Foto: 

cedida

L'Empordà a la vitrina

Seleccionem 10 museus del nostre territori ideals per descobrir tota la magnitud de l'essència empordanesa
Surtdecasa Empordà
,
07/09/2019
Entorn
L'Empordà és una terra rica en costums, artesania, cultura i tradicions ben arrelades. I és que el nom que denomina aquesta terra, compresa entre la serra de l'Albera i les Gavarres i banyada per la Costa Brava més autèntica, deriva d’Empúries ('Empòrion' en grec antic, o 'Emporiae' en llatí) que significa «els mercats». Amb la voluntat de fer més visible la seva essència i la seva història, fem una recomanació de 10 museus que cal visitar.


1. Museu de la Mediterrània, a Torroella de Montgrí
El Museu de la Mediterrània vol ser un museu del segle XXI. S’ha concebut com un espai participatiu, obert, de tothom i per a tothom i que incorpora la descoberta de la Mediterrània amb els cinc sentits, amb el fil conductor dels sons i les músiques. Els sons en tant que poden mostrar-nos el medi natural mediterrani i les músiques que són el testimoni del paper de l'Home a l'espai.
> Més informació

 

2. Museu de la Pesca, a Palamós
El Museu de la Pesca, situat al bell mig del port pesquer de Palamós, mostra la relació bàsica entre l'ésser humà i la mar. Ho fa d'una manera oberta, participativa i interpretativa, de forma que els visitants se sentin còmplices d'una història que gira entorn del peix i la pesca, i surtin del museu amb una mirada nova d'aquesta activitat econòmica. Vol ser un lloc de diàleg entre la gent de mar i la resta de la societat, de rescat d'una tradició mil·lenària entre les comunitats i la mar i pretén la descoberta d'un món apassionant i fràgil.
> Més informació

  • imatge de control 1per1
 

3. Museu del Suro, a Palafrugell
El Museu del Suro és una institució que es troba al centre de Palafrugell i es dedica a la interpretació i difusió del patrimoni i els territoris vinculats al món surer català. El primer objecte del Museu és el mateix edifici, una fàbrica modernista que conté els diversos espais expositius al voltant d'una petita sureda. L'exposició consta d'un audiovisual, un recorregut des del bosc fins al treball a la fàbrica per obtenir taps, discos, paper i aglomerat, un espai per experimentar i un espai de participació. Seguiu la programació i trobareu un motiu per tornar!
> Més informació 

 

4. Terracotta Museu, a la Bisbal d'Empordà
La ceràmica ha estat històricament l'activitat més emblemàtica de la Bisbal d'Empordà, una manufactura de gran tradició que en el decurs dels anys ha generat un important patrimoni material. Terracotta Museu conserva un fons de més de 8.000 peces diferents entre objectes ceràmics i eines de fabricació. Ubicat en una antiga fàbrica, la integració dins l'exposició d'alguns dels elements del procés de producció (basses, xemeneies, forns...) converteix el mateix edifici en un dels objectes més destacats del Museu.
> Més informació


5. Museu Rural, de Palau-Sator
El Museu Rural és una col·lecció d'estris de pagès que forma part del Restaurant Mas Pou de Palau-sator. S'ha aconseguit a partir de la recuperació d'antigues eines i màquines pròpies del camp i de l'entorn de la vida del pagès de la nostra comarca. El recorregut, ubicat en una nau de més de 500 m2, comprèn diversos punts d'observació: des de la masia i estris de pagès amb els carruatges i tartanes fins als oficis tradicionals. També hi ha una part dedicada a la cuina, habitació, graner, celler i altres espais habituals en una casa típica del món rural.

 

6. Museu d'Història, a Sant Feliu de Guíxols
El Museu d'Història es troba situat al conjunt monumental del monestir de Sant Feliu de Guíxols. El museu compta amb un gran fons sobre la història de la ciutat: arqueologia, indústria surera, la relació de la ciutat amb el mar, la pintura d'autors locals com Josep Albertí, l'espai dedicat a la salut, etc. Intervencions de restauració han permès fer visitables espais com les torres romàniques del Fum i del Corn, que flanquegen la singular façana preromànica de la Porta Ferrada i el palau de l'Abat, que permet comptar amb sales per a exposicions temporals.
> Més informació

 

7. Ecomuseu-Farinera, a Castelló d'Empúries
Un museu del municipi de Castelló d'Empúries (Alt Empordà). Mostra com vivien (i viuen) els homes i les dones que es dediquen al cultiu del gra del blat d'aquells paratges de l'Empordà i diversos aspectes relacionats amb la farina. L'edifici forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Al llarg dels tres pisos de la fàbrica s'hi van trobant diferents màquines, de gran bellesa, del complicat procés productiu. 
> Més informació
 


8. Fundació Josep Pla, a Palafrugell
No hi podia faltar. La Fundació Josep Pla és un centre de patrimoni literari que s'ocupa de promoure la lectura i l'estudi de l'obra literària i periodística de l'escriptor de Palafrugell. Situada a la casa natal de l'escriptor, s'hi poden veure exposicions temporals i l'exposició permanent “Josep Pla (1897-1981)” que explica la seva trajectòria professional dins el context històric del s. XX. La Fundació ofereix també rutes literàries que recorren els indrets planians de Palafrugell, Calella, Sant Sebastià, Tamariu, Llofriu, Pals, Ullastret, etc. Descobriu-ho!
> Més informació
 


9. Museu de l'Anxova i la Sal, a l'Escala
És sabut que l'Escala ha conservat, al llarg dels segles, una indústria que li ha donat fama arreu del món: la salaó d'anxoves. El Museu de l'Anxova i de la Sal mostra la història de la pesca i de la salaó del peix blau, des del segle XVI fins a l'actualitat, i ens submergeix en un temps, un patrimoni i uns coneixements únics a la costa catalana. Ara bé, millor que hi aneu amb la panxa plena!
> Més informació

 

10. Museu Memorial de l'Exili, a la Jonquera
Una de les joies del territori. El Museu Memorial de l'Exili (MUME) és un centre d'interpretació ubicat a La Jonquera dedicat a recordar els exilis provocats per la Guerra Civil espanyola, amb l'objectiu de dedicar un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. Està situat al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats. L'òrgan de gestió del museu és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya (Memorial Democràtic), l'Ajuntament de la Jonquera, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i la Universitat de Girona. Forma part de la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya.
> Més informació

 
 

A

També et pot interessar