Foto: 

Cedida

5 banys fluvials a l’Empordà

Redescobrim l’Empordà amb un grapat de punts fluvials per superar la calor de l’estiu
Arnau Margenet
,
19/08/2020
Entorn
En temps de covid, la normalitat ha canviat de forma. La vida ha quedat parcialment restringida i la gran damnificada és la cultura. Però el temps posa les coses al seu lloc i estem segurs que així serà. Com s’acostuma a dir: déu escanya però no ofega. I és que aquesta situació excepcional també pot esdevenir en una oportunitat per redescobrir el nostre entorn i viure amb més intensitat allò que la natura ens regala. Per començar, ara que el calor apreta, us recomanem 5 banys fluvials per reconnectar amb l’Empordà més natural!


1. La Muga (Albanyà)
El curs inicial del riu La Muga és un dels paratges naturals de més bellesa que podem trobar a l’Empordà. Amb el seu naixement a tocar de Vallespir i el Bassegoda, el seu pas per Albanyà deixa multitud de formacions rocoses i concavitats plenes d’aigua que són un dels principals atractius pels banyistes fluvials. Si voleu explorar els nombrosos racons que amaga el riu teniu la opció de baixar-lo o de remuntar-lo, i si el que voleu és gaudir d’un bany refrescant sense moure-us del lloc només cal caminar un parell de quilòmetres des d’Albanyà per trobar gran gorgs d’aigua on nedar i, fins i tot, saltar. 

 


2. Gorg de les Dones (Maçanet de Cabrenys)
No marxem de l’Alt Empordà per fer una capbussada en un dels racons fluvials més coneguts pels habitants de Maçanet de Cabrenys. La Font de la Farga és un dels millors indrets per refrescar-se ja que és de fàcil accés i compta amb un bon assortiment de gorgs on estar-hi ben tranquil. El lloc estrella és el Gorg de les Dones, un gran clot ple d’aigua i envoltat de formacions rocoses on estirar-s’hi i des d’on saltar. Des d’allà, tenim accés a altres gorgs com el Gorg del Molí, el Gorg del Cassó o el Gorg de la Bóta. A més a més, la remontada de bona part del riu que puja és de baixa dificultat i és una molt bona opció si voleu fer un bonic recorregut envoltat d’arbres. 

 


3. Font Picant i Gorg d’en Vilà (Madremanya)
Atenció: us proposem un bany divulgatiu. I és que la història de la Font Picant és ben curiosa. Situada a l’extrem sud-oest de Madremanya, en ple massís de les Gavarres, aquest punt d’aigua va viure un temps gloriós. De propietats medicinals, l’aigua que brolla d’aquesta font, ferruginosa i bicarbonatada, va ser declarada d’interès públic l’any 1904, va estar present a l’exposició de París de 1900 i, fins i tot, va ser comercialitzada durant un temps sota el nom de “Aigua Mineral de Madremanya”. Ara és un bé patrimonial i un atractiu pels senderistes i els banyistes que s’apropen al Gorg d’en Vilà, una gran bassa d’aigua que queda ben a prop i que, tot i que no sempre va ple, esdevé en un petit oasis pels veïns de la zona.

 


4. Salt del Fitó (La Jonquera)
Ni més ni menys que 59 metres. Aquesta és l’alçada del Salt del Fitó, un impressionat tallant d’aigua situat sobre el riu Llobregat de l’Empordà, enmig de la serra de l’Albera, dins dels terme municipal de La Jonquera. Per arribar-hi cal fer un recorregut de 8km de ruta circular, amb punt de partida a El Pertús. Un cop allà, cal travessar un pont penjant de fusta per accedir al imponent salt d’aigua. Just a sota de la cascada hi trobem un gorg espectacular. Una de les raconades més ignotes i boniques de l’ecosistema empordanès.

 


5. Gorges de Salenys (Santa Cristina d’Aro)
Si ets dels que gaudeix més un bany quan culmina una bona excursió, això t’interessa. Des del terme municipal de Romanyà de la Selva podem iniciar una ruta fluvial que ens portarà a viure diverses aventures. Les gorgues de Salenys són un conjunt de roques i tallants on l’aigua cau en salts, formant llacunes i donant vida a una riera que, durant el camí, s’ha de travessar d’un costat a l’altre, alguns trams per ponts elevats i passarel·les de fusta. Una riera que per moments recorda a un congost, i de fet, la majoria d’excursionistes visiten aquest indret per fer la via ferrata que hi ha equipada o per fer el descens del riu dins l’aigua, rappelant en alguns trams. Un lloc que ens evoca un paisatge dels Pirineus, a tres minuts de la platja.

 

A

També et pot interessar