Foto: 

Lluís Català
Els origens de la festa daten de l'Edat Mitjana.

El Pi de Primavera, símbol de llibertat

La festa se celebrarà el 7 i 8 d'abril a Castell d'Aro
Paula Pairó
,
02/04/2018
Fires i festes
Cada any quan arriba la primavera, Castell d’Aro s’atura i s’organitza per fer un homenatge a la llibertat amb la Festa de Pasqüetes. Un any més la clàssica celebració commemora l’arribada de la nova estació a la Vall d’Aro amb diversos actes festius. Enguany doncs, la tradicional festivitat tindrà lloc el 7 i 8 d’abril i comptarà amb la ja habitual –i no per això menys destacada—plantada del pi de primavera, tot un símbol de llibertat i fertilitat.
Els joves de la vila han de buscar el pi més alt i formós i tallar-lo repelant el brancatge

Si cerquem l’origen de la celebració hem de remuntar-nos molts i molts anys enrere, ja que aquesta és una festa que manté viva l’antiquíssima tradició de buscar el millor pi del bosc per fer-ne una planta a la placa del poble. L’acte sempre té lloc el primer diumenge després de la Pasqua Florida i encara que la tradició s’ha anat perdent progressivament, encara es conserva a la mateixa població de Castell d’Aro i a Cornellà del Terri.

La primera documentació d’aquesta festa data de l’Edat Mitjana i apunta que la tradició establia que es plantés un pi davant de la casa de cada canonge de la població. A Castell d’Aro es va construir durant segles la Pabordia d’Aro, sotmesa al Capítol de la Pia Almoina de Girona.

Així doncs, la festivitat indica que els joves de la vila han de buscar el pi més alt i formós i tallar-lo repelant el brancatge, és a dir, deixant només les branques del cim. Un cop està tallat, són els mateixos joves qui entren l’arbre a braços a la plaça, on posteriorment el plantaran. La història de la festa, documentada en el llibre Amunt! (edicions Sidillà, 2017) per part del periodista Llorenç Roviras, destaca que el pi que es planta és símbol de fertilitat i llibertat.

Aquest any, i per continuar amb el llegat de la tradició, a Castell d’Aro s’han programat moltes activitats que ompliran el cap de setmana d’un ambient de primavera i festivitat:

Dissabte 7 d’abril (Festa del Pi)
16:30h – Cercavila des de la plaça Poeta Sitjar a la recerca de l’arbre escollit (es farà una berenada popular)
17.00h – Actuació dels Trabucaires de Cardedeu
18.00h – Trasllat de l’arbre a la plaça, on es farà la nova plantada
21.00h – Venda de tiquets per la nova edició dels tastets de cuina
23.30h – Ball popular amb l’Orquestra Montecarlo

Diumenge 8 d’abril
12.00h – Missa solemne a l’Església de Santa Maria
17.00h – Animació infantil amb David el Mag a la plaça poeta Sitjar
18.00h – Sardanes amb la Cobla Ciutat Baix Empordà
18.30h – Botifarrada popular de fi de festa (gratuïta pels socis del casino i 0,50€ per la resta)

Més informació: 

Festa de Pasqüetes
Diversos espais de Castell d'Aro
7 i 8 d'abril
Informació a l'enllaç

A

També et pot interessar