Foto: 

Amics dels Dimecres
La Carbonera de Sant Climent de Peralta

La xefla de la Carbonera de Sant Climent: tradició i germanor a les Gavarres

El 12 d'octubre es va encendre la XXVII Carbonera de Sant Climent de Peralta
Adrià Cortadellas
,
19/10/2019
Entorn
La gent de Forallac ja fa dies que fa el compte enrere. I els de rodalies ben segur que també. El dissabte 12 d'octubre es va encendre la 27a edició de La Carbonera de Sant Climent de Peralta, que un any més, a més de permetre descobrir en primera persona com era l'ofici tradicional de carboner, ofereix un punt de trobada i germanor per les colles d'amics del territori.
La Carbonera va començar com una trobada antropològica i pedagògica, i s'ha convertit en tot un fenomen cultural i festiu al municipi

Cada octubre, quan encetem la tardor, la gent del municipi de Forallac -i de ben segur que molta gent de rodalies també- comença a activar el compte enrere del cronòmetre per tal d'esperar que comenci una nova edició de La Carbonera. I és que ja han passat 27 anys des que es va decidir recuperar aquest ofici fent-ne una demostració anual per tal que els empordanesos poguessin conèixer com funciona una carbonera tradicional.

Amb els pas del temps, aquest esdeveniment, que va començar com una trobada antropològica i pedagògica, s'ha transformat en tot un fenomen cultural, lúdic i festiu al municipi. La celebració de La Carbonera, ubicada a la finca del Mas Frigola (Sant Climent de Peralta), ha esdevingut un punt de trobada harmoniós, on gent de totes edats s'hi troba per fer-hi xefles de tot tipus: des de dinades, sopars, o, fins i tot, acampades nocturnes, per tal de vetllar amb el carboner. Una bonica tradició ben arrelada al territori del voltant de les Gavarres.

L'obtenció del foc es va fer mitjançant mètodes primitius, a càrrec de l'arqueòleg Toni Palomo. Desprès de l'encesa del divendres 12 d'octubre, es va presentar l'exposició Què es carbonava? d'Ernest Costa i Albert Mallol. La mostra es podrà veure durant tota la cuita d'enguany. Mentre duri la Carbonera d'enguany es faran visites comentades i a la rajoleria, a càrrec d'Antoni Martí (realitzador, divulgador i col·laborador de la Carbonera): de dilluns a divendres a les 16 h i dissabtes i diumenges a les 12 h i a les 17 h.


Els inicis de La Carbonera
L'any 1993, diversos membres de l'associació Amics de les Gavarres van engrescar dos excarboners, en Lluís Pla i en Simon Cruanyes, per encendre una carbonera al mas Baulida, a Sant Sadurní de l'Heura, al costat del camí dels Metges. Ho van fer, com aquell qui diu, en la intimitat, sense publicitat, únicament amb l'ànim de reviure i documentar aquest ofici perdut. L'any següent, esperonats per l'èxit de la primera cuita, en van fer una segona. Aquest cop ja hi va pujar més gent, la qual cosa indicava que l'activitat generava interès en el territori.

L'any 1995, la carbonera es va institucionalitzar quan l'Ajuntament de Forallac va assumir-la com a activitat pròpia, amb la complicitat dels seus precursors. Aquell any es va fer al camp de la Cadena, de Fitor, on va tenir una magnífica acollida. L'any 1996 es va traslladar al paratge del Sobellàs (batejat el 2015 amb el nom de paratge de Lluís Pla i Pascual), dins de la finca del mas Frigola, de Sant Climent de Peralta. Aquí ha crescut, s'ha fet gran i s'ha consolidat com un dels esdeveniments més esperats i multitudinaris de la tardor al massís de les Gavarres.
 

La cuita de rajols s'ajorna en suport de la vaga general​
La cuita de rajols que s'havia de celebrar aquest cap de setmana a la rajoleria del Mas Frigola de Sant Climent de Peralta s'ha posposat al cap de setmana vinent en suport a la vaga general. La cuita s'iniciarà, doncs,el proper divendres 25 i s'allargarà tot el cap de setmana: es podrà visitar les 24 hores del dia. 

Activitat fins al 27 d'octubre
Els actes de 27a carbonera van arrencar el 28 de setembre amb el procés d'empilar. El dissabte següent, es va embalumar i com és tradició, el 12 d'octubre es va encendre. El procés de rescaldejar i desempilar es portarà a terme entre els dies 24 i 27 d'octubre.

Del 28 de setembre al 27 d'octubre
Forallac

Més informació: 

La Carbonera 
Finca del Mas Frigola
Sant Climent de Peralta (Forallac)
Del 12 al 27 d'octubre
Web de l'Ajuntament de Forallac

 
A

També et pot interessar