Foto: 

Cedida

La XVI Fira de les Herbes de Peratallada, l’herbolari empordanès

Amb motiu de la XVI Fira de les Herbes de Peratallada, repassem algunes de les herbes que podem trobar al territori
Arnau Margenet
,
23/04/2019
Fires i festes
Fresques i seques, medicinals i derivats ungüents, salses, pans, licors… les aplicacions de les plantes i herbes que podem trobar pels camps i boscos del país són infinites. Són molts els pobles i viles de Catalunya amb una estreta tradició en l’ús i comerç d’herbes, però al nucli de Forallac i Peratallada hi trobem una relació especial. L’any 2004 va néixer una mostra monogràfica dedicada al món de les herbes que ve 16 anys després s’ha convertit en una de les fires clàssiques del territori. Una mostra amplíssima d’herbes, tallers de descoberta de l'entorn, xerrades i exposicions… tot plegat tindrà lloc el proper 28 d’abril en un escenari per on sempre és un plaer caminar: Peratallada. Avui, repassem algunes de les herbes que podem trobar a l’Empordà.

Farigola, l'enemic del refredat

La mare de les herbes. La farigola és una de les espècies aromàtiques més presents a la nostra cuina, i no és casualitat. A banda de les múltiples aplicacions culinàries, la farigola és una herba ideal per a preparar infusions i gaudir de les seves infinites propietats. Té efectes antibacterians, antisèptics, i en usos tradicionals es pren pel refredat, la laringitis, tos i asma. Per via tòpica també s'utilitza per al tractament de estomatitis, halitosi, faringitis, amigdalitis i lesions cutànies. De fet, té tants beneficis que el Ministeri de Sanitat alemany té aprovat el seu ús medicinal en casos de tos improductiva i bronquitis.

 

Sempreviva, la flor contra l'al·lèrgia

No és la més coneguda, però la tenim ben a prop. La sempreviva, també coneguda com perpètua o flor de Santa Llúcia, és una mata perenne de la família de les asteràcies que té una flor groga similar al colze o a la mimosa. Neix en arenals, marges de camins i terreny àrids i pedregosos, de forma freqüent a prop de zones marítimes. La sempreviva conté essència, i és molt útil per a les al·lèrgies respiratòries i la conjuntivitis tan típiques de la primavera. També són indicades per combatre la rinitis, la grip i l'amigdalitis. El seu sabor recorda molt al curry!

 

Fonoll, l'anís natural

Si sou de passejar pel camp segur que esteu acostumats a veure fonoll, una planta de flors grogues que desprenen una aroma típic semblant a l'anís, de sabor similar. Tota la planta, i especialment les llavors, contenen una essència rica en anetol, estragol i hidrocarburs, propietats que afavoreixen la digestió. També estan indicades com a remei expectorant i per combatre la conjuntivitis. Per fer la infusió utilitza una cullerada de postres de llavors per tassa d'aigua i endonceix-la amb mel.

 

Ortiga, la gran tapada

Sí, no només irrita quan tens la mala sort de tocar-la. L'ortiga s'ha emprat tradicionalment per elaborar brous. I també infusions. És depurativa, diürètica i alcalinitzant. El seu alt contingut en ferro i clorofil·la estimulen la producció de glòbuls vermells. També és útil per a les afeccions digestives, reumàtiques, l'artritis o les cardiopaties, entre d'altres. A més a més abunda en camps i boscos, així que la podeu trobar a tot arreu fàcilment. Per a fer una infusió d'ortiga només calen 50 grams per cada litre d'aigua i, un cop feta, deixar-la reposar 15 minuts. Sens dubte, l'ortiga és la gran tapada de les herbes medicinals.

 

Rosella, més que una flor bonica

Amb els primers raigs de sol també arriba el gran espectacle dels camps de roselles i que converteixen l'Empordà en un mosaic de retalls d'un vermell intens. Un regal per a la vista, però també pel cos i la ment. La infusió de rosella és un perfecte calmant natural que ens ajuda a disminuir l'estrès i l'insomni. A més a més, és un poderós antitossiu que afavoreix l'alliberació de mocs i alleuja l'asma, i el seu efecte antibacterià i antiviral ajuda a prevenir el refredat. I per si no n'hi hagués prou, el sabor de la rosella és molt agradable, dolç amb un regust a fruits secs entre la nou i l'avellana.

Més informació: 

XVI Fira de les Herbes
Diumenge 28 d'abril
Peratallada
Més informació aquí

A

També et pot interessar