Foto: 

Cedida

8 banys naturals a l'Empordà

Us descobrim 8 indrets on combatre la calor de l’estiu (o no) amb un bany natural
Arnau Margenet
,
17/06/2019
Entorn
Els empordanesos i empordaneses coneixem millor que ningú quins tresors amaga aquest territori que, per algun estrany (i beneït) designi, ens ha vist néixer i créixer. Però la naturalesa sempre és més gran que el nostre camp de visió, i encara que no ho sembli, l’Empordà encara oculta molts indrets increïbles i espectaculars (que cal gaudir des del respecte mediambiental). Amb el Sol imposant la seva tirania de calor i crema solar factor 50, la nostra comarca ofereix diferents indrets on combatre-la, des de l’ocèa fins a les serralades. Us descobrim 8 indrets per viure un bany natural.


1. Cala Bramans, Llançà

Situada a la part sud del Cap Ras, entre Llançà i Colera, aquest racó idíl·lic és una mena de closa de mar formada per la pròpia Península, que es recargola encerclant el mar i formant una espectacular piscina natural de 20 metres de perímetre. De fàcil accés, però allunyada de la mà de l’home, aquesta caleta és un racó ideal per refugiar-se del tràfec del dia a dia i gaudir d’una panoràmica privilegiada de Llançà, Port de La Selva i el mar d’Amunt, la part nord del Cap de Creus. Cala Bramant també rep el nom de la Cala dels Enamorats degut al seu caire bucòlic, que ha atret a les parelles des de temps immemorials. Un paratge únic de la nostra comarca on fer-hi un bon bany natural!



2. Cala Jugadora, Cap de Creus

Un racó de racons. D’una geologia modelada pel vent i farcida de ginebres, gairebé a tocar de l’aigua, Cala Jugadora és un autèntic paradís empordanès. Es tracta d’una de les desenes de cales encunyades sobre la península del Parc Natural del Cap de Creus, singular per trobar-se arrecerada del vent, disposar de tres ribes i oferir uns fons marí agresta, ple de colors i vida, i amb uns desnivells que en termes cromàtics van del blau tropical al negre. Un indret harmònic, que conjuga a la perfecció l’assossec amb el salvatgisme i que amb total seguretat embruixarà a l’explorador de raconades costaneres.

  • imatge de control 1per1

3. Gorgues d'Albanyà
Però l’estiu no sempre és sinònim de mar, la muntanya és una bona alternativa. Per exemple, el curs del riu Muga a través del bosc i les roques deixa al seu pas petits estanys d’aigua on fer-hi banys a plena natura. Situat al terme d’Albanyà, el recorregut del riu ens porta per diferents espais d’una gran riquesa naturals. El tram més angost, ofereix raconets idíl·lics d’un verd exhuberant i una llum que penetra a través dels castanyers i les alzines, mentre que el tram més obert regala grans gorgues on saltar i capbussar-s’hi sota un Sol inclement. A més a més, en aquesta zona fluvial hi trobem diferents punts de pesca.

4. Cala Prona, Cap de Creus
Tornem al Mediterrani. Un dels secrets més ben guardats dels empordanesos és una cala que es troba lluny de qualsevol nucli urbà, un racó verge i salvatge encunyat al bell mig del Parc Natural del Cap de Creus, a tres hores de Port de la Selva. Ens referim a Cala Prona. Són pocs els que saben de la seva existència, i els que la coneixen són visitants fidels, almenys un cop a l’estiu. Aquesta cala desperta la fascinació de tothom que la visiti. Amagada entre la munió de caletes i entrades de mar que voregen el Cap de Creus, Cala Prona té uns 15 metres de longitud i està formada per sorra gruixuda, pedra i còdols. Una pasarel·la rocosa ressegueix el seu costat dret cap a una entrada de mar annexa, oferint un gran espai de mar on explorar la gran riquesa animal i vegetal que atresora el seu fons marí. A més, Cala Prona compta amb un refugi de pescadors que actualment es troba en plena restauració. L’excursió no és una passejada, però la recompensa paga l’esforç.



5. Meandres del Fluvià, Sant Pere Pescador i l'Armentera

No us decidiu entre mar i muntanya? No us amoïneu; entremig, també podem fer-nos un bany. Un dels paratges naturals més visitats per la redacció de Surtdecasa Empordà són els meandres del riu Fluvià, de Sant Pere Pescador i l'Armentera. Aquestes corbes que formen el curs més manso del riu són, en realitat, antics meandres del Fluvià que es troben totalment desconnectats de les seves aigües superficials i constitueixen un valuós refugi per a moltes espècies animals, principalment d’aus, ja que la seva proximitat amb els Aiguamolls de l’Empordà el converteixen en un punt estratègic per a la nidificació de molts ocells. Aquests meandres no solen tenir massa afluència de gent, sent una alternativa més que recomanable a les platges més massificades de la zona.

6. Gorgues de Salenys, Romanyà de la Selva
I si abans del bany fem una ruta? Des del terme municipal de Romanyà de la Selva podem iniciar una ruta fluvial que ens portarà a viure diverses aventures. Les gorgues de Salenys són un conjunt de roques i tallants on l’aigua cau en salts, formant llacunes i donant vida a una riera que, durant el camí, s’ha de travessar d’un costat a l’altre, alguns trams per ponts elevats i pasarel·les de fusta. Una riera que per moments recorda a un congost, i de fet, la majoria d’excursionistes visiten aquest indret per fer la via ferrata que hi ha equipada o per fer el descens del riu dins l’aigua, rappelant en alguns trams. Per als menys intrèpids, l’itinerari també punteja diferents llacunes on banyar-shi i prendre el Sol. Un lloc que ens evoca un paisatge dels Pirineus, a tres minuts de la platja.



7. Gorg Negre, Cantallops

L’Anyet és un dels afluents de la Muga més desconeguts pels empordanesos. El seu naixement brolla a la muntanya de Requesens, just a sota del Puigneulós, on recull l’aigua d’aquesta zona de l’Albera. Malgrat que els cursos d’aigua de l’Albera són generalment curts i de poc cabdal, si les estacions de pluja han acompanyat és fàcil trobar-hi aigua tot l’any. A més, les ribes de l’Anyet estan plenes d’una esplèndida vegetació de ribera: verns, pollancres, freixes, salzes… Un dels punts clau d’aquest afluent és el Gorg Negre, una closa d’aigua delimitada per gran roques i que ofereix una profunditat considerable per fer un ‘pit-stop’ i refrescar-se.



8. Salt del Fitó, La Jonquera
I no abandonem l’Albera per oferir una xifra que no us deixarà indiferents: 59 metres. Aquesta és l’alçada del Salt del Fitó, un impressionat tallant d’aigua situat sobre el riu Llobregat de l’Empordà enmig de la serra de l’Albera, dins dels terme municipal de La Jonquera. Per arribar-hi cal fer un recorregut de 8km de ruta circular, amb punt de partida a El Pertús. Un cop allà, cal travessar un pont penjant de fusta per accedir al imponent salt d’aigua. Just a sota de la cascada hi trobem un preciosa gorga arrecerada i envoltada de pollancres que convida a desconnectar del món terrenal. Una de les raconades més ignotes i boniques de l’ecosistema empordanès; o el que és el mateix, un bany 100% natural.

A

També et pot interessar