,
25/05/2024
Crítica cultural
Marco Mezquida
Foto:
Jordi Blanco

El Trio de tifons que retorna el jazz a Figueres

Free-jazz: Jazz avantguardista originat als anys cinquanta i seixanta del segle XX als Estats Units, que es caracteritza per una manca total o parcial de tonalitat, de seqüència harmònica, d'estructura estròfica i de continuïtat rítmica.

 

© Apolinar Gómez 

En un moment de convulsió estatunidenca, arrel dels moviments d'alliberament del «Power Black» sota la direcció de Martin Luther King primer, i de Malcon X después, va esquitxar el jazz quan músics com Ornette Coleman, Don Cherry o Archie Sheep van subvertir l'ordre estètic del gènere com a resposta. I ja és ben curiós, però avui el subgènere té més seguidors entre el públic blanc fora ii dins del seu país natal, que entre el propi poble negre. Amb aquesta motxilla, canviem de contintent...

Com el jazz que Marco Mezquida (piano), Massa Kamaguchi (contrabaix) i Ramon Prats (bateria) van portar La Cate de Figueres, amb aires japonesos degut als tifons que allarguen les tornades del Japó d’aquest músic menorquí, el públic altempordanès es va rendir des del primer minut a aquest arribat Tornado.

I és que aquest fill de professors d’escola, que ja estudiava piano amb set anys i ha tocat als principals festivals internacionals de jazz arreu del món, també exerceix la docència. Com la vida del músic, més voltes que un ventilador tifó.

© Apolinar Gómez 

Tanmateix, la nit a Figueres, es va basar en aquesta improvisació mig arranjada que deu resultar ser el free-jazz. Si bé el nom sota el qual va actuar no ho menciona, el format trio que va caracteritzar la vetllada no va ajudar-se de cap vent, però el contrabaix de Kamaguchi i la percussió de Prats van fer-nos viatjar discreta però també contundentment per sonoritats que bevien dels projectes predecessors en música clàssica, popular, el pop i el flamenc.

De Hokkaido a Maó, de Barcelona a Figueres, Mezquida demostra tenir uns dits que arriben a totes les tecles del seu instrument predilecte, amb un acompanyament que l’engrandeix i per servidor, que va venir a cegues sordes per deixar-se sorprendre, va complir absolutament el meu objectiu.

I amb això, donem per inaugurat el finalment retornat Festival de Jazz de Figueres, que continua del 2 al 8 de juny.

© Apolinar Gómez

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Podria definir-me com un vilafantenc inconformista, seriòfil i cinèfil. O dir que em vaig graduar en Turisme i en el Màster en Turisme Cultural a la Universitat de Girona. I afegir-hi la meva passió per la música i fetitxisme dels discos, cosa que em va introduir al món dels blogs i a col·laborar amb mitjans com Surtdecasa. Amb un sentiment animalista i una obsessió per fer conèixer la meva opinió sense mossegar-me massa la llengua, he mirat de voltar pel món, capturar-hi moments, aprendre idiomes i intentar aportar el meu granet de sorra al món dels relats. M'espanta l'avorriment, però valoro tenir temps per combatre'l. I amb això ja em coneixeríeu una mica.

25/05/2024
Free-jazz: Jazz avantguardista originat als anys cinquanta i seixanta del segle XX als Estats Units, que es caracteritza per una manca total o parcial de tonalitat, de seqüència harmònica, d'estructura estròfica i de c
04/05/2024
“Crida als ocells de colors llampants” és com l’Òscar més alt dels Òscars, (poca presentació cal després de més d’una dècada de La Competència), l’Andreu, titula el seu primer espectacle en format monòleg (stand-up).
04/02/2024
Quan no pot anar millor, empitjora. I empitjora quan no pot anar millor.
17/12/2023
Assolint la majoria d’edat des d’aquella maqueta Catalonautes, un 75% d’Els Amics de les Arts arribaven dissabte amb totes les certeses al Teatre Jardí per presentar el sisè disc, Allà on volia.
20/11/2023
La gran banda estrella del gramòfon va tornar a omplir la Bisbal de jazz, funky, soul, rocksteady, ska i música jamaicana amb la contundència habitual.
05/11/2023
FitzRoy, o anomenada també Chaltén, en els llimbs de Xile i Argentina, representa una muntanya particular de 3.400 metres a la Patagònia i és tot un repte per qualsevol que hi vol fer cordada.