Adrià Cortadellas
,
05/10/2016
Entorn

Xefla. tradició i germanor a les Gavarres: la Carbonera

El divendres 12 d'octubre es va encendre la XXIV Carbonera de Sant Climent de Peralta

Foto: 

Ajuntament de Forallac
La Carbonera de Sant Climent de Peralta
La gent de Forallac ja fa dies que fa el compte enrere. I els de rodalies ben segur que també. El dimecres 12 d'octubre s'encén la 24a edició de La Carbonera de Sant Climent de Peralta, que un any més, a més de permetre descobrir en primera persona com era l'ofici tradicional de carboner, ofereix un punt de trobada i germanor per les colles d'amics del territori.
La Carbonera va començar com una trobada antropològica i pedagògica, i s’ha convertit en tot un fenomen cultural i festiu al municipi

Cada octubre, quan encetem la tardor, la gent del municipi de Forallac -i de ben segur que molta gent de rodalies també- comença a activar el compte enrere del cronòmetre per tal d’esperar que comenci una nova edició de La Carbonera. I és que ja han passat 24 anys des que es va decidir recuperar aquest ofici fent-ne una demostració anual per tal que els empordanesos poguessin conèixer com funciona una carbonera tradicional.

Amb els pas del temps, aquest esdeveniment, que va començar com una trobada antropològica i pedagògica, s’ha transformat en tot un fenomen cultural, lúdic i festiu al municipi. La celebració de La Carbonera, ubicada a la finca del Mas Frigola (Sant Climent de Peralta), ha esdevingut un punt de trobada harmoniós, on gent de totes edats s’hi troba per fer-hi xefles de tot tipus: des de dinades, sopars, o, fins i tot, acampades nocturnes, per tal de vetllar amb el carboner. Una bonica tradició ben arrelada al territori del voltant de les Gavarres.

I és que, sens dubte, fer-hi una dinada és una activitat ben recomanable per qui no ho hagi vist mai i ho desconegui. Ben segur que es voldrà repetir. Enguany, l’encesa honorífica de la pila serà el dimecres 12 d’octubre. Durant els dies de la cuita de carbó es podrà seguir el procés per reproduir els elements que falten per completar la rajoleria del mas Frigola (bassa, bassot i rec). S'utilitzarà material cuit l'any passat a la mateixa rajoleria i se seguiran tècniques tradicionals. 

No obstant això, la feinada ja ve de lluny. Es va empilar el passat dissabte 1 d'octubre i s'embalumarà el dissabte vinent. No sabeu de què parlem? Cap problema! Durant la cuita (del 12 al 30 d'octubre) cada dia hi haurà visites guiades gratuïtes, tant a la Carbonera, com a la rajoleria, a càrrec del realitzador, divulgador i col·laborador Antoni Martí. No feu el badoc i descobriu-ho!

 

 

Més informació: 

La Carbonera 
Finca del Mas Frigola
Sant Climent de Peralta (Forallac)
Del 12 al 28 d'octubre
 

També et pot interessar