Foto: 

cedida

El Pessebre Vivent de Calonge o el Natzaret empordanès

Calonge celebra la 18a edició del seu pessebre vivent els dies 26 de desembre, 1 i 8 de gener
Adrià Cortadellas
,
16/12/2016
Família
Com bé sabem els empordanesos, un pessebre vivent és una representació del naixement de Jesús de Natzaret a partir de diversos quadres amb personatges vius i aprofitant un entorn o paratge rústic o amb interès arquitectònic com el nucli antic d'un poble, la llera d'un riu, els entorns d'una finca o un bosc, per on l'espectador es desplaça. I a Calonge gaudeixen d'un marc immillorable per fer-ne un dels més reconeguts de l'Empordà: el recinte dels jardins del Castell Medieval. Aquest any no serà cap excepció i, per 18a vegada, Calonge esdevindrà el Natzaret empordanès el 26 de desembre i l'1 i el 8 de gener.
Calonge compta amb uns 150 figurants que donen vida a totes les escenes nadalencs que hom pugui imaginar

El recinte dels jardins del Castell esdevé una localització idònia per acollir totes les escenes del pessebre vivent: des de les històries bíbliques, com les costums de la vida diària o també alguns oficis antics. I és que a aquesta localitat baix empordanesa compta amb uns 150 figurants que donen vida a aquests quadres nadalencs. I és, ni més ni menys que amb la seva il·lusió, com aconsegueixen encomanar joia en estat pur als visitants que tenen el privilegi de viure'l: costums ben arrelats en la nostra historia.

A través del circuit que dona la volta a tot el Castell, un any més, hi podrem trobar escenes tan irrepetibles com un ferrer picant ferro roent, un autèntic esmolet, dones que fan espardenyes, un cisteller d'allò més tradicional, senyores que trien taps, un pastor amb el seu ramat i l'aviram, els patges que guarden els cavalls dels reis o els mateixos Reis Mags d'Orient.

I això, senyores i senyors, això no és tot. Tampoc hi faltaran les dones que van a buscar aigua al pou, les que espellofen blat de moro i les que guarden les carbasses. Els visitants gaudiran d'un hipnòtic cel ple d'àngels que juguen i dimonis que es barallen. Al Pessebre de Calonge hi ha lloc per tota la tradició bíblica i empordanesa. Mestres de la llei o Sanedrins, la fusteria de Josep i Maria, el recaptador d'impostos i el funcionari amb l'empadronament.

Per si no fos prou, també es podrà gaudir d'un mercat de fruita, verdura, terrissa i roba. I d'un obrador de pa amb un forn tradicional per coure'l. És, sens dubte, una oportunitat única per a submergir-se a les escenes d'una casa de pagès catalana i descobrir la matança del porc (que no deixarà indiferent a ningú), una formosa taula parada pel Nadal i els nens que fan cagar el tió com si no hi hagués demà. Però no ens oblidem d'un detall vital: la mare dels ous dels pessebres catalans. Una figura que ho justifica tot i que no pot faltar a cap Pessebre. Exacte. Estem parlant del caganer.

Empordanesos i empordaneses, Calonge ofereix una vivència nadalenca incommensurable per viure aquesta època de l'any en tota la seva magnitud. L'organització de l'esdeveniment garanteix que tot visitant sortirà amb els ulls alegres i la panxa ben plena: convidaran a una tassa de caldo i  a unes formoses torrades amb allioli. Benvinguts al Natzaret de l'Empordà!

 

Més informació: 

Pessebre Vivent de Calonge
Centre històric de Calonge
 
A

També et pot interessar