Foto: 

Escapa Empordà

Un volt per l’Empordà més autèntic

Escapada Empordà 2016 ens convida a passejar pel territori més genuí a través d’uns quants pobles d’encant poc conegut
Laura Cortadellas
,
18/05/2016
Entorn
El darrer 5 de maig es donava el tret de sortida a aquesta campanya. Durant els propers sis mesos aquesta iniciativa pretén promocionar un turisme més de tipus cultural, allunyant-se de l’oferta que es limita al sol i platja. A cavall entre Girona i els nuclis costaners, hi ha uns quants pobles serenament resguardats del turisme massiu de la Costa Brava: l’Empordanet de paisatge suau i agradable de Josep Pla. Des d’aquí, aquests pobles poc que ens són pas desconeguts. Us els presentem breument i us expliquem quina visita guiada o punt d’interès cultural hi trobareu en cadascun d’ells. No us ho perdéssiu pas!
Corçà
A efectes turístics, la vila de Corçà és territori essencialment empordanès. Com altres nuclis de la comarca, el passat medieval de Corçà és present en cada racó del casc antic. Ara bé, entre unes i altres viles, la de Corçà passa prou desapercebuda. Injustament o no ignorada, Escapada Empordà pretén situar-la al mapa i, curiosament, el reclam turístic que se li destaca ens queda molt més a la vora que no pas l’època feudal. La visita guiada que ens proposa aquesta iniciativa s’emplaça en la segona meitat del segle XIX: l’època dels indians. Els veïns que habitualment transiten per la C-66 potser ja hauran endevinat que parlem de Villa Luz, un edifici que testimonia l’aventura americana d’en Claudi Carbonell, un català que, com tants altres, es llançà a fer les amèriques. A partir d’aquest proper 14 de maig, l’emblemàtic edifici, símbol de la millor arquitectura de la segona meitat del XIX i principis del XX, s’obrirà al públic cada dissabte. 
 
 
Cruïlles
Amb poc més de 300 habitants però d’una extensió vastíssima (s’estén des de la plana de l’Empordà fins a ocupar bona part del massís de les Gavarres), el paisatge de Cruïlles és absolutament privilegiat. Els paratges d’aquest municipi, però, són sobretot concorreguts per visitants de soca-rel. Els forans rarament hi arriben, i això que Cruïlles resulta un entorn ideal per a tot aquell que busqui allunyar-se de la fressa i embadalir amb el llegat medieval. La torre del Castell, les restes de la muralla o el monestir de Sant Miquel de Cruïlles certifiquen el passat feudal de la zona i perdre-s’hi calmosament, paga molt la pena. Per a què l’experiència resulti encara més vivificant, ara teniu la possibilitat d’endinsar-vos a l’interior del Monestir Benedictí de Sant Miquel de Cruïlles i també pels seus annexes. Després d’anys de resguard, aquesta joia del romànic català s’obre al gran públic. 
 
 
La Bisbal d'Empordà
Per als de la zona, la Bisbal és un poble-ciutat prou funcional. Plegada d’empordanesos fins i tot quan aquests són minoria (pics d’agost i setmanes santes), els encants de la capital baixempordanesa no són pas abundants però sí qualitativament rellevants. El Castell Palau, l’Església de Santa Maria o les Voltes són alguns dels principals atractius del casc antic. Arreu, però, la Bisbal és sobretot coneguda per la ceràmica. Si el que voleu és comprar alguna peça, us heu de deixar a caure per l’Aigüeta: centre neuràlgic per excel·lència de la venta de ceràmica bisbalenca. Si, a més, la vostra visita coincideix en dissabte, també us recomanem que visiteu el Terracota Museu, una antiga fàbrica de ceràmica reconvertida en museu. Actualment és un espai dedicat als oficis de rajoler i terrisser i a la història de la ceràmica a la Bisbal d’Empordà, des de l’època medieval fins a l’actualitat. 
 
 
Monells
Des de fa uns mesos, la vila de Monells es massivament visitada cada cap de setmana. El rodatge d’Ocho apellidos catalanes i d’uns quants anuncis l’han posada en el punt de mira del turisme local. Aquest bonic nucli medieval situat a pocs quilòmetres de la Bisbal d’Empordà és d’una bellesa irrefutable. Si no hi heu estat mai, la plaça porticada de Jaume I us deixarà amb la boca ben oberta. Monells és un referent pel que fa a la restauració, la feina que s’hi ha fet és admirable i resulta del tot natural que aquest petit museu a l’aire lliure hagi atret l’interès de diverses productores del món audiovisual. De la tirada cinematogràfica de Monells, n’ha sabut treure profit Escapada Empordà. Des del darrer 7 de maig, cada dissabte s’hi fan visites guiades per explicar la història del poble i, entre esdeveniment històric i data assenyalada, també hi ha temps per a anècdotes sobre els frenètics rodatges que darrerament han sacsejat la vida dels de Monells. 
 
 
Peratallada
D’aspecte absolutament feudal i envoltada per un fossat excavat en plena roca viva, Peratallada és una de les viles medievals més espectaculars del país. Carrers estrets i sinuosos, un castell fortificat, una torre d’homenatge i un palau: la visita a aquest poble és ben bé un viatge en el temps. Per això, no és pas gens estrany que això de Peratallada sigui un secret a crits. En ple casc antic, hi trobareu més restaurants que no pas residències d’autòctons i, malgrat això, la història de Peratallada és encara un caramelet per descobrir. Dels que hi han sopat i ressopat, són pocs els que deuen saber que el primer president de la Generalitat de Catalunya era originari de la vila. Qui va ser Berenguer de Cruïlles? Nascut a principis del segle XIV, pertanyia a una de les famílies catalanes més importants i influents de tota l’època medieval, la seva història i la de la seva prole van lligades a la de Peratallada. Si ho voleu saber tot, acudiu a la visita guiada que Escpada Empordà els dedica cada diumenge.
 
 
Ullastret
El poblat ibèric d’Ullastret és un dels plats forts del turisme cultural a la zona. Situat al bell mig del puig de Sant Andreu, la visita inclou una panoràmica privilegiada del paisatge suau i tranquil de l’Empordanet. Aquest jaciment ibèric és el més gran i ben conservat de la península: per la seves dimensions, se’l considera una autèntica “ciutat”. Els antics pobladors de la zona se’ls anomena indigets i es calcula que els primers es remunten al VII a.C. La plana és una zona riquíssima i, per això, els indigets varen esdevenir grans agricultors i ramaders. A banda, però, també eren molt bons comerciants. Entre d’altres comunitats, mantenien tractes amb la colònia grega d’Empúries. Passejar pel poblat, reconstruint mentalment carrers i temples, és un emocionant viatge a través de segles d’història. 
 
 

Més informació: 

A

També et pot interessar