Foto: 

Ajuntament de Forallac

Sant Climent de Peralta reviu la tradicional Festa del Segar i del Batre

Se celebra al Cau dels Pins del municipi de Forallac el diumenge 17 de juliol i els col·laboradors de la festa utilitzaran una màquina de batre i un tractor dels anys 40
Surtdecasa Empordà
,
08/07/2016
Fires i festes
El Cau dels Pins de Sant Climent de Peralta serà l'escenari, el diumenge 17 de juliol, de la XXI Festa del Segar i del Batre, una activitat plenament consolidada, que, any rere any, permet reviure aquest ofici tradicional tal com es feia abans de la utilització de les grans recol·lectores. L'activitat, organitzada per l’Associació Cultural El Cau dels Pins, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Forallac, també inclou una recomanable exposició de maquinària d'època relacionada amb la pagesia.
Poques vegades es té oportunitat de veure en directe una “cercavila” de maquinària d’aquesta tipologia

La batuda i la construcció del paller començaran a les 11 del matí, però mitja hora abans arribaran, en comitiva, la maquinària, els tractors i les eines antigues que s’exposaran durant tot el dia. Serà, com cada any, un moment especial de la jornada perquè poques vegades es té oportunitat de veure en directe una “cercavila” de maquinària d’aquesta tipologia, que es converteix en un veritable museu ambulant.

Paral·lelament a la construcció del paller, al camp del costat del Cau dels Pins, equipament emplaçat al paratge del Moliner, es farà una demostració de sega amb dalla, volant i segadora, una activitat que, juntament amb la batuda, ens transporta a una època del nostra passat recent que encara recorda molta gent gran, però que mai han vist els més joves.

  • imatge de control 1per1

La batuda i la construcció del paller dóna continuïtat a la sembra i a la sega que es van fer els mesos de desembre i juny, respectivament, al mateix camp del Cau dels Pins. Precisament, aquest és l’espai on l’Ajuntament vol centrar les tres parts d’aquesta festa, que anys enrere es feia en diferents camps del municipi. En acabar el paller, a  les 14 h hi haurà un dinar popular.

El batre, antigament, consistia en aixafar les espigues de les garbes per tal de separar el gra de la palla. Inicialment, aquest procés es feia amb l’ajut d’animals —cavalls o ases— que arrossegaven una eina anomenada trill, que trinxava la palla i desfeia les espigues. Després d'això, quedava ja l'erada a punt de ventar. Per poder fer via, era indispensable que fes vent, així quan s'aixequés el cereal amb la forca el vent destriaria el gra de la palla.

Antigament aquesta tasca era un dels processos productius més amplis i complexes del món pagès i consistia en aixafar manualment les espigues de les garbes per tal de separar el gra de la palla. En el cas de Forallac, però, s’ha optat per no fer-ho manualment, sinó amb una màquina de batre i un tractor de mitjans de segle XX. Tot i així, la participació de pràcticament una quinzena de col·laboradors es fa imprescindible per completar la construcció del paller. Aquest procés és especialment espectacular si seguim les evolucions de la persona que està a dalt i distribueix la palla a mesura que cau pel tub de la màquina de batre. A dalt d’aquesta, diverses persones introdueixen les garbes per separar el gra de la palla. Mentre dura el procés, la pols, la fressa i la calor donen fe de la duresa que comportava aquesta feina. Encara que a Sant Climent de Peralta en alguna edició s’han utilitzat cavalls, generalment el procés es fa amb una màquina de batre i un tractor de mitjans de segle XX.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Diumenge 17 de juliol 
El Cau dels Pins, Sant Climent de Peralta
A partir de les 10:30h
A

També et pot interessar