Foto: 

Arnau Margenet
Punt de la ruta Pirinexus

5 punts imprescindibles de la Pirinexus

El tram empordanès de la ruta cicloturística compta amb 70km de recorregut
Arnau Margenet
,
30/11/2013
Entorn
Oberta al mar, estesa terra endins i arrecerada pels Pirineus, l’Empordà es presenta com una terra plena de contrastos, de múltiples colors, olors i textures: sens dubte, un enclavament ideal per gaudir de la natura en totes les seves variables. Estem de sort, aquí. Però si t’agrada anar en bicicleta, encara més, perquè el consorci format pel Consorci de les Vies Verdes de Girona, la Diputació, el Conseil Général des Pyrénées-Orientales i el Conseil de Développement du Pays Pyrénées-Mediterranée dóna llum verda a la ruta Pirinexus, una anella cicloturística que enllaçarà França amb Catalunya al llarg de 366 quilòmetres de via oberta, 70 dels quals integrats en territori empordanès (des de La Jonquera fins a Sant Feliu de Guíxols). Un bon grapat de quilòmetres per anar en bicicleta i gaudir d’un paisatge heterogeni i únic que comença a la Catalunya Nord i travessa sis comarques gironines (Alt i Baix Empordà, Gironès, La Selva, La Garrotxa i el Ripollès). A Surtdecasa et recomanem 5 punts imprescindibles del tram empordanès:

1. Figueres. Capital del surrealisme

Si hem decidit abordar la Pirinexus per la vessant oriental, començant per França i saltant la frontera per l’Alt Empordà, no podem deixar d’anar a Figueres. Cal que ens desviem uns 6km per la carretera C252 que enllaça Peralada amb la capital alt-empordanesa passant per Vilabertran, un tram poc transitat però sense voral, amb la qual cosa es recomana fer ús de l’armilla fluorescent. Aprofitem per aturar-nos una estona a Vilabertran i visitar la canònica medieval de Santa Maria de Vilabertran, una de les més ben conservades de Catalunya. Ja a Figueres, és escala obligada el Teatre-Museu Dalí, construït sota les restes de l’antic teatre de Figueres integra el més extens ventall d’obres de l’universal i atramuntanat pintor empordanès, Salvador Dalí. Juntament amb el Museu del Joguet, el Museu Empordà o el Castell de Sant Ferran, Figueres es postula com una opció més que recomanable pels amants de l’art i la història.

  • imatge de control 1per1

2. Parc natural dels Aiguamolls: hàbitat d’aus.

Un cop arribem a Sant Pere Pescador i travessem el pont que supera el riu Fluvià, ja a la sortida del poble, hi trobarem un carril per a bicicletes que voreja la riba. Aigua amunt, entraràs de ple a la plana ecològica dels Aiguamolls: un mosaic de llacunes, meandres i petites albuferes format per l’acumulació de sediments provinent de la Muga i el mateix Fluvià que han provocat tancaments d’aigua i que amb el temps han perdut la seva salinitat. Una zona humida que ha esdevingut, també, en hàbitat per a tota mena de fauna, fonamentalment, per a aus migratòries que hi troben refugi en època estacional. El camí dins el Parc es ramifica oferint al ciclista la possibilitat d’escollir diferents rutes internes que tan poden desembocar al mar com, per exemple, a la Torre del Vent, el punt més elevat dels Aiguamolls i des del qual podràs albirar l’Empordà en 360º, amb la Badia de Roses i l’Albera fent de pols. Una experiència visual inigualable.

3. Empúries, un tresor arqueològic únic.

Passada la població de l’Armentera accedim per camins amples de grava compactada i viatgem durant una estona flanquejats per camps de pomeres perfectament alineades fins arribar a Cinc Claus, una petita pedania que compta amb una vetusta però ben conservada capella del segle X. Si seguim les indicacions arribarem a l’encisadora pedania de Sant Martí d’Empúries, un recollit nucli medieval que conserva el traçat original dels carrers, escuts i símbols nobiliaris que encara adornen les façanes de les seves cases fetes de pedra i terrissa, i que compta amb una església parroquial situada a uns pocs metres del Mediterrani. Un xic més endavant, resseguint la nostra ruta direcció sud, trobem els espectaculars jaciments arqueològics d’Empúries, un patrimoni estructural sense parangó que aplega alhora una ciutat i una factoria grega, una ciutat romana i un poblat indigeta. A un preu assequible podrem gaudir també del Museu d’Arqueologia que ofereix, entre d’altres activitats, visites guiades pels jaciments a càrrec d’autèntics romans de l’època. Una manera divertida d’aprendre història.

4. Les Illes Medes; l’Empordà sota l’aigua.

Abans de deixar Torroella de Montgrí per dirigir-nos cap a l’Estartit, convé endinsar-nos a la vila torroellenca on hi trobarem arquitectures úniques com el Palau Solterra, que data del segle XV i és l’actual seu del Museu de la Fotografia Contemporània, o l’església de Sant Genís, un edifici de dimensions aclaparadores que des de fa uns anys és l’escenari del Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí. El nostre itinerari ens durà de ple a la desembocadura del Ter (la Gola del Ter), el curs del qual haurem de vorejar fins arribar a l’Estartit. Protegits pel Massís del Montgrí podrem gaudir d’una visió privilegiada de les emblemàtiques Illes Medes. Però si amb veure-les no en fas prou sempre pots apropar-te al centre d’informació del Parc Natural on hi trobaràs un variat ventall d’activitats nàutiques, entre elles, practicar esnòrquel, submarinisme o la joia de la corona: observar el fons marí que ens regala les Illes Medes des de l’interior d’un vaixell.

5. La Costa Brava a vista d’ocell.

Seguim la carretera principal C.253 fins a la sortida de Platja d’Aro. Abans d’accedir-hi, però, topem amb la vila romana del Pla de Palol, datada entre el segle I aC i el IV dC. Superem Platja d’Aro i, des de S’Agaró avancem pel tram que uneix la Platja de Sant Pol amb Sant Feliu de Guíxols. El que ens trobem és una magnífica panoràmica, a vista d’ocell, del litoral retallat pels penya-segats granítics, i tacat pel verd de les frondoses pinedes i el blau marí. Encara captivats, arribem a Sant Feliu de Guíxols, bressol d’un poble pescador i posseïdor d’un monestir benedictí que es converteix en punt de parada obligatori. El Monestir de Porta Ferrada, iniciat l’any 968, acull les seus del Museu d’Història de la Ciutat i l’Espai Carmen Thyssen, on hi trobarem exposicions temporals de la seva particular col·lecció. Tanmateix, el seu interior colossal es converteix cada any en el racó més ambiental i màgic del prestigiós Festival de la Porta Ferrada. 

Aquests són 5 dels indrets clau que creuareu si decidiu emprendre el tram empordanès de la Pirinexus, però n’hi ha molts més. Els podeu consultar tots en una esplèndida i profitosa guia a la pàgina www.pirinexus.cat. A pedalar!

Concurs Pirinexus

Recordem també que, amb motiu de la seva apertura, Pirinexus us anima a descobrir la nova anella cicloturística i a immortalitzar-ho en una fotografia. La millor imatge de la ruta guanyarà una sortida amb bicicleta reclinada i una nit d’allotjament i esmorzar al Mas Xifre (Llagostera). Ja sabeu doncs, pugeu a la bicicleta, la càmera al coll, traceu qualsevol tram de la ruta i apunteu-vos al repte Pirinexus fent la fotografia més original. Trobareu les bases i més informació a la seva pàgina de facebook!
 

A

També et pot interessar