Foto: 

cedida

Temps era temps, a l'Empordà...

La millor manera de conèixer les cares que tenia el nostre territori és visitant els jaciments arqueològics que han aconseguit arribar fins als nostres dies
Adrià Cortadellas
,
20/05/2019
Entorn
L'Empordà és també un territori amb història. Algunes investigacions, de fet, assenyalen que és bastant probable que els primers empordanesos siguin del paleolític inferior, més de 200.000 anys a.C. El pas de temps, moltes vegades, no deixa res, però a l'Empordà hi ha alguns jaciments que han aconseguit arribar fins als nostres dies. Fer una ruta per aquestes ruïnes és, sense cap mena de dubte, la millor manera de conèixer les cares que l'Empordà tenia en altres temps. Sense anar més lluny, a la Serra de l'Albera, a la de Rodes i a les Gavarres, hi ha més d'un centenar de dòlmens i menhirs. La Creu d'en Cobertella, que és el dolmen més gran de Catalunya, es troba a Roses. A casa nostra, el present conviu amb el passat de manera harmònica i sincera. Benvinguts a aquest viatge per la història de l'Empordà!
1. Espolla
L'entorn on s'emmarca Espolla és una gran delícia. De teló de fons, el paisatge sec i aspre de la serra de l'Albera. De veïns, una gran quantitat de pobles que també val la pena de tenir en compte. Mollet de Peralada, Garrigues, Sant Climent Ses Cebes o Vilamaniscle. Ara bé, el terme municipal d'Espolla s'estén als vessants meridionals de la Serra de l'Albera, en un indret que ha estat poblat des de fa molts i molts anys. Aquest poble, de fet, posseeix el nombre més elevat de sepulcres megalítics de la zona, amb alguns dels exemplars més interessants de l'Alt Empordà. De tots aquests monuments, cal destacar-ne el dolmen del Barranc, el dolmen d'Arrenyagats, el sepulcre de corredor de la Cabana de l'Arqueta i el Cau Coniller, que és una cavorca on hi ha vestigis neolítics.
 
 
2. Ullastret
Ullastret es coneix, en gran part, gràcies a les ruïnes de la ciutat Ibèrica que hi ha vora a l'antic estany, a dos quilometres del poble. De totes maneres, però, Ullastret té molts altres atractius. La distribució del poble és especial: les muralles medievals, força ben conservades, encerclen un petit nucli de carrers estrets i costeruts  situat al cim d'un petit tossal, on hi ha l'església de Sant Pere. Davant de l'església, hi ha una ampla esplanada que fa pensar que era el solar de l'antic castell. Del castell, però, no queda cap vestigi.
La ciutat Ibèrica d'Ullastret és el nucli més gran que s'ha descobert a Catalunya. De fet, aquest conjunt arqueològic està format per dos poblats i una necròpoli. Actualment, però, l'únic lloc obert al públic és el poblat del Puig de Sant Andreu, que va ser habitat fins al segle III aC. D'aquest poblat se'n conserven restes com, per exemple, una muralla, una cisterna, un carrer empedrat o dos temples. A més a més, al costat de la ciutat Ibèrica hi ha un museu monogràfic que permet d'apropar-se a la cultura ibèrica i a la seva vida quotidiana, com ara les seves creences espiritual, el comerç o l'escriptura.
 
 
3. Sant Martí d'Empúries
Aquest poble, que és reconegut pel seu encant i la seva història, es troba al sector litoral del nord del terme de l'Escala, entre les desembocadures antigues del Ter i el Fluvià, en un promontori rocós que antigament era una illa. Al sud del poble hi ha les rüines de la ciutat grecoromana d'Empúries.
Quan els grecs van arribar a la Península Ibèrica, als voltants del segle VI aC, van decidir establir-se en un petit promontori, a l'extrem sud del golf de Roses. La voluntat era poder comerciar amb gent de la zona. De fet, Empúries ve del mot grec ‘emporion', que vol dir mercat. Uns quants anys va desembarcar a Empúries a causa de la II Guerra Púnica i, des d'aquesta ciutat, es va iniciar la romanització de tota la Península Ibèrica. Per tot això, Empúries és avui un jaciment arqueològic únic, ja que ens permet de veure com era una ciutat grega o una ciutat romana de l'antiguitat. De la ciutat grega, se'n pot destacar el temple d'Asclepi (déu grec de la medicina), l'àgora o les muralles. De la ciutat romana, en canvi, cal no deixar-se'n perdre els mosaics i les grans ‘domus' (cases), el fòrum o la porta principal de la ciutat. Les primeres excavacions d'Empúries es van iniciar l'any 1908 a càrrec del prestigiós arquitecte J.Puig i Cadafalch. Uns quants anys més tard, el 1916, es va construir un museu Monogràfic al costat mateix del jaciment, just a mig camí de l'itinerari, i s'hi poden veure els objectes que s'han trobat durant les excavacions.
 
 
 

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar