Foto: 

cedida

Quinze dies d'educació gastronòmica infantil a Platja d'Aro

Del 21 de maig al 5 de juny, el Xics Gastronòmic porta xerrades, tallers, campanya gastronòmica i tot tipus de propostes familiars al municipi baix empordanès
Adrià Cortadellas
,
18/05/2016
Menjar i beure
Què menja la canalla? Com pot menjar correctament? Com cuinem? La manera com es cuinen els aliments és definitiva a l’hora de decidir amb quina freqüència podem menjar-los. Convenen les patates bullides, al forn o en puré, però quan són fregides passen a dalt de tot de la piràmide alimentària. Són coses que es podran aprendre al Xics Gastronòmic. Del 21 de maig al 5 de juny, arriba la primera edició de la quinzena gastronòmica infantil a Castell-Platja d’Aro: Tallers d’alimentació a les escoles de primària i a l’institut de secundària del municipi, campanya gastronòmica de menús infantils a 30 restaurants i un reguitzell d’activitats –xerrades, tallers, propostes esportives i familiars- amb una gran festa de cloenda a l’entorn d’un showcooking!
De la mà de l’Ajuntament, la Fundació Alícia, l’Aula Gastronòmica i la Cuina de l’Empordanet neix el Xics Gastronòmic, la primera edició de la quinzena gastronòmica infantil de Castell-Platja d’Aro. Els objectius de la campanya són la difusió entre infants i famílies de la importància dels aliments en relació amb la salut en general per prevenir l’obesitat i altres malalties, i alhora donar valor al menjar de qualitat (nutritiu, pròxim i casolà) que ajuda a prevenir la desaparició de tradicions alimentàries locals, i a lluitar contra la falta d’interès general per la nutrició i per les conseqüències de les nostres opcions alimentàries.
 
 
Tallers d’alimentació a càrrec de la Fundació Alícia
Un cuiner i un dietista-nutricionista de la Fundació Alícia, realitzaran del 24 al 26 de maig diversos tallers a l’escoles de primària Els Estanys, Fanals d’Aro i Vall d’Aro de Castell-Platja d’Aro i Pedralta de Santa Cristina d’Aro; i a l’Institut Ridaura de Castell d’Aro. S’hi faran tallers participatius sobre la importància d’uns bons hàbits alimentaris i tots aquells aspectes que envolten l’alimentació, que són claus per una bona salut; al voltant i a l’interior de la piràmide Alícia, un inflable instal·lat al pati de cadascun dels centres. A l’institut s’hi farà un taller participatiu per explicar les bases per dur a terme una dieta equilibrada, els grups d’aliments, la proporció dels àpats durant el dia, i també una demostració culinària per confeccionar entrepans equilibrats; i els alumnes podran crear els seus propis entrepans saludables.
 
 
Campanya gastronòmica
Durant tota la quinzena del Xics Gastronòmic, el menú infantil, la cuina saludable i els productes de proximitat esdevenen protagonistes. Un conjunt de 30 restaurants ofereixen un menú infantil de 10 euros per a nenes i nens de fins a 12 anys als seus establiments, amb la possibilitat que puguin incorporar-lo a partir d’aquest moment a la seva carta habitual. A més a més, simultàniament, s’ha impulsat la Guia per restauradors sobre alimentació infantil elaborada per la Fundació Alícia. Un document que recull trucs i recomanacions pràctiques perquè qualsevol restaurador pugui adaptar la seva oferta gastronòmica i crear menús infantils equilibrats, fàcils, assequibles i divertits. També s’ha elaborat una Guia d’alimentació infantil, en format carta de menú, orientada als infants, que té com a eix central la piràmide dels aliments i dissenyada per treballar en família els seus continguts, i que es distribuirà a les escoles i als restaurants col·laboradors.
 
 
Festival d’activitats i gran cloenda
El Xics Gastronòmic també inclou un programa d’activitats amb xerrades sobre alimentació, tallers de cuina, passejada en bicicleta o visites familiars. Tota la programació es pot consultar aquí. Però, per si no fos prou, també s’ha dissenyat una cloenda de gran format a la Plaça del Mil·lenari, el dissabte 4 de juny amb diversos showcookings a càrrec de l’Aula Gastronòmica de l’Empordà amb la participació de cuiners del col·lectiu gastronòmic de La Cuina de l’Empordanet i que tindrà com a convidat especial al jove Lukas, un dels concursant s de programa televisiu MasterChef Junior. També s’instal·larà un circuit de televisió perquè el públic pugui seguir les classes, així com una zona de bar i mercat amb parades de productors locals i de proximitat. L’acte finalitzarà amb l’actuació infantil de la companyia La Bleda.
 
 
Per promocionar les jornades s’ha organitzat un concurs a Instagram, on es pot guanyar un menú infantil a un dels restaurants col·laboradors. Cal compartir imatges amb el hashtag #menuxics sobre gastronomia infantil saludable (per exemple, preparant el menú setmanal, anant a comprar al mercat amb els pares, menjant fruita, etc.). Entre les 50 fotos amb més likes es farà un sorteig online per determinar els 30 guanyadors, que obtenen com a premi un menú infantil a un dels establiments participants.
 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Xics Gastronòmic
Del 21 de maig al 5 juny
Castell-Platja d'Aro
Tota la programació a l'agenda
Més informació a la pàgina web de la campanya
 
A

També et pot interessar