Foto: 

Cedida
Cala Jugadora

Les 10 millors platges de l'Empordà

Us descobrim les 10 millors platges de l'Empordà per passar-hi l'estiu
Arnau Margenet
,
15/08/2019
Entorn
Amb aquesta calda, què millor que passar el dia a alguna de les platges i cales que conformen el nostre litoral? Com que n’hi ha desenes a Surtdecasa Empordà hem volgut fer un petit recull a mode de recomanació. Te’n proposem 10, ordenades de nord a sud. Fa una capbussadeta?

Cala Bramans
1. Cala Bramans
Situada a la part sud del Cap Ras, entre Llançà i Colera, aquest racó idíl·lic és una mena de closa de mar formada per la pròpia Península, que es recargola encerclant el mar i formant una espectacular piscina natural de 20 metres de perímetre. De fàcil accés, però allunyada de la mà de l’home, aquesta caleta és un racó ideal per refugiar-se del tràfec del dia a dia i gaudir d’una panoràmica privilegiada de Llançà, Port de La Selva i el mar d’Amunt, la part nord del Cap de Creus. Cala Bramant també rep el nom de la Cala dels Enamorats degut al seu caire bucòlic, que ha atret a les parelles des de temps immemorials. Un paratge únic de la nostra comarca!

 

Cala Tamariua, Port de la Selva
2. Cala Tamariua, Port de la Selva
És la última platja de Port de la Selva abans d’endinsar-nos pel GR11 en direcció a la zona més salvatge del Cap de Creus. Es tracta d’una cala de 100m de longitud i 60m d’amplada freqüentada per nudistes i amb un grau mig d’ocupació a l’estiu. Compta amb gran una entrada de mar d’aigües cristal·lines que permet explorar una gran extensió de fons marí, i a més es troba vorejada per roca, amb la qual cosa hi trobarem múltiples raconets on estar allunyats de la platja principal, més atapeïda. Un dels nostres indrets preferits a l’estiu!

 

Cala Tavallera, Port de la Selva
3. Cala Tavallera, Port de la Selva
Al bell mig del Cap de Creus, accedint pel GR11, topem amb una de les cales més mítiques del litoral alt-empordanès. Degut a que el seu accés resulta prou difícil (des de Port de la Selva són més de 2h de camí pedregós), és una cala poc freqüentada envoltada per una pineda i el típic paisatge agresta de la zona. Malgrat tot, és una de les cales més grans del Cap de Creus amb 135m de longitud i 15m d’amplada, i compta amb un refugi. Un indret únic només apte pels exploradors.

 

Cala Jugadora, Cadaqués
4. Cala Jugadora, Cadaqués
Un racó de racons. D’una geologia modelada pel vent i farcida de ginebres, gairebé a tocar de l’aigua, Cala Jugadora és un autèntic paradís empordanès. Es tracta d’una de les desenes de cales encunyades sobre la península del Parc Natural del Cap de Creus, singular per trobar-se arrecerada del vent, disposar de tres ribes i oferir uns fons marí agresta, ple de colors i vida, i amb uns desnivells que en termes cromàtics van del blau tropical al negre. Un indret harmònic, que conjuga a la perfecció l’assossec amb el salvatgisme i que amb total seguretat embruixarà a l’explorador de raconades costaneres.

 

Cala Rostella, Roses
5. Cala Rostella, Roses
Al recer d’un rost de pins travessat pel Camí de Ronda, entre Cala Murtra i Cala Montjoi, és una de les cales més verges i idíl·liques de la Costa Brava. Situada al Parc Natural del Cap de Creus i envoltada per cingles, aquesta caleta té uns 100m de longitud per 10m d’amplada i el tipus de terreny varia entre la grava i els còdols. El blau marí del mar rocós contrasta amb el blau tropical de les clapes de sorra, mentre que sota la superfície hi trobarem una abundant vida animal i vegetal que fan d’aquest indret un dels llocs preferits pels amants del busseig.

 

Platja de Sant Pere Pescador
6. Platja de Sant Pere Pescador
Territori de tramuntana i dunes, la platja de Sant Pere Pescador és la meca dels amants de l’esport de vent, especialment del kitesurf. Es troba dividida en diferents zones que ocupen una distancia de 6,3km i una amplada de més de 300m al llarg de la Badia de Roses. Una platja que conserva gran part de la seva virginitat gràcies a que la seva part oriental es troba situada dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, raó per la qual està prohibit edificar-hi i el seu accés és restringit per als vehicles motoritzats. Ah, i us recomanem presenciar la seves sortides de Sol!

 

Cala de l'Illa Roja, Begur
7. Cala de l'Illa Roja, Begur
Un dels paisatges més vistosos i suggestius de la Costa Brava, gràcies, en bona part, al gran roc de color roig situada ben bé a la vora del mar i que dóna nom a la cala. Situada entre els municipis de Begur i Pals, compta amb una superfície considerable de 120m de longitud per 20 d’amplada composada principalment per sorra gruixuda. Es troba flanquejada per la seva part posterior per un gran cingle pel capdamunt del qual hi travessa el popular camí de ronda, únic accés a la cala. Un indret espectacular, hàbitat de molta vida animal i vegetal i a on, a més a més, s’hi pot practicar nudisme.

 

Cala Aigua Xelida, Tamariu 
8. Cala Aigua Xelida, Tamariu
Situada enmig de la Costa Brava, a la Cala Aigua Xelida s’hi respira un aire especial. Símbol d’un manera de viure pels palafrugellencs i escenari introductori del recull literari ‘Un viatge frustrat’ de Josep Pla, aquesta racó costaner transcendeix de ser una platja qualsevol. De gairebé 50m de longitud i fins a 12m d’amplada, la Cala Aigua Xelida té la típica fisonomia de les platges de la zona: combinació de grava i còdols, i un entorn format principalment per pins i cingles. Crida l’atenció la seva entrada a mar, arenosa i de molt poca profunditat els primers metres, profunda i rocosa una mica més endins. Una cala arrecerada i salvatge, ideal per perdre-s'hi.

 

Cala del Cau, Tamariu
9. Cala del Cau, Tamariu
A la mateixa localitat, pocs metres al sud de la Badia de Tamariu, la Cala del Cau és una petita platja arrecerada parcialment per una pineda i cingles, entorn que fa d’aquest indret un paradís ocult al costat de casa. De 30m de longitud i un màxim de 10 d’amplada, amb una superfície feta de grava daurada i còdols, la cala es converteix en un racó amagat però de fàcil accés, perfecte per gaudir del mar salvatge sense haver de recórrer al mapa. Sense dubte, un dels tresors del litoral baix-empordanès.

 

Cala del Pi, Platja d'Aro
10. Cala del Pi, Platja d'Aro
Observant les fotografies d’aquesta cala un diria que conjuga el bo i millor de les platges caribenyes amb els paisatge i la geologia típica de la nostra comarca. Per una banda la superfície arenosa que s’estén fins ben entrat el mar i l’aigua de color turquesa; d’altra, l’habitual pinar i la roca calcària, també dibuixant el fons marí. Situada al nord de Platja d'Aro, la platja té una longitud de 65m i uns 15m d’amplada i el seu grau d’ocupació durant l’estiu no és massa alta malgrat la proximitat amb el nucli urbà. Una platja de postal!

A

També et pot interessar