Foto: 

Daniel Punseti - Cami de Ronda

4 llocs on cal parar al Camí de Ronda

La Cala del Pi, Cala Estreta, el Far de Sant Sebastià o Aigua Xelida: parada obligatòria
Arnau Margenet
,
23/07/2019
Entorn
43km de camí vora la Costa Brava. Aquesta podria ser una definició essencial del Camí de Ronda o el GR-92, però és molt més que això. Aquest emblemàtic sender de la Costa Brava s’ha convertit en una de les opcions predilectes pels amants del senderisme gràcies a la seva combinació de paisatges, a cavall entre el mar, les platges i cales, i les familiars pinedes que flanquegen el nostre litoral. El temps temperat de la primavera és ideal per emprendre un traçat marítim que neix a Sant Feliu de Guíxols i acaba a Begur. Entremig, el paradís terrenal. Avui volem resseguir el Camí de Ronda a través de la ruta lineal dissenyada per l’empresa camideronda.com, i ho fem per descobrir 4 racons on paga la pena fer un ‘pit-stop’ i gaudir de l’itinerari més espectacular de la costa catalana.


1. Cala del Pi

Hem iniciat el recorregut del Camí de Ronda des de la vila ganxona de Sant Feliu de Guíxols i enfilem el GR-92 direcció nord tot vorejant el mar per cales que ja ens treuen el singlot com cala del Molí, cala Maset i la platja de Sant Pol. Un cop arribem a S’Agaró, el camí esdevé en un passeig noucentista que ara fa un segle va ser redissenyat per l’arquitecte Rafel Masó. Entre Platja d’Aro i Sant Antoni de Calonge, en un dels trams més bonics del Camí de Ronda i per on travessarem fins i tot per algun túnel, arriba el moment de fer una parada obligatòria a la Cala del Pi. Protegida per pins i promontoris rocosos, la platja de Cala del Pi té 65m de longitud per 15m d’amplada. Es tracta d’una platja arrecerada de sorra fina i que compta amb una de les aigües més cristal·lines que es poden veure al llarg del tram. Des de la cala s’hi pot albirar un petit illot a la part dreta de fàcil accés que val la pena visitar per experimentar una desconnexió gairebé balsàmica. Un dels punts imperdibles d’aquesta ruta.



2. Cala Estreta
Deixem enrere aquest indret paradisíac, per seguir la nostra ruta camí de Palamós. Després de fer una cervesa i una tapa d’anxoves, reprenem el viatge per creuar cala Margarida, pujar al cim del cap Gros, formiguejar per les ruïnes del castell de Sant Esteve i travessar s’Alguer, un petit nucli de cases de pescadors on sembla no haver-hi passat el temps. Després d’uns kilòmetres fent via per un dels trams més salvatges del Camí de Ronda, arribem a una altra de les cales més estimades de l’Empordà: Cala Estreta. Estem parlant d’una de les cales amb més encant i valor paisatgístic del litoral català. Bona prova d’això és que no trobem rastre d’empremta humana, conservant-se en un estat gairebé virginal. 100m de platja de sorra fina dividida en dos ribes per un sortint de roca denominat La Roja. A l’esquerra de la cala, hi trobem un conjunt d’illots d’una forma peculiar on s’hi ubica el conegut “Drac adormit”, nom que fa referència a la seva morfologia. Una mica més enllà, les emblemàtiques Illes Formigues posen el fermall a l’espectacular quadre.



3. El Far de Sant Sebastià
Seguim el nostre recorregut pel Camí de Ronda i ho fem sense temps a assimilar tota la bellesa que hem deixat enrere perquè ben aviat ens trobem els Jardins de Cap Roig, escenari del festival de música més important de la província. Tot seguit, enfilem el sender camí a Calella de Palafrugell, creuant raconades com Cala El Golfet, la platja de Ses Negres, Llafranc, per arribar finalment a la muntanya de Sant Sebastià. Allà s’erigeix el far més potent de la península, el Far de Sant Sebastià. També hi trobem una ermita, una torre de vigilància d’origen medieval i les restes d’un poblat ibèric, un conjunt monumental fascinant que mereix una aturada en el camí. I és que des d’aquest punt, als peus del penya-segat conegut com el salt de Romaboira, les vistes de la costa són impressionants i el mirador ofereix una de les sortides de Sol més inoblidables del litoral català.



4. Cala d’Aigua Xelida

Descendim de la muntanya de Sant Sebastià per anivellar-nos de nou amb el mar i fer via cap a la bonica vila de Tamariu, un dels tresors de la nostra comarca. A 1km del nucli urbà hi trobem la última recomanació que fem avui del Camí de Ronda. Es tracta de la cala d’Aigua Xelida, una cala protegida per una gran pineda i que està formada per un conjunt de petites cales: En Gotes, la Sorellera, Font i la Platja Gran. Amb 25 metres de longitud i 12 d’amplada de grava i sorra de gruix mig, Aigua Xelida es presenta com un petit racó de gran riquesa natural. Les seves aigües turqueses juntament amb l’entorn del Foraió, un illot semi-submergit vora la platja, són ideals per a la pràctica de submarinisme i esnòrquel. I si visitem Aigua Xelida no podem marxar sense visitar l’espectacular Cova d’En Gispert, una cova única amb 200m de longitud al final de la qual hi trobarem una platja de sorra. Simplement fascinant.

Més informació: 

A

També et pot interessar