Foto: 

Cedida

Les 5 sortides d'hivern a l'Empordà (II)

Excursions per descobrir la bellesa del territori empordanès amb tota la seva esplendor hivernal
Carles Sáez
,
31/12/2019
Entorn

Fa uns dies vam recomanar 5 excursions d'hivern. No n'hi havia prou i en recomanem 5 més per assegurar que sortiu de casa i descobriu el territori empordanès amb tota la seva bellesa hivernal. L’hivern és una època ideal per realitzar moltes sortides a l’Empordà. La suavitat de la fred i la manca de turistes creen unes condicions òptimes per redescobrir aquells indrets que sempre es recorden atapeïts de gent. Aquí recollim cinc sortides de llegenda per realitzar durant l’hivern a l’Empordà.

 

  • imatge de control 1per1


1. La ruta dels Dòlmens i Mas Ventós (Vilajuïga - Pau)
Aquesta ruta circular és molt interessant per conèixer un dels paratges amb més densitat de dòlmens i menhirs de Catalunya. L’excursió que us proposem comença al Centre d’Acollida Turística de Vilajuïga. L’itinerari segueix la ruta dels Dòlmens d’Itinerànnia, però al arribar a la Cista del Coll del Bosc de la Margalla, ens desviem cap al Mas Ventós, una de les millors panoràmiques de l’Empordà. Des d’allí, tornem enrere per reenganxar el camí dels Dòlmens cap al poble de Pau.

2. Puig Neulós (La Jonquera - Espolla)
El Puig Neulós, talaia fronterera amb França que ens amaga unes fagedes magnífiques i de diversa estructura, influenciades pel vent i l’explotació forestal. El recorregut l’iniciem en un revolt de la carretera pròxim al Coll de l’Ullat (a França), per dirigir-nos al Roc dels Tres Termes. Des d’allà ens enfilem al Puig Neulós (1.257 metres), des d’on podrem gaudir, si fa bon temps, d’unes vistes espectaculars de l’Empordà, del Rosselló, el Canigó i l’Alta Garrotxa. Les instal·lacions de telecomunicacions no han de fer-nos obviar la torre d’en Manel, una petita construcció de pedres esquistoses feta pel pastor Manel Costa al 1886. Del cim, continuem cap al coll Pregon on trobarem les fabuloses fagedes del vesant nord, fins arribar a la font de l’Orri des d’on reprendrem el camí de tornada.

 


3. El Montgrí (L’Estartit)
Una ruta costanera per un camí al llindar dels penya-segats del Montgrí. Deixant el cotxe a l’Estartit i pujant pels carrers del poble seguint la ruta verda de Sender Local, arribem de seguida a la Punta de la Barra, amb unes excel·lents vistes de les Illes Medes. El traçat desemboca a diferents cales que a l’hivern tenen un altre color: Cala Calella, Port del Falaguer, Cala Pedrosa, fins arribar a Cala Ferriol. Entre brolles de garric i pinedes sobre roca calcària haurem de seguir amb cura el camí sense desviar-nos, perquè la naturalesa càrstica d’aquests afloraments significa també alta presència de forats i coves internes.

 


4. Castell – Cap Roig (Palamós - Mont-Ras)
Una de les rutes més tranquil·les i amenes, on es barregen platges de sorra, penya-segats vora el mar, pinedes i alzinars. Deixant el cotxe a l’aparcament de la platja del Castell, seguim el GR-92 fins la mateixa platja. D’allà ens dirigim al poblat ibèric situat a l’Agulla de Castell. Els trets més característics d’aquesta ruta són els afloraments geològics que es concentren a la zona litoral. Amb una àmplia tipologia de roques degut als processos geològics com les intrusions magmàtiques, doten l’espai d’un gran interès didàctic. No deixeu de visitar racons com la petita península de la Roja de Cala Estreta, el mirador de la Punta dels Canyers des d’on es divisen les Illes Formigues, o la petita cala entre Punta Canyers i Cala Sani.

 


5. El Puig d’Arques (Cruïlles)
Per fer el cim més alt de les Gavarres (532 metres) us recomanem el recorregut que surt de Cruïlles i s’enfila per la riera de Pastells passant per la font d’en Mercader. El camí a través de la riera està més il·luminat a l’hivern degut a la manca de fulles dels arbres caducs. Pròxims a la ruta, i desviant-nos un tram, trobem alguns arbres monumentals com l’Arboç de Can Genoer, el Suro d’en Mercader o el Pi de les Tres Creus. Al cim, trobem el dolmen de Puig d’Arques, el radar del Servei Meteorològic de Catalunya i unes vistes impressionants sobre una talaia de fusta. És una ruta una mica llarga i amb un pendent força acusat, però molt recomanable si busqueu senders amb una màgia especial.

A

També et pot interessar