Paula Pairó
,
23/10/2018
Entorn

El tram empordanès del Camí de Sant Jaume

El primer tram s'inicia a Port de la Selva i arriba fins a Figueres

Foto: 

Alba Danés
El Camí de Sant Jaume parteix de Port de la Selva
El Camí de Sant Jaume és famós a tot el món pels milers de pelegrins que cada anys s'aventuren a completar-lo. Però on comença aquest camí? Exactament a casa nostra, al nord de Catalunya. Originàriament identifiquem dos inicis: des de la Jonquera o des de Port de la Selva i, conseqüentment, des de Sant Pere de Rodes. El monestir és un punt d'inici important, a més a més de ser un monument reconegut per la seva història i la bellesa del seu entorn.
El tram consta de 30 kilòmetres que amb un ritme constant es pot fer amb aproximadament vuit hores

Aquest tram consta de 30 kilòmetres que amb un ritme constant es pot fer amb aproximadament vuit hores. Tindrà al seu inici a la població de Port de la Selva, un poble costaner reconegut per les seves cases blanques. Des d'allà, caldrà seguir el camí de ronda passant per la Vall de Santa Creu i arribant a Sant Pere de Rodes. Aquest és, encara que a l'inici del camí, un dels punts més destacats.

Un cop siguem a Sant Pere de Rodes haurem d'enfilar un camí que ens durà a Santa Helena, una petita església al voltant de les restes d'un antic poblat. Mas Ventós serà el pròxim objectiu, on caldrà agafar la carretera durant 500 metres fins que a la dreta trobem un camí que ens desvia cap la població de Pau. Des d'aquest camí se'ns presenta una vista inigualable que no tornarem a tenir en tot el camí: una vista panoràmica al Golf de Roses i a tota la plana empordanesa.

Quan arribem a Pau caldrà enllaçar amb el camí vell que duu a la població de Vilajuïga, passant per davant del celler Espelt, famós pel seu vi. Al nucli vilajuïguenc haurem d'anar a buscar el camí asfaltat que ens porta a Marzà, on abans de creuar la via del tren agafarem el camí que tomba cap a l'esquerra. Aquest camí s'haurà de seguir durant 1,3 kilòmetres fins a creuar un pont i continuar pel camí que ens porta a Peralada, passant pel Canal Gros i el torrent de la Montserrada.

Peralada serà un altre punt important en el nostre recorregut. El Castell, el claustre de Sant Domènec i els seus carrers empedrats són un encant al mig de l'Empordà. Però aquest municipi només ens servirà per agafar una pista asfaltada que ens portarà fins a Vilabertran. Un cop al poble, estarem molt a prop del final del recorregut, tan sols a mig quilòmetre. Tot i així, caldrà parar atenció al monestir de Santa Maria que és una de les joies del camí.

L'últim camí que haurem de prendre abans d'arribar a Figueres serà el camí de les Caboques, que amb menys de mig quilòmetre ens portarà fins a la capital altempordanesa. En finalitzar el recorregut ens trobarem a la ciutat de Figueres, amb tota mena d'allotjaments per fer-hi nit i seguir el nostre camí que resseguirà el Camí de Sant Jaume.

 

Més informació: 

Web del camí de Sant Jaume
 

També et pot interessar