,
21/03/2022
Crítica cultural
Tarta Relena
Foto:
Oriol Abulí

Que es faci la llum

Björk, Lorca, dones pashtun afganes, la Verge Maria, visions de Hildegarda de Bingen i poesia de Safo de Mitilene són algunes de les veus que van sorgir en boca de Tarta Relena i la seva instrumentació electrònica embolcallada literalment d’una aura lumínica que va captivar a La Cate en el marc del cicle 66Butaques i els actes del Dia de la Dona 2022 també organitzats per l'ajuntament de Figueres..

Part del públic recordava molt bé un concert ja mític al Teatre Jardí de Maria Arnal i Marcel Bagés presentant CLAMOR, la gira del qual comptava amb les veus d’acompanyament de Tarta Relena (vegeu La Reina Sibil·la). Després de dos EPs, aquesta vegada Fiat Lux serà segurament el que confirma el seu projecte com tot un èxit i una reverència del públic amb una orella prou fina per aquesta proposta d’exploració a cappella les sonoritats de músiques vocals en especial del Mediterrani.

Parafrasejant el títol llatí del nou disc, només ens queda esperar que la llum segueixi marcant-les-hi el camí, que posa veu a tantes dones i en tants idiomes, tot mantenint l'arrel tradicional de la música.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Podria definir-me com un vilafantenc inconformista, seriòfil i cinèfil. O dir que em vaig graduar en Turisme i en el Màster en Turisme Cultural a la Universitat de Girona. I afegir-hi la meva passió per la música i fetitxisme dels discos, cosa que em va introduir al món dels blogs i a col·laborar amb mitjans com Surtdecasa. Amb un sentiment animalista i una obsessió per fer conèixer la meva opinió sense mossegar-me massa la llengua, he mirat de voltar pel món, capturar-hi moments, aprendre idiomes i intentar aportar el meu granet de sorra al món dels relats. M'espanta l'avorriment, però valoro tenir temps per combatre'l. I amb això ja em coneixeríeu una mica.

04/02/2024
Quan no pot anar millor, empitjora. I empitjora quan no pot anar millor.
17/12/2023
Assolint la majoria d’edat des d’aquella maqueta Catalonautes, un 75% d’Els Amics de les Arts arribaven dissabte amb totes les certeses al Teatre Jardí per presentar el sisè disc, Allà on volia.
20/11/2023
La gran banda estrella del gramòfon va tornar a omplir la Bisbal de jazz, funky, soul, rocksteady, ska i música jamaicana amb la contundència habitual.
05/11/2023
FitzRoy, o anomenada també Chaltén, en els llimbs de Xile i Argentina, representa una muntanya particular de 3.400 metres a la Patagònia i és tot un repte per qualsevol que hi vol fer cordada.
09/10/2023
L’últim espectacle de creació de la trajectòria de Dagoll Dagom, amb una adaptació d’una creació de Santiago Rusiñol, estrenada l’any 1898 i esdevenint un dels espectacles més representats de l’època.
10/09/2023
Anar a un espectacle d’en Peyu és per anar a riure-se’n de tot. I això, amb tot el que implica. No queda cap sense tallar, per això hi ha la llibertat d’expressió.