Foto: 

Carles Sáez

Les 5 sortides d'hivern a l'Empordà

Per costa i per muntanya, descobreix els paisatges que s’amaguen rere la fred
Carles Sáez
,
21/12/2019
Entorn
L’hivern és una època ideal per realitzar moltes excursions a l’Empordà. La suavitat de la fred i la manca de turistes creen unes condicions òptimes per redescobrir aquells indrets que sempre es recorden atapeïts de gent. Aquí recollim cinc sortides de llegenda per realitzar durant l’hivern a l’Empordà.


1. Cap de Creus i Sant Baldiri de Tavellera (Cadaqués-Port de la Selva) 
Aquesta ruta pel Cap de Creus és molt completa però una mica llarga, perfecte per senderistes exigents. Es tracta d’un traçat circular sortint de Portlligat seguint el camí antic del Cap de Creus. D’allà, continuar pel GR-11 fins a Sant Baldiri de Tavellera, i després ens desviem cap al GR-92 per tornar a Portlligat. És una ruta que dura tot un dia i s’ha de sortir d’hora pel matí si no volem que es faci fosc. L’esforç es veu recompensat quan comencem a caminar des de el primer tram vora el mar, i després al descobrir els racons interiors del Cap de Creus. 
 


2. L’Albera oriental (Vilamaniscle-Rabós)
L’Albera és potser un dels Parcs Naturals amb més contrastos de Catalunya. De la part oriental amb influència mediterrània i predomini de la vegetació de matolls, brolles i suredes aïllades, a la part occidental amb una influència més centre-europea on podem trobar unes fagedes majestuoses. La part mediterrània té un paisatge molt condicionat pels incendis on hi viu la tortuga mediterrània. Sortint de Vilamaniscle ens enfilem cap a la Serra de la Baga d’en Ferran, seguirem el sender de la carena fins a Sant Quirze de Colera. Allà ens espera un bon tiberi al restaurant el Corral de Sant Quirze, obert cada dia excepte els dimecres. Sant Quirze és un monestir benedictí documentat del segle X que conserva l’església basilical, part del claustre, una torre de defensa i restes de la muralla.

  • imatge de control 1per1

 


3. Els Aiguamolls de l’Empordà (Castelló d’Empúries)
Al trobar-se estratègicament localitzat en una de les principals rutes d’aus migratòries del Nord d’Europa, aquest paratge emblemàtic guarda moltes sorpreses a l’hivern. El Parc Natural garanteix a moltes espècies una hivernada tranquil·la i per assegurar que sigui així, la nostra visita ha de ser molt respectuosa. La ruta que us proposem comença a l’aparcament de sorra proper al mas Matà, situat a 150 metres direcció al càmping Nàutic Almata. No és un aparcament vigilat, així que no deixeu res a la vista. Des d’allà s’arriba en un moment al mas Matà i a les antigues sitges d’arròs on hi ha l’observatori Senillosa a 23 metres d’alçada i d’on gaudirem d’una panoràmica espectacular. A partir d’allí es poden recórrer les principals rutes del Parc, cap al Cortalet o cap al mar.

4. Carcaixells –Montclar (Santa Cristina d’Aro)
El tret més característic de l’Ardenya és la geomorfologia dels doms granítics i les torres rocalloses que s’aixequen entre l’alzinar mediterrani. Aquesta ruta apta per tota la família, es torna inoblidable degut a la petita aventura que suposa grimpar entre els doms i travessar un pont penjant. L’inici el realitzarem en les proximitats de Can Llaurador on el GR-92 es bifurca en Petit Recorregut amb el traçat groc i blanc. Seguint el camí passem pel menhir de Can Llaurador, i més endavant es grimpa als Carcaixells d’en Dalmau pel Sender Local de color verd i blanc. Fent el cim del Montclar (406 metres), es poden gaudir d’unes bones vistes de l’Empordà i la Selva.



5. Font d’en Mercader (Cruïlles)
Aquesta ruta circular molt recomanable pel seu itinerari a través de valls de rieres, ara a l’hivern més humides. Sortint del Molí d’en Frigola, ens podem acostar momentàniament al forn de calç d’en Puigmiquel. Seguint el Petit Recorregut groc i blanc, ens endinsem a les boscúries gavarrenques fins a Can Font de Muntanya. Allí ens desviarem per una pista forestal cap a la Font d’en Mercader, des d’on reprendrem el camí de tornada per la riera Pastells.

A

També et pot interessar