creat un ballet que narra els disgustos del joven torroellenc Valentí durant una nit de Sant Joan, en què encanteris i enamoraments s'entrellacen.

Partint d’aquest relat, el Grup Montgrí Dansa oferirà un espectacle actual i dinàmic. Un espectacle que en la seva estrena va omplir de gom a gom l’Espai Ter i, sobretot, va sorprendre el públic assistent, tal com recorda el director Josep Vilanou. I és que, segurament, aconseguir que la gent quedi bocabadada és el gran mèrit d'aquesta obra.

Durada: 1h 30
Preu: 5 euros
Venda d'entrades: www.espaiter.cat
 

A

També et pot interessar