Surtdecasa Empordà
,
24/10/2017
Entorn

L'Empordà des de les alçades

Us descobrim 5 cims per gaudir de les millors vistes a l'Empordà

Foto: 

Surtdecasa
El mercuri dels termòmetres es recull, el bosc exhibeix la paleta cromàtica típica de l'època i els rius es posen bonics d'aigua. La tardor treu el cap i aplana el camí dels amants de la muntanya i l'excursionisme. Estem de sort, els empordanesos. La polivalència geogràfica de l'Empordà ofereix a qui la vol recórrer un ventall d'opcions que travessen la comarca, del mar fins als cims. Avui posem l'ull en aquests últims. Amb el mar de tangent i tot i no ser una terra especialment alta, l'Empordà compta amb un bon grapat de muntanyes que agafen una alçada considerable i que permeten gaudir del muntanyisme amb l'afegit únic d'unes panoràmiques que abracen serres, plana i mar. Us recomanem cinc excursions que us portaran a les alçades de 'Empordà.
1. Roc del Comptador (Maçanet de Cabrenys, 1.451m)
El punt més alt de l'Empordà és el Roc del Comptador, un pic que comparteix tutela entre l'Empordà (Maçanet de Cabrenys) i Ceret (Catalunya Nord). Es tracta del punt més culminant de la serra de les Salines. La ruta principal surt del refugi de la Mare de Déu de les Salines, i durant el seu recorregut ens toparem amb boscos de pi i alzina, les antigues mines de talc o la cova a on, diuen, va ser trobada la Mare de Déu.
 
 
2. Puig de Bassegoda (Albanyà, 1.373m)
El Puig de Bassegoda, o simplement Bassegoda, és un cim situat entre Montagut i Oix (Garrotxa) i Albanyà (Empordà). La seva característica forma punxeguda, la seva alçada i el fet d'estar aïllat dels altres cims més propers el fan fàcilment identificable. Un ascens assequible que culmina amb una petita grimpada abans de fer cim. Una de les curiositats que amaga aquest pic és la relació que hi té amb l'escriptor Marià Vayreda, i és que al Bassegoda va ser el lloc que li va servir d'inspiració per començar a escriure la seva obra més cèlebre, ‘La Punyalada'.
 
 
3. Puig Neulós (La Jonquera, 1.256m)
Un altre cim amb custòdia compartida –concretament entre La Jonquera i Sureda (Rosselló)– és el Puig Neulós. La seva carena va funcionar de límit natural entre els antics comtats d'Empúries i Rosselló fins el Tractat dels Pirineus. S'hi pot arribar per carretera des d'El Pertús, o a peu, bosc a través, des de Cantallops. El seu cim destaca per la gran antena blanc-i-vermella, envoltada de verdíssims prats, pinedes i alzinars, i les hospitalàries vaques que hi pasturen cada dia.
 
 
4. Serra del Mont (Albanyà, 1.124m)
Tornem a Albanyà, i és que el poble altempordanès atresora gran part dels cims que ofereix la comarca. A cavall també entre l'Empordà i l'Alta Garrotxa, amb la vall del riu Fluvià als seus peus i situat entre les conques de la Muga i el mateix Fluvià, la Serra del Mont culmina al santuari de la Mare de Déu del Mont. Des del capdamunt, podrem albirar pràcticament tot el que ens envolta: la plana empordanesa, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès, oferint una panoràmica imponent del Canigó.
 
 
5. Sant Salvador Saverdera (Palau Saverdera / Selva de Mar, 670m)
Que la seva alçada no menystingui el seu valor paisatgístic, però també monumental. Enclavat a la serra de Rodes, entre els municipis de Palau Saverdera i Selva de Mar, el cim de Sant Salvador és un dels punts més màgics de la comarca. Al capdamunt hi trobarem les restes del Castell de Verdera, una fortificació medieval del segle IX que ha passat de mà en mà al llarg dels segles. Al cim només s'hi pot accedir a peu i des d'allà ens situarem entre els dos litorals que separa el Cap de Creus i que ens permetrà veure tant l'alba com la posta de Sol, la vessant francesa i l'empordanesa, la serra de l'Albera, el Canigó, el Comanegra (Garrotxa) o fins i tot, en dies clars, el Matagalls (Montseny).
 

També et pot interessar